Blog
2024-03-09

Végre a javításban és nem az eldobásban látja a jövőt az EU

A körforgásos gazdaság központi eleme a termékek életciklusának meghosszabbítása, ezáltal a hulladéktermelés csökkentése. Az eldobható és egyszer használatos eszközök gazdasági modellje környezetszennyező és nem fenntartható, ezért az Európai Unió a körforgásos gazdaság megvalósítására törekszik.

Ennek az útnak egy fontos állomásaként 2024. február 1-jén az EU egy új törvényt fogadott el a termékek javításáról. Az Európai Parlament és Tanács politikai megállapodásra jutott a fogyasztók javítási jogának megerősítéséről. Az elfogadott szabályok tisztázzák a gyártók kötelezettségeit, és arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy javítással hosszabbítsák meg a termékek életciklusát.

A törvény legfontosabb célja a pazarlás csökkentése és a javítási ágazat megerősítése azáltal, hogy a termékek javítását hozzáférhetőbbé és költséghatékonyabbá teszi, valamint a javítást ösztönzi a jogi garancia lejárta után is

A megállapodás legfontosabb intézkedései a következők:

  • a gyártó kötelezettsége, hogy megjavítsa az olyan gyakori háztartási termékeket, mint például a mosógépek, porszívók, okostelefonok, mely termékek listája a tervek szerint idővel bővülni fog;
  • a fogyasztók tájékoztatása a gyártó javítási kötelezettségéről;
  • a fogyasztók számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy kölcsönözzenek egy készüléket, amíg a saját készüléküket javítják, vagy alternatívaként felújított készüléket választhassanak;
  • ingyenes online hozzáférést biztosítanak a fogyasztóknak a várható javítási költségekhez;
  • a javított termékekre vonatkozó törvényes garancia további egy évvel meghosszabbításra kerül;
  • a gyártóknak a pótalkatrészeket és szerszámokat ésszerű áron kell elérhetővé tenniük a fogyasztók számára;
  • megtiltják a gyártóknak, hogy szerződéses záradékokkal, hardver- vagy szoftvertechnikákkal akadályozzák a javítást. Különösen nem akadályozhatják a független javítóműhelyek által használt vagy 3D-ben kiadott pótalkatrészek használatát.

A javítási folyamat megkönnyítése érdekében egy európai online platformot hoznak létre nemzeti szekciókkal. Ezen a platformon keresztül a fogyasztók minden uniós országban megtalálhatják a helyi javítóműhelyeket, a felújított termékek eladóit, vagy rátalálhatnak olyan közösségekre, akik megosztják javítási tapasztalataikat egymással.

A Parlament prioritásként kezelte, hogy a javítás sokkal megfizethetőbbé váljon a fogyasztók számára. 

Miután a Tanács és a Parlament is elfogadta az irányelvet, és azt közzéteszik az EU hivatalos lapjában, a tagállamoknak 24 hónap áll rendelkezésére, hogy átültessék azt a nemzeti jogba. Ezek értelmében, tehát hazánkban is hatályba lép a szabályozás legkésőbb 2026 elején.

A javításhoz való jogról szóló megállapodás jelentős lépés az EU azon törekvésében, hogy meghosszabbítsa a termékek élettartamát, csökkentse a hulladék mennyiségét és támogassa a fenntarthatóbb és körforgásos gazdaságot. Ezáltal a jövőben egyszerűbb és költséghatékonyabb lesz a termékek javítása ahelyett, hogy új, drága termékeket kellene vásárolnunk.

Forrás: europarl.europa.eu

Üzletet nyitott négy városban a JátékNet.hu webáruház

Kiüresedett párkapcsolatokról szól Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek