Backstage
2024-02-12

Húsz világhírű magyar származású zenész

Magyarország rengeteg híres és elismert embert adott a világnak, köztük tudósokat, írókat vagy feltalálókat. Büszkén emeljük fel a fejünket, ha elrepül felettünk egy helikopter, vagy ha golyóstollal aláírunk egy csekket, esetleg beveszünk egy C-vitamint, vagy csak leülünk megnézni egy Tony Curtis filmet.

Ezekben mind az a közös, hogy magyar embereknek köszönhetjük. De a zeneiparban is büszkélkedhetünk sok világhírű magyar származású zenésszel. Összeszedtük egy csokorba húsz nagy hatású előadót, akik többsége büszkén vállalja magyar gyökereit.

Gene Simmons,1949-ben született Izraelben, Tel Avivban. Szülei magyar - zsidó bevándorlók voltak. Édesanyja, Kovács Flóra, édesapja, Witz Ferenc voltak, mindketten Magyarországon születtek, ám Izraelbe költöztek. A család azonban hamarosan az Egyesült Államokba költözött, és Gene Simmons az amerikai zenei színtér egyik ikonikus alakja lett, mint a KISS rockzenekar alapítója, basszusgitárosa és énekes-producere. A KISS egyike volt a legismertebb és legbefolyásosabb rockzenekaroknak a 70-es és 80-as években.

 

Tommy Ramone ,eredeti nevén Tamás Erdélyi, szintén magyar származású volt. Ő volt a Ramones nevű legendás punk rock zenekar alapító tagja és dobosa. Tommy 1949-ben született Magyarországon, de családjával az 1950-es évek elején az Egyesült Államokba emigráltak. A Ramones egyike volt azoknak a zenekaroknak, amelyek kulcsszerepet játszottak a punk mozgalom kialakulásában és népszerűsítésében az 70-es években.

Dave "The Snake" Sabo apa ágról félig magyar, félig lengyel származású. Dave Sabo amerikai zenész és dalszerző, akit elsősorban a Skid Row nevű hard rock/heavy metal zenekar gitárosaként és alapítójaként ismernek. Sabo 1964. szeptember 16-án született Perth Amboy-ban, New Jersey-ben, az Egyesült Államokban. A Skid Row egyike volt a népszerű hard rock és heavy metal zenekaroknak az 1980-as és 1990-es években, és Dave Sabo hosszú karrierje során a zenekar egyik kulcsfigurájává vált.

 

Zoltan Bathory a Five Finger Death Punch (FFDP) egyik alapító tagja és vezető gitárosa és dalszerzője. Zoltan Bathory 1978. május 16-én született Szentendrén. 1992-ben ment ki Amerikába, majd 2005-ben megalapította a Five Finger Death Punch-ot Ivan Moody énekessel. A zenekar gyorsan népszerűvé vált a kemény rock és metal szcénaiban, és olyan sikeres albumokat adott ki, mint a "The Way of the Fist", a "War Is the Answer" és a "American Capitalist". Zoltán a 2010-es évek heavy metaljának egyik legsikeresebb dalszerzője és producere.

Flea, eredeti nevén Michael Peter Balzary, a Red Hot Chili Peppers (RHCP) egyik alapító tagja és basszusgitárosa apai ágon köthető Magyarországhoz. Az RHCP az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb alternatív rock zenekar, és Flea munkássága is kulcsfontosságú szerepet játszott a zenekar globális sikerében. Apja, Mick Balzary vámtisztviselő volt és 1967-ben New Yorkba helyezték át, így egész családjával Amerikába költöztek.

 

Téglás Zoltán, magyar származású amerikai énekes, dalszerző és producer. Az Ignite együttes frontembere volt 1993-2019-ig, emellett olyan együttesekkel is zenélt ideiglenesen, mint a The Misfits, Pennywise vagy a Motörhead.  Apja a második világháború után, anyja az 1960-as években vándorolt ki Magyarországról Amerikába. Zoli nagyon büszke magyarságára, folyékonyan beszél magyarul, teste tele van magyar motívumú tetoválásokkal, illetve magyar nevének használata mellett elkötelezett a magyar kultúra és történelem iránt is.

Mark Knopfler brit zenész, gitáros, énekes, dalszerző és zenei producer.  1949. augusztus 12-én született Glasgow-ban, Skóciában. Mark Knopfler a Dire Straits zenekar alapítója és vezetője volt. A Dire Straits a 1970-es és 1980-as években több sikeres albumot és slágert produkált, köztük a "Sultans of Swing", a "Money for Nothing" és a "Brothers in Arms". Gitártechnikájára jellemző az ujjal pengetés, a modern rock történetében ő az egyik legelismertebb, pengető nélkül játszó gitáros. 2003-ban a Rolling Stone magazin 27. helyre sorolta minden idők 100 legjobb gitárosának általuk felállított listáján. Apja, Erwin Knopfler (1909–1993) Magyarországon született zsidó mérnök volt, aki  a nácik elől menekült 1939-ben Glasgow-ba.

 

Paul Simon, tizenkétszeres Grammy – díjas amerikai énekes-dalszerző és zenei producer, 1941. október 13-án született Newark, New Jersey, Egyesült Államokban. A népszerű zenei duó, a Simon & Garfunkel egyik fele, a másik fele pedig Art Garfunkel volt. Simon & Garfunkel a 1960-as évek közepétől a 1970-es évek elejéig számos sikeres dalt és albumot hozott létre, mint például a "The Sound of Silence", a "Bridge Over Troubled Water" és a "Mrs. Robinson". Apja Simon Lajos, főiskolai tanár, nagybőgős-basszusgitáros,  tánczenekar-vezető, állítólag elsőként hegedült a Magyar Rádióban.  Anyja a 97 évet élt Bella, 2007-ben hunyt el, tanítónő volt Amerikában.

Kesha, eredeti nevén Kesha Rose Sebert amerikai énekesnő-dalszövegíró, 1987-ben San Fernando Valley-ben született Los Angelesben. Édesanyja Patricia Rose Sebert (Pebe Sebert), énekes-dalszerző, aki együtt írta az 1978-as Old Flames Can't Hold a Candle to You albumot Hugh Moffattal Joe Sun számára, apja ismeretlen. Anyai ágon dédszülei magyarok voltak, 1913-ban vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba, eredetileg Szentesről származtak.

 

Alanis Morissette kanadai-amerikai énekes, dalszövegíró, zenei producer és színésznő. 1974. június 1-jén született Ottawa, Kanadában. Alanis Morissette a 1990-es évek közepén robbant be a zenei színtérre, és azóta is jelentős hatással volt a pop- és alternatív zenei világra. A 1995-ös "Jagged Little Pill" című albuma hozta meg neki a világhírt. Az albumon található dalok, mint a "You Oughta Know" és az "Ironic", azonnal népszerűvé váltak, és Alanis Morissette-t az alternatív rock királynőjévé tették. Az "Jagged Little Pill" hatalmas sikert aratott, több Grammy-díjat és Juno-díjat is nyert, és világszerte több mint 60 millió példányban kelt el. Édesanyja magyarországi zsidó  (Georgia Mary Ann Feuerstein), aki 1956-ban, gyerekként hagyta el családjával a Magyarországot. Alanis 1999-es The Prayer Cycle - A Choral Symphony In 9 Movements című komolyzenei album nyitódalában még magyarul is énekel!

Alexander "Alec" John Such, (Szűcs Elek János), amerikai basszusgitáros, aki a Bon Jovi zenekar korai időszakából ismert, aminek alapítója is volt. Alec Such 1951. november 14-én született Perth Amboy-ban, New Jersey-ben, az Egyesült Államokban. Alec Such 1983 és 1994 között volt a Bon Jovi tagja, azonban 1994-ben távoznia kellett a zenekarból alkoholproblémák miatt, de mindvégig ő maradt a zenekar hivatalos basszerosa, egészen 2022-ben bekövetkezett haláláig.

Desmond Child, amerikai dalszerző, producer és énekes, aki számos híres pop és rock dal szövegírója. Desmond Child 1953. október 28-án született Gainesville-ben, apja báró Márfy Sándor, anyja kubai származású énekesnő volt. 2008 óta tagja a Los Angeles-i Dalszövegíró Hírességek Csarnokának. Child a zeneiparban több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, és nevét olyan ikonikus dalokkal kötik össze, mint a "Livin' on a Prayer", a „Keep The Fait” (Bon Jovi), a "Crazy" (Aerosmith) vagy a "I Was Made for Lovin' You" (KISS). Részt vett olyan előadók és zenekarok munkájában is, mint Cher, Ricky Martin (Livin La Vida Loca), Alice Cooper (Poison), Meat Loaf, Shakira, Bonnie Tyler, Scorpions, Joan Jett (I Hate Myself for Loving You), Robbie Williams, Roxette, Katy Perry, akiknek slágerlistát dalokat írt.

 

Mariska Veres, magyar származású holland énekesnő volt, aki leginkább a Shocking Blue nevű popzenekarból ismert. Veres 1947. október 1-jén született Hága városában, Hollandiában, és 2006. december 2-án hunyt el. Apja a magyar Veres Lajos cigányprímás, anyja német, anyai nagyszülei francia és orosz származásúak. A Shocking Blue egyik alapító tagja és énekesnője volt. A Shocking Blue a 60-as és 70-es években volt aktív, és a "Venus" című dalukkal értek el világszerte hatalmas sikert. A "Venus" 1970-ben a Billboard Hot 100 listavezető dala volt az Egyesült Államokban, és azóta is az egyik legismertebb daluk maradt. Mariska Veres erőteljes hangja és színpadi jelenléte jelentős mértékben hozzájárult a Shocking Blue sikeréhez, és a zenekar a holland popzene egyik legfontosabb alakjává vált az idők során.

Suzi Quatro, magyar származású amerikai énekesnő, dalszerző, zenész és színésznő, aki a 1970-es években vált ismertté. Suzi Quatro 1950. június 3-án született Detroitban, Michigan államban, az Egyesült Államokban. Anyja a magyar származású, Szaniszlay Helén. Quatro a rock and roll, glam rock és hard rock műfajokban ért el sikereket. Ő volt az első női basszusgitáros és énekesnő, aki népszerűséget szerzett a rockzene világában. Quatro a 1970-es évek elején vált ismertté, és olyan slágereket írt, mint a "Can the Can", "48 Crash", "Devil Gate Drive" és "Stumblin' In".A zenei karrierje mellett Quatro színészként is dolgozott, például az "Happy Days" című televíziós sorozatban alakította Leather Tuscadero karakterét. Suzi a rocktörténelem egyik ikonikus női előadója, aki több, mint 50 millió lemezt adott el világszerte.

 

Attila Dorn, eredeti nevén Karsten Brill német énekes, és félig magyar, félig román származású, aki a Powerwolf nevű német power metal zenekar frontembere, 1970 október 27-én született Gelnhausen-ben. A Powerwolf egy ismert német power metal zenekar, és Attila Dorn énekesként és dalszerzőként is jelentős szerepet játszik a zenekar stílusában és hangulatában. A zenekar olyan albumokat adott ki, mint például a "Bible of the Beast", a "Blood of the Saints" és a "Preachers of the Night". Powerwolf számos európai koncertet adott, és a power metal rajongók körében hatalmas népszerüségnek örvend. Attila Dorn karakteres énekstílusa és a zenekar misztikus témái jellemzik a Powerwolf hangzását.

Ville Valo, finn énekes-dalszerző, aki a HIM (His Infernal Majesty) nevű gothic rock és metal zenekarból ismert. Ville Hermanni Valo 1976. november 22-én született Helsinkiben, Finnországban, édesanyja, Anita Valo, akinek felmenői magyarok voltak. HIM az 1990-es évek végétől az 2000-es évek elejéig vált ismertté, és az egyik legnépszerűbb gothic metal zenekarrá vált. A zenekar egyik legismertebb dalai közé tartozik a "Join Me in Death", a "Wings of a Butterfly" és a "Funeral of Hearts". Ville Valo karakteres énekstílusa és a HIM zenekar sötét romantikus hangzása hozzájárult ahhoz, hogy a zenekar a gothic és metal rajongók körében népszerűvé váljon. Ville Valo az évek során a finn zenei szcéna egyik ikonikus alakjává vált.

 

Joe Muranyi (1928. február 14. - 2012. április 20.)  amerikai klarinétos és szaxofonos volt. Őt leginkább a jazz világában ismerik, és hosszú és sikeres pályafutása során együttműködött olyan kiemelkedő zenészekkel, mint Louis Armstrong. Klarinétjátéka miatt került be a jazz színtérre, és hamarosan kapcsolatba lépett a műfaj nagyjaival. Louis Armstrong zenekarában játszott 1967-1971 között, ő lett Armstrong zenekarának egyetlen és utolsó fehér klarinétosa, egészen Armstrong 1971-es haláláig.Joe Muranyi hozzájárult a jazz történetéhez és Armstrong munkásságához. Az őszinte és lelkes zenész volt, akit tiszteltek és szerettek a jazz világában. 2012-ben, 84 évesen hunyt el.

Szabó Gábor (Budapest, 1936. március 8. – Budapest, 1982. február 28.) magyar dzsesszgitáros és zeneszerző. Ő volt az első olyan magyar dzsesszmuzsikus, aki nemzetközileg elismert és népszerű, szakmailag pedig jelentős dalszerző lett, és akit játéka alapján ma is számon tartanak. Ő írta Santana leghíresebb dalát, a Gypsy Queen-t, ami Black Magic Woman néven vált világhírüvé. Santana a mai napig mesterének tekinti Szabó Gábort. 1967. szeptember 17-én quintetjével (Jimmy StewartLouis KabokBill GoodwinHal Gordon) Kaliforniában, a Monterey Jazz Fesztiválon lépett fel olyan zenészek társaságában, mint:  Richie Havens, B. B. King, Janis Joplin és Jimi Hendrix. Az International Youth Band nevű együttes tagjaként – Miles Davis, Duke Ellington, Ella Fitzgerald és Billie Holiday társaságában – ott volt a Newporti Dzsesszfesztiválon. Ez a zenekar kísérte Louis Armstrong programját is. Próbált kijönni durva alkohol- és kábítószerfüggésből, de kezelése meglehetősen szerencsétlenül alakult: olyan szcientista orvos-hittérítők kezébe került, akik kihasználták és még mélyebbre lökték. Végül inkább hazatért, itt próbált felépülni, de ehhez már nem volt ereje: 1982-ben az annyira imádott Budapesten halt meg, mindössze 46 évesen. 

 

Miklós Rózsa, a magyar származású zeneszerző, 1907. április 18-án született Budapesten, Magyarországon. Édesanyja a Zeneakadémián tanult zongorázni, és a palóc kultúra, valamint édesapja nagylóci birtoka is inspirációként szolgált neki.Miklós Rózsa életében fontos fordulópont volt, amikor Korda Sándorral, a filmrendezővel találkozott Londonban. Rózsa zenéje a "Hungaria" című baletthez Korda figyelmét felkeltette, és ez vezetett ahhoz, hogy Rózsa Amerikába költözzön. A zeneszerző Hollywoodban vált ismertté és fejlesztette ki stílusát, később három Oscar-díjat is nyert filmzenéiért, köztük az "Elbűvölve" (Spellbound), a "A Double Life" és a "Ben Hur" filmekhez írt zenéiért.Miklós Rózsa magyar kulturális gyökereit mindig megtartotta, és hollywoodi otthonában magyar festmények díszítették. Emellett számos filmzene mellett számos koncertművet is komponált. Rózsa 1995-ben hunyt el Kaliforniában, de életműve és hagyatéka továbbra is él a filmzene és a zenei világban.

Zoller Attila, világhírű jazzgitáros Visegrádon született 1927. június 13-án. Attila hangszerrel a hátán vándorolt ki Ausztriába, húszévesen.  Ott a harmonikás-vibrafonos Vera Auer zenekarában játszott, majd az NSZK következett, ahol  többek  közt  a  Jutta  Hipp Combo  tagjaként  ismerték  a  nevét. Az ötvenes évek derekán  Amerikába  ment,  tanult  Jim  Halltól  a  Lenox School of Jazzben. Közel harminc saját lemez őrzi játékát. Rengeteg jazzcsillaggal dolgozott együtt, élete utolsó felvételeit (három héttel a halála előtt) Tommy Flanagannel és George Mrazzal készítette. Pályája csúcsán megalapította saját jazzműhelyét, mely később a Vermont Jazz Center nevet kapta. 1995. június 9-én vette át a New England Művészeti Alapítvány Életműdíját, nem sokkal később rákkal diagnosztizálják. 1997. december 6-án a művész telt ház előtt lépett fel szülővárosában, Visegrádon. Utolsó koncerjét 1998. január 6-án New Yorkban adta Tommy Flanagan és George Mraz közreműködésével, alig három héttel később, január 25-án hunyt el Vermontban.

Szalag avató

Volt dolga a tűzoltóknak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek