Belföld
2023-08-08

Válogatás az útinform ma érvényes híreiből

Közúton történő napi munkavégzésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat foglaljuk össze az alábbiakban.

Áradások miatti lezárások:

A hétvégi komoly esőzések és zivatarok miatt országszerte több mellékutat le kellett zárni a vízátfolyások valamint az árvizek miatt. 

Vas vármegyében a Rába áradása miatt lezárták a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő utat, ezért Döröske Katafa felől érhető el, illetve nem járható a Sótony és Ikervár közötti összekötő út sem, amely települések Sárvár irányából közelíthetőek meg.

Zala vármegyében a Rédics országhatárhoz vezető út sem használható, ezért Szlovéniába Rédicsről csak a 86-os főúti határátkelőn lehet átkelni. A Mura áradása miatt lezárásra került a Letenyét Lentivel összekötő mellékút több km-en Murarátkánál. Az átmenő forgalmat a 7-es főútra majd az M70-es autópályára terelik, Murarátka település pedig Csörnyeföld felől közelíthető meg, a településen belül pedig csak az önkormányzati utak járhatóak, ahol csak a helyi lakosok és csak személyautóval közlekedhetnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig a Sajó áradása okoz fennakadást. Emiatt nem járható a Putnokról Borsodbótára vezető út a Sajó híd és a Sajóvelezdi elágazás között, valamint a Puntokról Sajóvelezdre vezető mellékút is több km-es szakaszon, a 26-os főút és Sajóvelezd között. Emiatt Borsodbóta, Sáta és Sajómercse települések vagy a Bánréve-Ózd vagy pedig a Vadna-Dédestapolcsány irányból érhetőek el. Szintén nem járható a Sajókaza és a 26-os főút közötti szakasz sem, ezért Sajókaza a Kazincbarcika-Múcsony-Szuhakálló útvonalon érhető el. Ugyancsak lezárták a sajógalgóci bekötő utat is, ezért a falu Dubicsány irányából, egy földúton át közelíthető meg.

 

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópályán Tata térségében, a 60-as és a 67-es km között, Győr elkerülő szakaszán, a 104-es és a 114-es km között a tegnapi napon elbontották mindkét munkaterületnél a terelést, így újra a régi forgalmi rend szerint lehet közlekedni!

Az M1-es autópályán, a komáromi szakaszon - a 123-as és a 128-as km között felújítási munkák miatt forgalomkorlátozásra kell számítani. Mindkét oldalon a forgalmat sávelhúzással terelik, irányonként két-két sáv járható.

Az M3-as autópályán,

- az emődi szakaszon is aszfaltoztak. Budapest felé, a 148-as km-től a 152-es km-ig a belső sáv még nem járható, de az ellenkező oldalon, már megszűnt a sávlezárás.

- hídjavítási munkát végeznek Polgárnál, a bal pálya zárása mellett. A 166-os és a 176-os km között a Budapest felé tartókat átterelik az ellenkező oldal belső sávjába, így Vásárosnamény felé csak a külső sáv járható. 

Az M4-es autóút főváros felé tartó oldalán, a 27-es és a 23-as km közötti szakaszán aszfaltoznak, ezért Üllő és Vecsés között a járműforgalmat a pályával párhuzamosan futó úgynevezett gyűjtő-elosztó pályára terelik. A munkaterületnél napszaktól függetlenül gyakori a torlódás. 

Néhány km-rel távolabb, szintén Budapest felé, Vecsés térségében is burkolatfelújítás zajlik. A 22-es és a 20-as km között a belső sávot lezárták.

Az M5-ös autópályán, 

- Budapest felé, Lajosmizse térségében az 56-os és az 50-es km között az útmenti növényzetet vágják vissza, emiatt egy sávot lezárnak a munkaterületnél.

- Röszke felé Kecskemét térségében, a 95-ös km-től és a 96-os km-ig, illetve Petőszállás és Csengele között a 122-es km-től és a 125-ös km-ig javítják a szalagkorlátot. Mozgó tereléssel a belső sávot lezárják reggel 8 és délután fél3 között. 

Az M6-os autópályán Pécs irányába, Bátaszék térségében aszfaltoznak. A 163-as és a 166-os km között csak a belső sáv járható.

Burkolatfelújítás miatt két terelésen kell áthajtani az M7-es autópályán a fonyódi és a nagykanizsai szakaszon:

- a Letenye felé vezető oldalt a 161-es és a 166-os km között, majd a 204-es és a 208-as km között lezárták. Mindkét munkaterületnél az ellenkező, főváros felé tartó oldalon, egy-egy sávon halad a forgalom. 

Fontos tudni, hogy utóbbi terelés egy csomópontot is érint, ezért a Budapest felől érkezők a 206-os km-nél fekvő Nagykanizsa kelet csomópontnál nem tudnak lekanyarodni. A javasolt terelőutat a következő, Nagykanizsa centrum csomópont felé jelölték ki, ezt táblák is jelzik. 

Az M30-as autópályán, 

- felújítási munka miatt lezárták a Miskolc felé vezető oldalt, a 6-os és a 15-ös km között. A forgalmat az ellenkező, M3-as autópálya felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sáv járható. A lezárás érinti a 12-es km-nél lévő Hejőkeresztúri pihenőt, illetve a 14-es km-nél lévő Nyékládháza/Tiszaújváros csomópont kihajtó ágát is, ahol nem tudnak lehajtani. 

-Szikszó felé a 27-es és a 29-es km között javítják a burkolatot. A forgalmat az ellenkező, M3-as autópálya felé vezető oldal belső sávjára terelik, irányonként egy-egy sáv járható. 

Az M31-es autópályán, az M3-as autópálya felé, Nagytarcsa térségében új terelést építettek ki. Az 1-es és a 2-es km között burkolatjavítás miatt a külső sávot lezárták.

Az M35-ös autópályán a 8-as és a 16-os km között aszfaltoznak. A Berettyóújfalu felé vezető oldalt lezárták, a forgalmat az ellenkező M3-as autópálya felé vezető oldalra terelik át, ahol irányonként egy-egy sáv járható. 

Az M35-ös autópálya M3-as felé tartó oldalát, Debrecen térségében, a 42-es és a 35-ös km között aszfaltozás miatt lezárták. A forgalmat a pályával párhuzamosan futó úgynevezett gyűjtő-elosztó pályára terelik el. 

Az M43-as autópályán az M5-ös autópálya felé vezető oldalon, az 57-es és a 30-as km között kaszálnak 8.00 és 14.00 között. Az aktuális munkaterületnél a belső sávot lezárják.

Az 1-es és a 3-as km között, szintén az M5-ös felé, 8 órától délután 2 óráig burkolati jeleket festenek fel. A mozgó terelésnél a belső sávba kell sorolni.

Főutak:

Az 1-es főúton, Mosonmagyaróvár határában, a 160-as km-nél körforgalmú csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

2-es főúton, Gödön, a 26-os km-nél útépítők dolgoznak és a vízvezetéket javítják. Útszűkületre, esetenként félpályás lezárásra számítsanak! 

A 3-as főúton,

- Gyöngyös nyugati határában, a Gyöngyöshalászra vezető út csomópontjánál útépítők dolgoznak. A főútról egyik irányból sem lehet behajtani Gyöngyöshalászra, illetve Gyöngyöshalászról sem lehet közvetlenül felhajtani a főútra! A településen belül mellékutakon lehet kerülni. 

- Miskolcon, a Zsolcai kapui szakaszon, a 186-os km-nél lévő Gömöri felüljárón 20 tonnás súlykorlátozás van érvényben. Az érintett járműveket kijelölt terelőútra irányítják. 

4-es főúton, 

- Üllő térségében építési munkák miatt, a 25-ös és a 28-as km között útszűkületen kell áthajtani.

- Nyíregyházán a László utca és a Belső körút kereszteződésnél csomópont építési munkákat végeznek. A 276-os km-nél egy sávot lezártak a Nyírpazony felé vezető oldalon.

- Székely térségében, építési munkák miatt útszűkületen kell áthajtani a 296-os km-nél. 

Az 5-ös főúton, Kecskeméten az Árpád körúton, a Petőfi Sándor utca csomópontját átépítik. A 86-os km-nél irányonként egy sáv járható.

A 6-os főúton, 

- Dunaszentgyörgy déli határában, az új 512-es főút csomópontját építik. A 122-es km-nél félpályás lezárásra és jelzőlámpás irányításra készüljenek! 

- Pécs belterületén a Nagy Lajos király útján, az Alsómalom utca kereszteződése előtt egy sávot lezártak a gázvezetékek rekonstrukciója miatt. 

- Pécs belterületén, a Pécsváradi úton az Andrássy út kereszteződéséhez közel csatornaépítési munkálatokat végeznek. A 194-es km-nél egy sávot lezártak. 

10-es főúton az ürömi elágazás közelében a 11-es és a 12-es km között buszmegállót és gyalogosátkelőhelyet építenek. Napközben 8.00 és 16.00 között 40 km/órás sebességkorlátozást vezettek be és útszűkületen kell áthajtani. Napközben gyakori a torlódás. 

21-es főúton, 

- Szurdokpüspöki térségében garanciális burkolat javítási munkákat végeznek. A Pásztó felé tartók a 23-as és a 27-es km közötti szakaszon sávlezárásra készüljenek! 

- Bátonyterenyénél csomópontépítési munkákat végeznek. A 44-es km-nél a Pásztó felé vezető két sávot lezárták, a forgalom a szemközti oldalon, irányonként egy-egy sávon halad. 

- Salgótarján térségében egy híd dilatációs szerkezetét javítják. Az 59-es km-nél félpályás korlátozás nehezíti a haladást, jelzőlámpa irányítja a forgalmat. 

23-as főúton, Bátonyterenyénél, közel 3 km-es szakaszon útépítés miatt a fél útpályát több helyen 2-300 m-es szakaszon lezárták, ami a délutáni órákban gyakran okoz torlódást.

25-ös főúton, Szentdomonkos térségében, a 47-es és az 50-es km között burkolatfelújítás miatt a főutat lezárták, a forgalmat elterelik. A kerülőutat táblák jelzik.

A 26-os főúton, a Sajószentpéter határában lévő körforgalom előtt az új, 260-as számú főút építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt a Miskolc felől érkezők elől a 11-es és a 12-es km között lezárták a külső sávot. 

Debrecen közelében négysávossá építik át a 33-as főutat. A 99-es és a 103-as km között helyenként a fél útpályát lezárták és 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be.

A 44-es főúton, Kecskemét közelében csomópont építési munkák miatt a 8-as km-nél a fél útpályát lezárták. Az erős forgalom miatt napközben gyakran alakul ki torlódás, főleg a belváros felé.

Az 51-es főúton, 

-Dunavecsénél, a Kelédháti utca kereszteződésénél körforgalmú csomópontot alakítanak ki. A 72-es km-nél félpályás lezárásra és jelzőlámpás forgalomirányításra számítsanak!

- Dunapataj közelében, a 103-as km-nél burkolatjavítás kezdődött, a fél útpályát lezárták. 

Megváltozott a forgalmi rend az 52-es főúton, Kecskemét belterületén az 1-es és a 2-es km között. A főút Vízmű utca és az 5-ös főút (Árpád körút) közötti szakaszát a négysávossá bővítés következő fázisa miatt lezárták. Kerülni helyben, önkormányzati utakon lehet. A lezárt úton szakaszonként szervizutakat létesítenek az üzletek és ingatlanok megközelíthetőségének érdekében.

Az 55-ös főúton, Kisszállás térségében vasútépítési munkák miatt az 50-es km-nél fekvő vasúti átjárót lezárták. A forgalom a főúttal párhuzamosan kiépített terelőúton halad.

A szennyvízhálózatot építik Pécsen, az 58-as főút elején. A Tüskésréti útról csak kis ívben, jobbra lehet kikanyarodni az 58-as főútra, az Északmegyer dűlőt pedig teljesen lezárták.  

Pécstől délre, Szalántán, szintén az 58-as főúton a szennyvízhálózatot építik. Az őszig tartó munkálatok a 12-es és a 15-ös km között félpályás lezárással járnak, jelzőlámpa irányít. 

63-as főúton, Cece település belterületén a 42-es és a 43-as km között kell félpályás korlátozásra számítani csatorna építése miatt. 

68-as főúton, Segesden fejlesztik a csapadékvíz-hálózatot, ezért a főutat az 50-es km-nél félszélességben lezárták. 

71-es főúton, Balatonfüred belterületén, a 38-as km-nél új körforgalmi csomópontot alakítottak ki, a befejező munkák mindkét oldalon sávlezárással járnak. 

A 82-es főúton, Győrben, a Szent Imre út és a József Attila út körfogalmában a gázvezetékek rekonstrukciója miatt kell forgalomkorlátozásra számítani.

83-as főúton, Tét és Győrszemere között 2x2 sávossá bővítik az útpályát. Az 52-es km-nél félpályán halad a forgalom és jelzőlámpa irányítja az autósokat.

84-es főúton, közel az országhatárhoz az M85-ös építéséhez kapcsolódó árok- és padkarendezési munkálatokat végeznek a 128-as km-nél, ezért Sopron felé egy sávot lezártak. 

211-es főúton Salgótarján belterületén, az 1-es km-nél kulturális rendezvény miatt 20.30-től 22.30-ig a főutat lezárták, a forgalmat elterelik. 

427-es főúton, Berettyóújfalu térségében, az 1-es és a 3-as km között kaszálnak, emiatt félpályás korlátozást vezettek be. 

470-es főúton, Békéscsaba térségében aszfaltoznak, emiatt a 14-es és a 15-ös km között félpályán engedik a járműveket.

471-es főúton, Debrecen kivezető szakaszán, a 1-es és a 3-as km között 2x2 sávossá építik át az útpályát. Az előkészítő munkák miatt napközben sávlezárás követel figyelmet. 

Az 513-as főúton, Apostag és Dunavecse között az M8-as autóút hídjait újítják fel. A 4-es km-nél félpályán halad a forgalom. 

834-es főúton, Celldömölk belterületén a Pápai utcában a Wesselényi és a Pozsony utca közötti szakaszon Csatorna javítási munkálatokat végeznek. A 25-ös és a 26-os km között az utat teljes szélességében lezárták, önkományzati utakon terelik a forgalmat.

Alsóbbrendű utak:

Heves vármegyében, Gyöngyösön, a Vachott Sándor utca egy hosszabb szakaszát útépítés miatt lezárták a 21-es km közelében. A forgalmat a Deák Ferenc utca - Kertész utca - Püspöki utca - Pesti út - Róbert Károly utca - Mérges utca - Koháry út útvonalon terelik el. 

- Gyöngyös határában átépítik a Gyöngyös-Jászberény összekötő út elejét. Az Atkári utat a Pesti út és a Déli Külhatár utca között lezárták. A Kenyérgyár utca felé lehet kerülni.

Pest vármegyében,

- Érden, a Törökbálinti úton csomópont építési munkákat végeznek. Az Iparos utcai körforgalom és a Szövő utca közötti utat egyirányúsították, így az csak Törökbálint felé használható. A Törökbálint felől érkezőket a környező utcákon át elterelik. A Szövő utca és a Takács utca között jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be, az autósokat irányonként váltakozva engedik el. Fontos tudnivaló, hogy a teljes útszakaszon 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, és mivel a környező önkormányzati utcákban is hasonló korlátozás van érvényben, a nehézgépjárművek (7,5 tonnánál nehezebb járművek) csak az M7-es autópályán tudnak kerülni. Erre táblák is figyelmeztetnek. 

- Göd belterületén, a Duna úton felújítják az Ilka patak feletti hidat, ezért azt hónapokra lezárták. Helyben, önkormányzati utakon lehet kerülni, melyet sárga táblák jeleznek. 

- közműépítési munkákat végeznek a Solymárról a Hűvösvölgybe vezető út fővárosi szakaszán, ahol félpályás korlátozást vezettek be. Reggelente jelentős torlódások várhatóak Solymártól. 

– a Nagytétényt Budakeszivel összekötő úton, Törökbálinton a vasúti aluljárónál a Tó utca és az Őrház utca kereszteződésénél új gyalogos átkelőhelyet létesítenek. A fél útpályát lezárták a 7-es km-nél. 
 

Pest vármegyében, a Budakeszi-Zsámbék összekötő úton, Páty belterületén a burkolatot újítják fel, ezért a 7-es és a 9-es km között félpályás lezárást vezettek be. 
 

Vas vármegyében,

- megújul a Rábahídvég - Kisunyom összekötő út 1 kilométeres szakasza Sorokpolánynál. Munkanapokon 8 és 19 óra között az építéssel érintett útszakaszon csak a 86-os főút felől érkezők tudnak az építési területen áthaladni. Az ellenkező irányból, Rábahíd felől érkezőknek kerülni kell a Sorkifalud – Vasszécseny, illetve Nemesrempehollós útvonalon. A munkaidőn túli időszakokban jelzőlámpás forgalomirányítás mellett mindkét irányból lehet közlekedni. 

- az Őriszentpéter-Máriaújfalu összekötő úton Szalafő és Szentgotthárd között javítják a burkolatot. A 4-es és a 9-es km között munkanapokon 7 és 16 óra között az utat teljes szélességében lezárják. Ez idő alatt a Kondorfa-Csörötnek-Magyarlak útvonalon kerülhetnek. 

- karbantartási munkákat végeznek Celldömölkön a vasúti felüljáró alatt, a 834-es főúton. A munkálatok várhatóan augusztus 7-11. között, hétfőtől péntekig zajlanak, melynek idejére teljes útlezárást vezetnek be a szakemberek, ezért terelőúton lehet közlekedni.

 

Veszprém vármegyében, 

-a Lepsényt Pétfürdővel összekötő úton, Csajág belterületén, a Csajági Bürkös-réti-patak hídját felújítják. A 7-es km-nél félpályás lezárást vezettek be. Fontos tudni, hogy a munkavégzés ideje alatt a balatonfőkajári csomópont és a berhidai csomópont között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Kerülni a Berhida-Papkeszi alsóbbrendű útvonalon, valamint a 710-es főúton lehet. 
 

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a Kétpó-Mezőtúr összekötő úton, a Kétpó település térségében lévő vasúti átjárót javítják. A 3-as km-nél este 8 órától reggel 5 óráig az átjárót lezárják. Kerülni Mezőtúr felé lehet. 

 

Kompközlekedés:

A balatoni komp nyári menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 6.40-től 23.20-ig jár, Tihanyrévből pedig 7.00-tól 23.40-ig szállítja a járműveket 40 percenként. 

A Dunán a Neszmély-Dunaradvány komp magas vízállás miatt ismét nem közlekedik. 

Továbbra sem közlekedik a komp:

- a Tisza középső szakaszán Vezseny és Martfű, 

- a Dunakanyarban, Pilismarót-Basaharc és Szob között (üzemeltető hiánya miatt bizonytalan ideig nem üzemel),

- a Dunán, Tököl és Százhalombatta között szakemberhiány miatt bizonytalan ideig,

- a Szamoson, Szamossályi és Porcsalma között, illetve

- a Sajón, Girincs és Sajószöged között (a komp felújítási munkái miatt).

- A Tisza alsó szakaszán a Csongrád és Csépa közötti komp nyári üzemszünet miatt nem közlekedik. (mellette a pontonhíd üzemel)

Tiszaroff és Tiszasüly között újra jár a komp.

Egyéb forgalomkorlátozások:

Jelentős, több hónapon át tartó felújítási munkát végeznek a magyar-szlovák határszakaszon, a Vámosszabadi határátkelőhelyen, a 14-es főút végén fekvő Medve-híd szlovákiai oldalán. A munkavégzés miatt a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem hajthatnak át a hídon, számukra a 13-as főúti monostori határhíd felé jelöltek ki kerülőutat.

 

Összeállította: Pataki Ibolya/utinform.hu

Csehszlovák

A szerelem hangja

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek