Debrecen
2021-04-24

Ültessünk 10000 fát Debrecenben!

Városunkban 2019 áprilisában indult el a “Debrecen a mi kertünk” elnevezésű akció keretében fásítási program, amely során azt a célt tűztük ki, hogy 5 év alatt 10000 fát ültessünk el, s 2019-ben ebből már 1000 fa ültetése meg is valósult! A fásítási programhoz csatlakozhatnak debreceni vállalatok, intézmények, civil szervezetek, baráti társaságok is, így növelve a kezdeményezés sikerességét.

Miért jó fát ültetni?

1. Segítik a globális felmelegedés elleni védekezést:  A globális felmelegedés oly módon jöhet létre, hogy az úgynevezett üvegházhatású gázok – köztük a CO2 – burkot képeznek a Föld körül, amely burok beengedi a Nap rövidhullámú sugarait, azonban a Földről visszaverődő hosszúhullámú sugarakat elnyeli. Ez a folyamat hozzájárul a Föld felmelegedéséhez. A fák a fotoszintézis révén beépítik szervezetükbe a szén-dioxidot (CO2), eltávolítják azt a légkörből és tárolják a szenet szervezetükben. Akkor tud felszabadulni a raktározott szén, ha a fákat elégetik.

2. Tisztítják a levegőt:  A fák fotoszintézisének mellékterméke az oxigén. De amellett hogy az emberi szervezet számára elengedhetetlen oxigént termel, képes szilárd szennyező anyagokat is kivonni a levegőből (pl. porszemcséket a hozzájuk tapadó nehézfémekkel). A légszennyező anyagok közül különösen a 10 mikrométernél kisebb anyagok azért veszélyesek az emberi egészségre, mert azok szervezetbe való jutását a biológiai természetes szűrők nem képesek megakadályozni, ily módon légúti megbetegédesek okozóivá is válhatnak.

3. Mikroklíma és az átszellőzés javításában is szerepük van: A fák párologtatásukkal (transpirációjukkal) pozitívan hatnak a környezetre. A nyár folyamán intenzívebb a transpiráció, ezáltal lehűtik a levegőt. A házak között felizzott levegő és a fák által kialakított hideg levegő kicserélődik, így okozva szellőt. További előny a fák közismert szolgáltatása: az árnyékhatás. Ha egy épület körül van véve fákkal, az jelentősen csökkentheti az épület nyári légkondicionáló-igényét. A házak hűtéséhez szükséges energiaigény csökkentésével csökkentjük az erőművek szén-dioxid és más szennyezőanyag-kibocsátását.

4. Segíti a vízgazdálkodást: A fák árnyékolása lassítja a víz elpárolgását a pázsitról. Ezek mellett ősszel a lehullott falevél talajtakaró mulcsként funkcionál, amely szintén előnyös a talaj vízmegtartó képessége miatt.

5. Talajvédelemi funkciót is ellátnak: A hegyoldalon vagy patak lejtőin kiemelt szerepet játszanak a fák a talajerózió (víz romboló hatása) és a defláció (szél romboló hatása) szempontjából. A fák tápanyagellátását úgynevezett mikroorganizmusok (szabad szemmel nem látható sejtes élőlények) végzik oly módon, hogy a szerves tápanyagot a növény számára felvehető tápanyaggá alakítják át. A mikroorganizmusok szervesanyag pótlását segítik a lehulló falevelek. Ily módon a talajélet megőrzését is elősegítik a fák.

6. Óvnak a zajtól: Jobban védhet a zajtól a háromszintes növényfal (pázsit, cserjék és fák), mint a téglafal. A levelek rugalmas ellenállása hangtompító hatású, és a levelek közti légréteg maga is szigetel.

7. Felhasználhatóak kármentesítési folyamatok ellátására: Vannak olyan fafajok, amelyeknek kiemelkedő a szennyezőanyag kármentesítési képessége. A fákúgynevezett fitoremediációs kármentesítés során a növények és a gyökerükkel társult mikroorganizmusok segítségével csökkenthetik, megszüntethetik a talaj környezetszennyező anyagainak koncentrációját.

8. Növelik a biodiverzitást: A fák termései és a fakéreg alatt megbúvó élőlények táplálékot nyújtanak a madarak és a vadon élő állatok számára is. A fák ezek mellett élőhelyként (pl. fészkelőhelyként) is szolgálnak nem csak életük során, hanem kidőlt, korhadt állapotukban is. Egyetlen fa akár több száz fajnak adhat otthont: rovaroknak, gombáknak, mohának, emlősöknek és növényeknek egyaránt.

9. Pozitív egészségügyi hatásúak lehetnek: Egyre több kutatás vizsgálja a fák stresszre, szorongás csökkentésére irányuló jótékony hatását. Ezek mellett a fa árnyéka – ugyan nem teljesen – véd a napsugarak káros hatásaitól

10. Nagy eszmei értéket hordoznak:

 A fák több száz évig is élhetnek. Amikor egy fát elültetünk, azzal nem csak a jelen generációinak, hanem a jövő generációinak jóllétéért is cselekszünk.

Autóipari trendekről a MÜZLI-ben

Ma nyit a Patrium ház terasza

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek