Airfryer VS. sütő

Melyik fogyaszt többet, az airfryer vagy a sütő?

Az emelkedő energiaköltségek és a növekvő környezettudatosság idején sok háztartás számára fontos, hogy csökkentse villamosenergia-fogyasztását. Gyakori kérdés, hogy egy sütő vagy egy airfryer fogyaszt-e több áramot. Ez a döntés nemcsak a villanyszámla, hanem a háztartás ökológiai lábnyoma szempontjából is fontos. Tippjeink segítenek a helyes választás meghozatalában. Az airfryer gyorsabb és energiatakarékosabb lehet kisebb adagok elkészítésekor, kevesebb sütési idővel és alacsonyabb teljesítményigénnyel, mint a hagyományos sütők. A hagyományos sütők alkalmasabbak nagyobb mennyiségek vagy összetettebb ételek elkészítésére a tágasabb belső terük miatt. Tanulmányok szerint az airfryer használatával háztartások akár 40%-kal is csökkenthetik elektromos energia-fogyasztásukat rendszeres használat esetén. A hagyományos sütő és az airfryer, azaz a forrós levegős sütő közötti választás jelentős hatással lehet az energiafogyasztásra. Míg a sütő évtizedek óta a konyha szerves részét képezi, az airfryer egyre népszerűbb energiahatékony alternatívaként, nem beszélve az egészségről. De valójában melyik készülék a gazdaságosabb? Lehet-e áramot megtakarítani az airfryerrel? Az airfryer energiatakarékosabb lehet, különösen kisebb adagok és rövidebb sütési idő esetén. Ha például csak kis mennyiségű chipset vagy néhány csirkeszárnyat készítünk, a forrólevegős sütő gyakran a hatékonyabb választás. Gyorsabban felmelegszik, és kevesebb időt vesz igénybe a sütés. Egy esettanulmány azt mutatja, hogy azok a háztartások, amelyek a sütő helyett rendszeresen a forrólevegős sütőt használják, akár 40 százalékkal is csökkenthetik energiafogyasztásukat. Ez főként a sütőhöz képest rövidebb sütési időnek és az alacsonyabb energiafogyasztásnak köszönhető. Egy tipikus sütő teljesítménye 2000 és 5000 watt között, míg a forrólevegős sütőké általában 1000 és 1800 watt között mozog. Ez az alacsonyabb teljesítmény azt jelzi, hogy a forrólevegős sütők kevesebb áramot fogyasztanak működés közben. Az energiafogyasztás azonban nemcsak a teljesítménytől, hanem a használat időtartamától is függ. Míg egy sütő gyakran hosszabb előmelegítési és sütési időt igényel, a forrólevegős fritőz gyorsabban és hatékonyabban működik. Miben rejlik az airfryer titka? Az airfryer hatékonysága abban rejlik, hogy képes keringetni a forró levegőt, ami lerövidíti a sütési időt. A sütőnek azonban több időre van szüksége a kívánt hőmérséklet eléréséhez és fenntartásához. Tanulmányok szerint egy airfryer körülbelül 0,2-0,3 kWh-t használ fel a csirkeszárnyakhoz, míg egy sütő 1,0-1,2 kWh-t igényel. Ugyanakkor a sütő lehetőséget nyújt nagyobb mennyiségek egyszerre történő elkészítésére és különböző sütési módok alkalmazására. Például a rakott ételek vagy sütemények könnyebben elkészíthetők a sütőben. A sokoldalúságot és kapacitást értékelő háztartások számára a sütő ezért továbbra is nélkülözhetetlen.

forrás: blikk.hu