MegMinden
2024-01-08

KFT

(koncert.hu)

Bál volt a Kongresszusiban.

A KFT zenekar szinte minden évben előrukkol valami újdonsággal: az Operaházban koncerteznek, vendégekkel színesítik műsorukat vagy éppen egy éneklő fűrészt szólaltatnak meg a színpadon. Január 6-án a Kongresszusi Központban big band hangszerelésben hallgattuk a dalokat, kilenc fúvós közreműködésével. Vendégekből sem volt hiány: az énekhangot vokalisták erősítették, de a KFT család gyermekei is színpadra léptek.

A koncert beharangozása már az első pillanatoktól kezdve felcsigázott. A zenekar tagjai videóüzenetekben invitálták a közönséget a koncertre. Bornai Tibor egyszerű érveket sorakoztatott fel: otthon mindig minden ugyanott van, semmi változatosság nincs benne, a KFT nagykoncertjén azonban minden más lesz. Márton András dobos pedig beharangozott két olyan dalt, amelyet KFT koncerten igencsak ritkán hallani (Ha kövér leszek, Botrány). Egyből tudtam, hogy szeretnék ott lenni a koncerten, már csak azért is, hogy halljam ezeket a dalokat (mániáim a ritkán játszott dalok), kiváltképp big band hangszerelésben. Ezek meg is tették a hatásukat: pótszékes teltház kerekedett a koncertre.

A hangszerelés oroszlánrészét Bornai Szilveszter végezte (sejthetjük, kinek a rokona), aki a zenekar Instagram oldalán közzétett videókban kifejtette, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a dalokban észrevehető legyen a fúvósok erénye és a jazz hangzás, mégse változzon meg a KFT stílusa. Lássuk, mi hogy éltük meg a koncertet:

Nem szeretek úgy beszámolót írni, hogy az csak szuperlativuszokat tartalmazzon. Most azonban sajnos nem tudok mást. Valószínűleg az egyik legjobb KFT koncertet láthatta, hallhatta a közönség mind a hangszerelés, mind a kiválasztott dalok tekintetében. A koncert elején a Mesterséges Intelligencia hangja megosztott velünk néhány tudnivalót a zenekar „botrányairól” és más közérdekű információkról.

Ezek után pedig felcsendült a fúvós nyitány majd pedig a Botrány. Az elmaradhatatlan közönségkedvencek mellett előkerültek olyan ritkán játszott dalok is, mint a Száll egy pofon a szélben vagy a Kovács Pál, illetve az idén műsorba került Amit megeszel vagy épp az Irén. A daloknak egytől egyik jól állt a fúvós hangszerelés és a háromtagú vokál is (Vintage Dolls énekegyüttes). A Színes álarc a lelkemen című dalban Szász Ágnes csodálatos duettet énekelt Bornai Tiborral. A zenekarral játszott még ütőhangszereken Gábor Andor UFO, szájharmonikán pedig Lantos István.

Mint megtudtuk, a zenekar új albuma is gőzerővel készül, már 6 dalt fel is vettek, egyet pedig a koncerten is hallhattunk. A Te vagy az, aki kell című számban Bornai Tibor új formába, egy szerelmes dalba öntve idéz fel és említ meg olyan korábbi dalokat, mint az Elizabet, az Andrea, az Irén vagy épp a Színes álarc a lelkemen.

A koncert egyik fénypontja a Te Apád, Az! zenekar, vagyis a KFT tagok gyermekeiből álló együttes színpadra lépése volt. Bornai Szilveszter, Bornai Emma, Bornai Kamilla, Lengyelfi Edit, Lengyelfi Eszter, Márton Áron, Laár Bence és Laár Buda Illés a Tea című dalt adták elő (jó dolog volt!). A közönség vastapssal jutalmazta őket – megérdemelték.

A koncert végén a gyerekek még visszatértek a színpadra a Jójszakát című dalra, a zenekar elbúcsúzott, a közönség pedig állva tapsolta meg a kivételes koncertet. Márton András korábban elhintette, hogy az eseményről felvétel készül, amely valamilyen formában megjelenik majd. Szaván fogjuk, hiszen, ha valamit, akkor ezt a koncertet igazán érdemes kiadni mindenféle formában.

Az eredeti írást itt találja.

Szécsi Böbe

Újra együtt a csapat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek