Belföld
2023-09-06

Támad a királydinnye

A kemény tüskéket lehetetlen észrevenni a bringáról, nagyon könnyen össze lehet szedni őket.

Augusztus végétől kezdve megkeseríti a kerékpárosok életét a királydinnye termése, az aprócska, tüskés defektokozóról sok mindent elárul, hogy lovas harcosok visszatartása végett szórták szét a középkori várvédők.

A királydinnye  a Föld meleg-mérsékelt éghajlati öveinek szárazabb vidékein mindenütt jelen van. Hazánkban elsősorban az Alföld és a Kisalföld homokvidékeinek lakója, laza talajokon azonban a dombvidéken is honos, pl. Tolnában, Baranyában. Kiváló alkalmazkodóképességét bizonyítja, hogy nagyvárosok rengetegében is megél. Vasúti pályák mentén, lakóházak tövében, járdák, kerékpárutak(!) szegélyén, oszlopok körül stb.

A kemény tüskéket lehetetlen észrevenni a bringáról, nagyon könnyen össze lehet szedni őket. Ha azt veszitek észre, hogy belefúródott a gumiba, akkor inkább ne vegyétek ki, így legalább egy kicsivel többet tudtuk még menni a bringával. Kerékcsere, ragasztás során pedig nézzétek át alaposan, nehogy ott maradjon valahol egy kis darab belőle, mert újra defektet fogtok kapni! 

 A királydinnye természetesen nem csak kertekben és mezőgazdasági területeken él meg, alkalmazkodóképessége kiváló, mint általában a gyomoknak, így városokban, utak, vasúti és villamos sínek mentén, parkokban is előfordul, de a legtöbb gondot olyan bicikliutak mentén okozza, ahol az utat övező zöld sávok nem állnak rendszeres gondozás alatt.
A királydinnyének a tüskéje az, ami a bosszúság forrását jelenti, ráadásul királydinnye főszezonja mostanában, a nyár végén, az ősz elején időszerű. Ha az utunkba kerül ez a fél-egy centis vékony és kemény szúrószerszám, ritka az a drága köpeny, vagy nagy mintázat, ami megóvná a kereket a leeresztéstől

MÉGIS VAN MEGOLDÁS!

Extrém vastag (4 mm) futófelületi defektvédelem: különleges gumi-alapanyagból készült réteg a futófelület, és az alap-szerkezet között. Tulajdonságainak és méretének köszönhetően általános használat során a legtöbb éles tárgytól, vágástól megvédi a gumit. A plusz réteg növeli a külső merevségét és ellenálló képességét, ugyanakkor a gördülési ellenállás és tapadás változatlan marad. Az STU rendszerrel ellátott külsők további biztonsági sajátossága a gumi oldalán végigfutó fényvisszaverő sáv.

 

 

Debreceni Képeslapok

SISAF23’: az agrárinnovációk fóruma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek