MegMinden
2024-02-17

A valóság vége?

(raketa.hu)

Az OpenAI videógenerátora szövegből generál mozgóképet hihetetlen valósághűen.

A ChatGPT mögött álló cég következő nagy dobása a Sora – a videógenerátor szöveges parancsokból generál élethű videókat. Ezzel véget érhet a generált videók inkább abszurd eredményeket hozó csecsemőkora, és beléphetünk az élethű és fiktív álrealitás korába. A Sora azonban ugródeszka is, amely elvezethet az emberivel egyenértékű általános mesterséges intelligenciához.

Tavaly még jókat lehetett szörnyülködni és mulatni a mesterséges intelligencia által generált videókon, de úgy tűnik, ez a korszak lezárult – és ami azt illeti, a fejlődés nem is vett igénybe túl hosszú időt. Azt persze nehéz megmondani, hogy hova vezet az MI fejlődése, ahogy azt is, hogy bizonyos mérföldköveket mikor érünk el – ha egyáltalán –, de az már körvonalazódni látszik, hogy most jó eséllyel nincs szó egy befektetőket vonzó lufiról. Sőt a terület fejlődésének a mértéke még a kutatókat is meglepi.

Hogy túl sokat várunk a mesterséges intelligenciától, indokolatlanul félünk-e tőle esetleg, vagy éppen hogy nem vagyunk tisztában a veszély mértékével – mind olyan kérdés, ami a szakértőket is megosztja – akárhogy is a szöveg és a képgenerálás után itt a következő lépés: a videógenerálás, ami működik is. A héten ugyanis a ChatGPT mögött álló OpenAI bemutatta a Sorát.

A Sora egy fejlett mesterséges intelligencia-modell, amelyet arra terveztek, hogy valósághű és fiktív videojeleneteket hozzon létre szöveges utasításokból, és célja a mozgásban lévő fizikai világ szimulációja. A Sorát a közlemény alapján az emeli ki a sorból, hogy akár egy perces videókat is készít (ez jócskán túlmutat az eddig szokásos pár másodperces jeleneteken), és teszi ezt kiváló képminőséggel és a felhasználói utasításokhoz hűen. A Sorát jelenleg a szakértői csapatok értékelik a potenciális kockázatok szempontjából, valamint kreatív szakemberek is dolgoznak most már rajta, hogy visszajelzéseket küldjenek a hatékonyság fokozása érdekében.

A lenti videót a következő utasítással generálták: Egy stílusos nő sétál egy tokiói utcán, amelyet meleg fényű neonok és animált városi táblák töltenek meg. Fekete bőrdzsekit, hosszú piros ruhát és fekete csizmát visel, és fekete táskát hord. Napszemüveget és piros rúzst visel. Magabiztosan és laza módon sétál. Az utca nedves és visszatükröződő, tükrözve a színes fényeket. Sok járókelő sétál körülötte.

Az eredeti írást itt találja.

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Munkaerőpiaci, államháztartási adatok jelennek meg a jövő héten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek