Backstage
2024-03-20

Egy rock dal lett a zenetörténet legnagyobb slágere

Az elismerést a Journey Don't Stop Believin'-je érdemelte ki.

A RIAA (Recording Industry Association of America) nemrég bejelentette, hogy a Journey klasszikusa, a Don't Stop Believin' immár 18-szoros platina minősítésű sláger lett. A Forbes szerint ez azt jelenti, hogy a tiszta eladások és a fogyasztás egyéb formái – nevezetesen a streaming – alapján a dal csak az Egyesült Államokban minden idők legnagyobb példányszámban eladott dalává vált, holtversenyben Post Malone és Swae Lee Sunflower (Spider-Man: Into The Spider-Verse) című dalával, amely tavaly májusban nyerte el a 18-szoros platina minősítést. A Don't Stop Believin’-t a Forbes ezzel hivatalosan is "minden idők legnagyobb slágerének" nyilvánította.

 

A bejelentés, hogy a Don't Stop Believin' ilyen hatalmas mérföldkőhöz érkezett, némileg meglepő lehet. Az elismerés előtt a dal eddig csak négyszeres platina minősítést kapott, ezt a határt egy évtizeddel ezelőtt, még 2013 májusában érte el. Az azóta eltelt időszakban az RIAA nem adományozott további minősítéseket a slágernek, de a színfalak mögött nyilvánvalóan több millió eladást halmozott fel.

A Don't Stop Believin' 1981 októberében jelent meg a Journey hetedik stúdióalbumának, az Escape-nek második kislemezeként. A dal a Billboard Mainstream Rock listáján a 8. helyig, Hot 100 listáján pedig a 9. helyig jutott, az azóta eltelt évtizedekben pedig a Journey legismertebb slágerévé vált.

Jelenleg az Egyesült Államok történetének legtöbbet fogyasztott és hitelesített dalainak rangsorában a második helyen Lil Nas X Old Town Road című dala áll, mely már 17-szeres platina minősítéssel büszkélkedhet. A dobogó harmadik helyén, a 16-szoros platina státuszban három sláger áll holtversenyben: Drake God's Plan, Ed Sheeran Thinking Out Loud és az Imagine Dragons Radioactive című dala.

Rézfúvós és ütőhangszeres versenyt tartanak Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek