Backstage
2023-01-11

Egy esküvő és rengeteg temetés. - 2022 évértékelő

Mindig azt gondolom, hogy egy évértékelő megírása olyan könnyen megy, mint topmodellnek a hányás. Végig kell csak pörgetni mi minden történt és leírni dióhéjban. Majd amikor leülök és elkezdem összerakni a múlt év történéseit, akkor csap arcon a valóság, hogy sajnos annyi minden történik egy évünk alatt, hogy muszáj szanálni. És ez 2022-re fokozottan érvényes. De mielőtt elkezdem, menjünk vissza 2020-ig.

A gondtalan békeidő utolsó napjait éljük, olcsó repjegyek, olcsó üzemanyagok kora volt ez. Optimizmus és tervezés lengte körbe a családi asztalt, miközben ettük a 800 forintos kilós sajtot, majd két harapás között a mennyasszonyommal kitűztük az esküvőnk napját.

Mi lehet ennél komolyabb terv két fiatal számára, mint hogy összekötik az életüket? Na jó, én már akkor sem voltam annyira fiatal, hisz Jim Morrison az én koromban már 15 éve halott volt. Tehát hatalmas terv van kibontakozóban és kitűzzük a lagzi napját. Épp csak eltelik pár nap és kitör egy világjárvány, ami nem csak az esküvőt kaszálja el, mint Lagzi Lajcsit első fokon a bíróság, hanem a megszokott életünket is. Este 8 után a kertedben sétálhatsz, az utca már tabu, a kocsmák egyenesen tiltott zónák. Korhatáros a délelőtti boltlátogatás, és online nézhetjük a raktárkoncerteket miközben a szomszéd épp a teraszáról tapsol a János kórház dolgozóinak.  Mint egy megbukott „ZS” kategóriás sci-fi filmet néznék. Néha már nem hiszek a saját szememnek sem, nemhogy a híreknek. Teltek a hónapok, lazultak a szigorítások, bár akkor is úgy éreztem magam, mintha macskakövön bicikliznék ülés nélkül, és csak az üléscső lóg ki a bringából. Végre kezdtünk levegőt kapni a maszkok alatt és kezdtük megszokni az ordibálást minden boltban, mert egészen eddig nem tudtuk, hogy a plexi ilyen jól hangszigetel. Szóval újra kezdett elindulni az élet, igaz csak döcögve, de mindenképp a gödör fenekéről felfelé haladtunk. Új kifejezéseket tanulunk meg, mint a távolságtartás, harmadik hullám vagy a védettség.

Már senki nem mondta, hogy maradj otthon, a repterek és az országok várták a turistákat és este 8 után is elhagyhattad a kerted, sőt, akár kocsmába is mehettél. A balkonkoncerteket felváltották a klubkoncertek, és a harmadik vagy negyedik hullám helyett elindult az új-hullám. Új zenekarok, fiatal tehetségek kezdtek el megjelenni a piacon és a színpadokon. Ismét megnyitottak a fesztiválok, nemzetközi sztárok adtak koncerteket Magyarországon és a kocsmák is megteltek élettel. A sportesemények hangosak lettek a szurkolók énekeivel, ha éppen nem tiltotta ki a FIFA őket a lelátókról. Rügyezni kezdett újra az élet és az emberek végre ismét gazdagodhattak élményekkel és nem csak toalett papírral.

Optimizmus és tervezés lengte körbe a családi asztalt, miközben ettük a 800 forintos kilós sajtot, majd két harapás között a mennyasszonyommal ismét kitűztük az esküvőnk napját. Épp csak eltelik pár nap és az egyik majom országvezető megtámadja egy másik ország majom vezetőjét. Elég komolynak tűnik, ezért leülünk a mennyasszonyommal, hogy ismét megbeszéljük ezt az újabb helyzetet. Mintha próbálna nekünk üzenni az univerzum, hogy engedjük el ezt a frigyet. Épp csak kijövünk a lockdown szörnyűségből és még nagyobb szarba lép az emberiség. Kétszer próbáltuk megtervezni az esküvőnket, és mindkét esetben kirobbant valami világot érintő probléma.

  • Nyugi, a Covid után nem jöhet rosszabb! – mondja az emberiség
  • Fogd meg a söröm! – vág közbe a sors

Szóval most már ne toljuk el a lagzi időpontját, mert még nagyobb káosz lesz a földön. Tegyünk fel mindent egy lapra és lesz, ami lesz. Mentsük meg az emberiséget. A járvány után új félnivaló furakodik be a mindennapjainkba. Háború, rakéták, áldozatok, atom, szankciók… Tömeghisztéria minden eladott liter tejért, a benzinkutakon kannákkal állnak az emberek, mintha gyógyító hatású forrás lenne. A Pilisben az Iluska forrásnál volt ilyen gyerekkoromban.

 Így indult a 2022-es év, és ezt az amúgy sem fényes évet árnyékolták be olyan legendák elvesztése, akikről azt hittük, mindig itt lesznek velünk. Rájuk emlékezünk!

 

Még a szilveszteri konfettit sem sikerült felszedni maradéktalanul a padlóról és máris egy hatalmas ikont veszített el az emberiség. Meat Loaf január 20-án, 74 évesen hagyott itt minket. Pár napra rá, január 24-én mindössze 51 éves korában, Covid-fertőzésben halt meg az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter „Szilas”.

Betty Davis amerikai funk- és soul énekesnő, Miles Davis második felesége 76 évesen ment el február 9-én. Április 21-én Markó Iván, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett alapítója és igazgatója 75 éves korában halt meg. Nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ 10 legjobb táncosa közé sorolták.  Május 1-én Bradányi Iván, EMeRTon-díjas dalszövegíró, műfordító, író, 92 évesen hunyt el, akinek köszönhetünk rengeteg magyarnyelvű életrajzi könyvet. (James Dean, Robert Redford vagy Paul Newmann) Május 17-én Vangelis, Oscar-díjas görög zeneszerző, zenész, aki 79 évesen hunyt el, számtalan nagysikerű zene fűződik a nevéhez, többet között a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, vagy az 1492 – Kiűzetés a Paradicsomból című filmek zenéje.

Andrew Fletcher, a világhírű Depeche Mode együttes angol zenésze, billentyűse 60 évesen halt meg május 26-án. 2023-ban sajnos már nélküle koncertezik Budapesten az együttes. Ugyan ezen a napon jön az újabb gyászhír: Ray Liotta 67 éves korában meghalt. Az amerikai színész Martin Scoersese Nagymenők című filmjében lett közismert. Két napra rá, május 28-án, 81 éves korában meghalt Haumann Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Rengeteg emlékezetes alakítás kötődik hozzá. Utoljára 2021-ben a Madách Színházban a Macskák című musical 1500., ünnepi előadásán lépett fel, amit az 1983-as bemutatót követően 300-szor játszott el.

Törőcsik András az Újpesti Dózsa válogatott labdarúgója, aki később külföldön is sportolt, 67 évesen, július 9-én halt meg. A világszinten játszó futballistának több törés volt az életében, ami miatt nem teljesedhetett ki. Virtuóz játéka kapcsán született a legendás „Táncolj, Törő!” rigmus. Bob Rafelson 89 évesen, július 23-án tér örök nyugovóra. Az amerikai filmrendező filmjei közé tartozik A postás mindig kétszer csenget, az Easy Rider, producerként pedig a The Monkees.  

 

Augusztus 2-án Lénárd László zenei újságíró, a HammerWorld rockzenei magazin társalapító-főszerkesztője, a hard rock és a metal műfaj legnagyobb hazai szakértője távozik ebből a világbólAugusztus 8-án Olivia Newton-John halálhíre sokkolja a világot. Az angol-ausztrál énekesnő, színésznő 73 évesen ment el. Többször is legyőzte a rákot, de utoljára nem sikerült. Legismertebb filmszerepe Sandy Olsson a Grease-ből, amelyben felejthetetlen alakítást nyújtott John Travoltával.

Rá egy hónapra, 96 éves korában elhunyt a brit királynő, II. Erzsébet. Összesen 70 évig és 214 napig volt az Egyesült Királyság királynője, ezzel a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon.

 

Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze október 2-án 79 éves korában hunyt el. Koncertjeire a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése volt jellemző. Halála előtt 10 nappal még sajtótájékoztatón mutatta be utolsó színpadi művének, A tudás fája misztériumjátéknak CD felvételét. Október végén pedig jött a hír, hogy elment az utolsó mohikán, Jerry Lee Lewis. A négy Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zongorista, a „The Killer”,  a rock & roll és a rockabilly zenei úttörője 87 évesen ment el. Azon utolsók egyike, aki emlékezett még milyen volt az élet a rock and roll megszületése előtt. Marha nagy csend lehetett akkoriban.

November 21-én a Szőke Szikla, Mészöly Kálmán hagy itt minket. A Vasas válogatott labdarúgója, edző, volt szövetségi kapitány 81 évesen halt meg. Ebben a hónapban sajnos egy másik legendás sportolótól is el kellett búcsúznunk. Csapó Gábor „Dudi”, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző 72 évesen halt meg november 27-én. Kirstie Alley, az Emmy-díjas amerikai színésznő 76 évesen hunyt el december 5-én, így John Travolta egy éven belül a második filmes partnerét veszítette el személyében. (Nicsak, ki beszél) December 29-én pedig 82 esztendős korában távozott az élők sorából a focitörténelem egyik legjobb labdarúgója, a háromszoros (1958, 1962, 1970) világbajnok brazil Edson Arantes do Nascimento. Más néven, Pelé. 

Sajnos rajtuk kívül még rengeteg tehetséget, anyát, apát és gyereket veszített el a világ. Mit fog hozni nekünk a 2023-as esztendő? Reményeim szerint sok nevetést, és nagyon kevés fájdalmat és veszteséget. Mert bár az idő kegyetlenül halad, a legendák itt maradnak velünk, haláluk után is.

Ja, és az esküvőnk. Igen, megtartottuk 2022-ben. Szeretünk veszélyesen élni, bárhogyan is próbál üzenni nekünk az univerzum. Azóta semmilyen rossz hír nem érkezett, ami felülírná a „különleges katonai hadműveletet”. Szívesen!  Azóta a drága repjegyek és drága üzemanyagok korát éljük és esszük - ha van rá pénzünk – a 4000 forintos kilós sajtot. Új kifejezéseket tanultunk meg, mint az árstop, ársapka, energiaválság, háborús infláció, északi áramlat vagy a moratórium. A „ZS” kategóriás sci-fi sebességet váltott és még nézhetetlenebb lett. A szememnek már nem hiszek, csak a saját gondolataimnak. A plexik a boltokban eltűntek, mint az Orosz sportolók a világversenyekről, és a csirkemell lett a legkeresettebb portéka az arany után. Azt mondják, gáz van a világgal, a politikusok meg azt, hogy nem lesz gáz. Mindezek ellenére optimizmus és tervezés lengi körbe a családi asztalt, mert ezek nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes.

Illetve egy aprócska gond mégis van, ami érint Téged, kedves olvasó. A 2022-es esztendő utolsó napjaiban felkértek, hogy legyek a Music Backstage főszerkesztője 2023 januárjától. Mekkora tragédia ez az emberiség számára? Olvass minket, és döntsd el magad. Amit garantálunk, az a zene. És már régóta tudjuk, hogy: „A zenének hangosan kell szólnia, hogy ne halljuk, hogyan omlik össze a világ.”  

Barátsággal: Görögh Atus

 

Mark Knopfler

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek