MegMinden
2021-11-01

Szoborfej

(index.hu)

Már 80 éve figyelnek ránk a sziklába vájt elnöki arcok

1927-ben kezdték el a munkálatokat a dél-dakotai Rushmore-hegyen. A projekt 1941. október 31-én készült el, így 80 éve, hogy az Egyesült Államok négy jelentős elnöke, George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt arcképe tűnik föl a hegyoldalban a helyiek és a turisták előtt.

A munkálatok megkezdése előtt azért volt némi ellenállás, a Dél-Dakotában található Rushmore-hegy ugyanis a sziú indiánok ősi területe volt. Az amerikai kormány expanziós tevékenysége során természetesen mindent meg akartak szerezni, így a Black Hills-i területet is. Az őslakosoknak ugyan megígérték, hogy jelenlétükkel nem zavarják őket, sőt az 1868-as Fort Laramie-i szerződésben megállapodtak, hogy a terület az őslakosokat illeti meg. Miután azonban aranyat fedeztek fel a telepesek, kihagyhatatlannak tűnt a lehetőség, így a környéket ellepték az aranyásók.

A lakota sziú indiánok Ülő Bika és Őrült Ló vezetésével azonban ellenállásba kezdtek, viszont George Armstrong Custer tábornok – saját élete árán is – leverte a felkelőket az 1876-os Little Bighorn-i csatában. A területet elvesztették az őslakosok, de máig követelik vissza jussukat, amely megannyi vallási és kulturális hagyományuk színtere volt.

Ha a hegy nem megy Borglumhoz, Borglum megy a hegyhez

Az 1745 méter magas Rushmore-hegyre szánt szoborfej ötletét eredetileg egy dél-dakotai történész, Doane Robinson vetette fel, aki turisztikai célból szerette volna fejleszteni a területet. Először Buffalo Bill katona és showman hű ábrázolásának ötlete vetődött fel, azonban a projektötletet később megváltoztatták az amerikai elnökök arcképére.

Az eredeti írást itt találja.

Egyetlen ország sem maradt a brit kormány vörös utazási listáján

"áááá"

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek