Sport
2022-06-30

Pénteken elrajtol a terepfutó Európa-bajnokság

Július 1. péntek és július 3. vasárnap között a spanyolországi, Kanári-szigeteken lévő El Pasóban rendezik meg az első atlétikai terepfutó Európa-bajnokságot.

Ez lesz az első alkalom, hogy a hegyi és a trail futó érmeket egy időben, ugyanazon a helyen mutatják be. Összességében 10 futamban dőlnek el az érmek, beleértve a fel- és lefelé vezető hegyi versenyeket az idősebbek és az U20-asok számára, valamint egy szenior trail versenyt, amelyet 47 kilométeres távon rendeznek meg.

A világranglistát vezető sérült Henri Aymonod távollétében vitathatatlanul olasz honfitársa, Cesare Maestri és a szlovén Timotej Becan, a nyolcadik, illetve a negyedik helyen állnak a legjobban. A nagy-britanniai Jacob Adkinnek is szerepelnie kell, aki a hegyifutó Európa-bajnokság részeként nyerte meg a 2019-es kontinensbajnoki címet.

A nőknél Maude Mathys kerül majd a figyelem középpontjába – de vajon képes lesz-e a svájci sportoló rekordnegyedszerre megnyerni ezt a szakágat? Vagy az osztrák veterán, Andrea Mayr, aki maga is négyszeres győztes, vagy talán az olasz Francesca Ghelfi ezúttal megszakítja sorozatát?

A pénteki emelkedőn résztvevő sportolók egy része a vasárnapi emelkedőn is megméretteti magát. Mathys azok közé tartozik, akik duplázhatnak, bár az olaszok korábbi világbajnoka, Alice Gaggi azok közé tartozik, akik valószínűleg nem könnyítik meg a dolgát.

Scout Adkin, Jacob nővére is indul mindkét versenyen, bár bátyja kizárólag arra koncentrál, hogy megvédje címét az emelkedőn. Minden szem a két francia atlétára, Audrey Tanguyra és Blandine L'Hirondelre, a spanyol Nuria Gil-re, valamint két cseh futóra – Barbora Macurován és Marcela Vasinovára – lesz szegezve a kezdő női trail futóversenyen.

A 2016-os német olimpikon Anna Hahner is a résztvevők között van, vagyis egy izgalmas verseny garantált lesz, hasonlóan a férfi trail versenyhez, ahol a spanyol Oriol Cardona, a francia Arnaud Bonin és Thomas Cardin, valamint az olasz Luca Cagnati és Martin Dematteis szerepel. többek között a dobogós helyezés favoritjai.

Az még nem világos, hogy ki nyeri az érmeket. Az azonban már biztos, hogy El Paso lesz az idei hegyi- és túrafutás vitathatatlan európai csúcspontja.

Fotó: IAAF

Battai Sugár a vb-keretben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek