Belföld
2021-10-07

A kormány mindenben támogatja a cukorbeteg gyerekeket nevelő családokat

Magyarországon mintegy négyezer 1-es típusú diabétesszel élő gyerek van, a kormány igyekszik minden támogatást megadni a családjuknak, hogy teljes életet élhessenek , közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Debreceni Egyetemen, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság gyermekdiabétesz szekciója tudományos ülésének megnyitóján.

Novák Katalin azt mondta, az 1-es típusú diabétesz esetén a gyerekek anyagcseréje nem úgy működik, mint egészséges társaiké, de ha minden segítség a rendelkezésükre áll, ugyanúgy tanulhatnak, sportolhatnak, vállalhatnak részt a közösségi életben, mint a többiek.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek számára 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos állami támogatással már Magyarországon is elérhetők a legkorszerűbb technikai eszközök, inzulinpumpák és a szöveti inzulin mérésére alkalmas szenzorok.

A támogatások között említette, hogy azokban a családokban, ahol indokolt, hogy az egyik szülő ideiglenesen otthon maradjon a cukorbeteg gyerekével, igénybe vehetik a gyerekek otthongondozási díját, miközben segítőket is képeznek, akik akár többletjuttatásért segítik az érintett gyerekeket az óvodákban, iskolákban vagy más közösségekben.

Ez évtől a közétkeztetésben is olyan szabályozást vezettek be, amely segíti ezeknek a gyerekeknek az ellátását, ezen túlmenően támogatják a táboroztatásukat akár diabéteszes táborokban, akár Erzsébet-táborokban. Az idén 2300 gyerek táboroztatásához nyújtottak segítséget, miközben a sportolási lehetőségeiket is támogatják.

Tavaly és az idén 100-100 millió forinttal segítették a cukorbeteg gyerekeket támogató civil szervezeteket, az országban működő diabéteszcentrumok pedig egymilliárd forintos támogatást kaptak.

A legfontosabb célnak nevezte, hogy "az a közel négyezer család, ahol 1-es diabéteszes gyereket nevelnek Magyarországon, a mindennapokban érezhesse, hogy mögöttük állunk, hogy igyekszünk minden támogatást megadni az életükhöz".

Novák Katalin csütörtökön felkereste az egyik debreceni idősklubot is, ahol kifejezetten az idős emberek számára összeállított átfogó szűrővizsgálatot tekintett meg.

A családügyi miniszter különösen fontosnak nevezte, hogy a "Covid negyedik hullámának kapujában" az idős embereket a komplex szűrővizsgálattal is felkészítsék arra, hogy minél inkább karbantartsák az egészségi állapotukat.

Befejeződött a Zöld Város Program a Sóház városrészen

Tudástranszfer az ökogazdálkodásban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek