Kaliforniai paprika

A zöld vagy a piros kaliforniai paprika az egészségesebb?

Gondolkodtál már te is azon, hogy vajon a zöld vagy a piros paprika között mi a különbség? Most eláruljuk és azt is, melyik tesz jobbat az egészségednek. A frissáru-részlegen egymás mellett sorakozó zöld és piros kaliforniai paprika valójában ugyanaz a zöldség – csupán más érettségi állapotban szedték le őket. Ez számít? Igen – a szedés időpontja befolyásolja az ízt, a színt és még a tápanyagértéket is, ami akár azt is meghatározhatja, melyiket érdemes a kosaradba tenned. Akárcsak a paradicsom, amely zölden kezd és pirosra érik, a kaliforniai paprika is hasonló utat jár be. Minden paprika zöldként indul, majd a növényen érve a színe megváltozik – zöldből sárgává vagy narancssárgává, végül pedig élénk pirossá válik. A paradicsommal ellentétben azonban a paprika a leszedés után már nem érik tovább, így a boltban vásárolt szín megmarad. A zöld paprikák színüket a magas klorofilltartalmuknak köszönhetik. Ahogy érnek, a klorofill lebomlik, és helyét átveszik a karotinoidok – olyan növényi pigmentek, amelyek komoly egészségügyi előnyöket nyújtanak. Ezek a karotinoidok adják a piros paprikák élénk színét és extra tápanyagtartalmát: Likopin – erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a károsodástól, és csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát. Zeaxantin és lutein – antioxidánsok, amelyek támogatják a szem egészségét, és védelmet nyújthatnak a makuladegenerációval és szürkehályoggal szemben. Béta-karotin – a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, a bőr, az immunrendszer és a növekedés szempontjából. Talán észrevetted, hogy a zöld paprika íze enyhén kesernyés, míg a piros édesebb. Ennek oka, hogy érés közben a keményítők természetes cukrokká alakulnak, ami édesebb ízt eredményez. Nem kell aggódni – ezek természetes cukrok, nem azok, amelyeket csökkenteni kellene. Ugyanakkor emiatt a piros paprika picit magasabb szénhidráttartalommal és energiatartalommal bír, mint a zöld. A piros paprika további előnye, hogy kicsit több rostot tartalmaz, akár hétszer több folátot és kétszer annyi C-vitamint, mint a zöld. Melyik a jobb: zöld vagy piros paprika? Őszintén szólva minden paprika (és zöldség általában) jót tesz az egészségnek. De ha a lehető legtöbb tápanyagot szeretnéd kihozni a vásárlásodból, a piros paprika viszi a pálmát. Bár gyakran drágább, tápanyagokban gazdagabb – és sokak szerint az íze is jobb.

forrás: nlc.hu