MegMinden
2024-01-24

Vision Pro

(raketa.hu)

Három komoly gond máris van az Apple VR-sisakjával.

Február 2-án kerül a boltokba, és az előrendelést választókhoz már úton is van az Apple első VR-sisakja, a Vision Pro. A vállalat ízléses és látványos terméket hozott össze, ám az indulás gyenge pontjai is jól körülhatárolhatóak.

A világ mostmár csak második legértékesebb vállalata tavaly nyáron jelentette be sisakméretű szemüvegét, ami egyszerre rendelkezik kiterjesztett valamint virtuális valóság, azaz AR és VR funkciókkal, illetve egy 1,2 millió forintos árcédulával. A cég ettől a gyönyörű kütyütől várja, hogy megnyissa a "spatial computing", azaz "térbeli számítástechnika" korszakát, és ehhez azt a stratégiát választották, hogy inkább legyen drága a Vision Pro, de ne jelentsen csalódást a versenytársakkal, különösen a Meta Quest sorozatával szemben. Ahogyan akkor írtuk, a szemüveg két 4K-s felbontású Micro OLED kijelzőt tartalmaz, amikre a kamerák valós időben streamelik a képet, így egy szinte teljesen valósághű, háromdimenziós térben találjuk magunkat, amelyben bárhol megjelenhetnek virtuális elemek is. Ráadásul a Vison Pro önálló kütyü, azaz nem kell számítógéphez vagy mobilhoz csatlakoztatnunk, sem fizikailag, sem vezeték nélkül - egyedül a hordozható akkumulátor kábele lóg ki belőle.

Az Apple fejlesztői konferenciáján néhány percre ki lehetett ugyan próbálni a kütyüt, de ebben az esetben is igaz, hogy egy demo sosem képes teljes egészében átadni a hétköznapi használat örömeit és fájdalmasabb pontjait. Hogy tényleg jó-e így dolgozni, játszani, filmet nézni, barátokkal csevegni, az csak hosszú hetek, hónapok alatt fog kiderülni - és nagyban függ majd attól, hogy az Apple fejlesztői közössége mennyi, illetve milyen minőségű alkalmazást ír majd a készülékre. És ezzel el is jutottunk az első, már most látható gyenge ponthoz:

egyelőre nem igazán készülnek appok a Vision Próra.

TechCrunchon olvasható hír szerint mindössze százötven eredeti alkalmazás készült eddig a hardverhez, ami a tizenöt év alatt összegyűlt, közel kétmillió iPhone és iPad apphoz képest igencsak kevés. Persze nem minden fejlesztő fért hozzá a programozóknak szánt, úgynevezett SDK készülékekhez, hogy inspirációt merítsen és kísérletezzen. Persze a sima iPad-alkalmazások is elfutnak a Vision Prón, és nem biztos, hogy indokolt lenne, hogy minden egyes programot újraírjanak a "térbeli számítástechnika" jegyében, bőven elég azokat lebegő képernyőkként használni. Azok az appok, amelyek viszont elkészültek, többek között a Disney-től, az HBO-tól, az Amazon Prime Videótól, a TikToktól vagy épp a Washington Posttól és a Reddittől érkeztek, tehát hiába nem lesz induláskor Netflix, Spotify vagy YouTube, lesz mit nyomkodni és nézegetni.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek