MegMinden
2024-02-10

Vírus

(index.hu)

Azonnal törölje a telefonjáról ezeket az alkalmazásokat.

Több éven keresztül elérhetők voltak a Google alkalmazásboltjában, a Play Áruházban azok az appok, amelyeket most az ESET kiberbiztonsági vállalat kutatóinak hála végre kitiltottak a platformról. Az alkalmazásokat szerencsére meglehetősen kevésszer, körülbelül 1400-szor töltötték le, problémát jelent azonban, hogy a fertőzött alkalmazások nem csak a Google Playből voltak letölthetők, hanem más, harmadik féltől származó alkalmazásboltokból is – azt pedig már nem tudni, hogy innen hányszor telepítették őket.

Bleeping Computer információi szerint az alkalmazásokat egy VajrySpy nevezetű, távoli hozzáférést biztosító (RAT) trójai vírussal fertőzték meg. Ennek értelmében a támadók hozzáférhettek az áldozatok telefonon tárolt névjegyeihez, a híváselőzményekhez, az elküldött és fogadott üzenetekhez, emellett hívásokat rögzíthettek, dokumentumokat olvashattak, észrevétlenül bekapcsolhatták a készülék kameráját, hogy képeket és videókat készítsenek, és az információk szerint még a telefonra beérkező értesítésekhez is hozzáférhettek – egyszóval teljesen uralhatták a fertőzött készüléket.

Az ESET elemzése alapján az áldozatokat elsősorban romantikusnak álcázott üzenetekkel próbálták rávenni az alkalmazások telepítésére – tehát, mondhatni, egy amatőr módszerről van szó. Vélhetően ennek köszönhető az is, hogy az áldozatok java része Indiából és Pakasztánból származik, ennek ellenére Európából és Ázsia más részeiről is azonosítottak letöltéseket.

 

Az eredeti írást itt találja.

Az okosjegy és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt tavaly

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek