MegMinden
2024-04-01

Mont-Saint-Michel

(origo.hu)

Zarándokok kedvenc helye ez a mesebeli sziget.

Franciaország egyik legcsodálatosabb látnivalói közé tartozik a Normandia és Bretagne között található Mont-Saint-Michel. A varázslatos szigeten még egy mesebeli apátság is helyett kapott. A szigetet és a hozzá tartozó öbölt mára az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A települést egy kőfal veszi körül, amely teljesen körülöleli a benne lévő épületeket. Az apátság annak legmagasabb pontján, 80 méter magasan helyezkedik el a tenger fölé tornyosulva, körülötte pedig néhány ház is található. A legutóbbi, 2019-es hivatalos népszámlálás szerint mindössze 29 ember élt itt.

ont-Saint-Michel körülbelül 1 km-re fekszik a parttól, ami azt jelenti, hogy dagálykor tengervíz veszi körül, így védték korábban az apátságot a támadóktól. Ma a víz fölé emelt gyalogos híd segíti az átkelést. 

A falu a százéves háború alatt is érintetlen maradt, később pedig a francia hatóságok börtönként használták. 

A település a keresztények zarándokhelyévé vált, keletkezése még a VIII. század elejére nyúlik vissza, amikor Aubert püspöknek megjelent Mihály arkangyal és arra kérte, hogy építsenek templomot egy sziget tetején, közvetlenül a part mellett. A nem kis feladat ellenére Normandia hercegei és a X. századi francia királyok is támogatták az ötletet. A középkor folyamán egyre több kolostori épület került a szigetre - számolt be a Mirror.

A Mont-Saint-Michel-i apátság az oktatás központjává vált, amely vonzotta Európa legkiválóbb elméit. Mindemellett sok szép épület sorakozik a falu meredek utcáin, amelyek ma múzeumok, éttermek, szállodák és üzletek formájában várják a látogatókat – írja a Normandy Tourist Board.

 

Az eredeti írást itt találja.

Debreceni zenészhallgatók az ország élvonalában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek