Backstage
2023-01-17

Szerelmes pillanatok, csalódások, összekacsintások - Itt a Pandóra Projekt első EP-je!

Major Dori és Végh Janka Zsuzsanna formációja, a Pandóra Projekt 2 éve szórakoztatja a közönséget különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalaival. Az indie-folk, avagy ethno-pop duó az elmúlt időszakban nagy sikerrel mutatkozott be a Magyar Klipszemlén, számos fesztiválon és a Magyar Zene házában is, most pedig végre megérkezett első lemezük, körbe-körbe karikába címmel.

A körbe-körbe karikába szóösszetétel a párválasztó című dalban szerepel, ami arról szól, hogy ahhoz, hogy magunkat felfedezzük és megtaláljuk, nagyon sok mindenki mást is fel kell fedeznünk. Ez a fajta körkörös, repetitív folyamat jelenik meg a lemez összes dalában, mert akár egy csalódás, vagy egy fomo-féle felismerés is segíthet abban, hogy visszataláljunk saját magunkhoz.

 

"Az elmúlt két évben leginkább saját magunkat kergettük és próbáltuk folyamatosan magunkat utolérni, mind a magánéletben mind zeneileg, mind az alkotásban. Emellett a körkörös motívum teljesen megnyugtató, mert tudjuk ,hogy hol kezdődik, merre tart és hol záródik, nincsenek kiugrások, éles fordulatok, csak egy szép ív, amit lehet követni. A dalainkban és a dallamokban, harmóniákban és az ötletelésekben is folyamatosan egymást követjük, így lesz teljes és szó szerint kerek a hangzásvilágunk. Kis érdekesség, hogy pontosan ugyanúgy, csak tiszta vokálokkal kezdődik az album, ahogyan véget is ér. Szóval akár utána kezdhetjük is előről" - mesélte Janka az album koncepciójáról.

Általában férfiakról, szerelmekről és érzésekről énekelnek, talán a fomo az egyetlen olyan dal, ami személyesen hozzjuk kötődik, és nem egy csúnya, gonosz fiúról szól. Ezek közül, az „első csokorban” készült dalok közül is felkerült egy pár a lemezre, és olyanok is vannak rajta, amik később születtek. A kör-motívum a lemezborítón is megjelenik, amin több Dorci és Janka jár körtáncot. A tánc különösen fontos a duó számára, koncertjeik egy amolyan táncterápiaként is hatnak közönségükre. A hat dalból plusz intróból álló lemez minden dalának megvan a maga bája. A duó amolyan fiatal felnőtt gyerekként tekint az albumra - ameddig tudtak, gondoskodtak a dalokról, vigyáztak rájuk, legjóbb tudásunk szerint alakították és nevelték őket, majd elindították őket a saját útjukon. 

"Az alkotási folyamatot úgy jellemeznénk, hogy Janka az aranytojást tojó tyúk, akinek Dorci rak egy biztonságos körülölelő fészket, hogy a kis tojások ne törjenek össze, aztán ahogy egybefogom, más értelmet nyer, finomítjuk, máshogy éljük meg, és együtt kikeltjük a végén" - mesélte Dorci, majd hozzátette: a közös munkában Jankával egyfajta katalizátorként tekintenek egymásra. - "Ennek a pár évnek a jellemfejlődései is a dalok, mivel a szerelemről és az önmagunkmról alkotott kép is átalakult. A 22 a “legidősebb”, mérges, dühös, odamondós, igazi lázadó, önmagát kereső tini, aztán a párválasztó a legfrisebb ez már egyfajta őszinte belenyugvás: “addig kell keresni az igazit, ameddig meg nem találjuk, nem beérni kevesebbel és bosszankodni,  az addig eltelt időben pedig azt csinálsz, amit akarsz, csak legyél hű magadhoz."

A Pandóra Projekt tagjai január 21.-én egy Lemezbemutató ceremónia keretein belül mutatják be új dalaikat a Fonó Budai Zeneházban. A ceremónia szó szerint értendő - a koncerten lesz minden, az esküvőtől kezdve, a temetésen át, egészen egy díjátadóig. Janka és Dorci duója az eseményre kiegészül a teljes zenekarral, így Major Gábor gitáron, Doór Mátyás basszusgitáron, Gerendás Ruben gitáron és perkán, Arató Illés pedig dobon egészítik ki és támogatják majd a lányokat. 

"Szeretnénk, ha a közönségünk is megadná a módját a bulinak, ami egy ülős koncerttel fog indulni, és egy igazi „daj-daj”-ba torkollik. Az est íve azért is fontos, mert mi kétféle koncertet szoktunk adni. Egyrészt táncházas kikiabálós, felszabadítós, kiugrálós típusút a zenekarral, amit a nyári fesztiválszezonban is prezentáltunk, másrészt pedig akusztikban éneklőst. Ez a kettősség arra emlékeztet minket, hogy a közös munkánk elején a saját szórakoztatásunk és lélekemelésünk céljából kezdtünk el zenélni egy szál hangszerrel egy kis szobában, míg ma már sok kedves embernek játszhatjuk a dalainkat a koncerteken. Ahogy az akusztikus koncertjeinken, úgy a lemezbemutató első részében is sokat fogunk mesélni a dalszövegekről, mert úgy érezzük, ezáltal közelebb tudunk kerülni egymáshoz a közönséggel." - Major Dorci

DE Műszaki Kar: piacképes diploma

Éjféli Koncert 1992

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek