MegMinden
2024-01-08

Bowie

(hvg.hu)

Utcát neveznek el David Bowie-ról Párizsban.

Az ötletet Párizs 13. kerületének bevallottan Bowie-rajongó polgármestere vetette fel.

Hétfőtől hivatalosan is David Bowie nevét viseli egy párizsi utca – írja a Le Monde. Az időzítés nem véletlen, ugyanis január 8-án lenne 77 éves a popikon, aki csaknem nyolc évvel ezelőtt, 2016. január 10-én hunyt el, miután 18 hónapig harcolt a májrákkal.

Az eddig VoieDZ/13 néven jegyzett, 50 méter hosszú közterület Párizs 13. kerületében található, és a környék nagyszabású átalakítása után jött létre, nem messze a Francois Mitterand nevét viselő egyetemi könyvtártól. A "Rue David Bowie" ötletét Jerome Coumet, a kerület bevallottan Bowie-rajongó polgármestere vetette fel még 2020-ban, noha Párizs kevésbé játszott kiemelkedő szerepet Bowie életében, mint London, Berlin és Los Angeles, de a francia avantgárd színházi kultúra nagy hatással volt vizuális stílusára.

A londoni születésű brit zenész, színész, zenei producer és zeneszerző öt évtizedet átívelő pályafutása során – főleg az 1970-es években – többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva ezzel. Zenei újításait külsejének és „személyiségének” megváltoztatásával ötvözte, kiérdemelve így „a pop kaméleonja” elnevezést. Bowie munkássága a zenészek szinte minden későbbi generációjára hatást gyakorolt. Tartós népszerűségéhez különleges, bariton énekhangja és munkáinak intellektuális mélysége is nagyban hozzájárult.

Pályája során 136 millió albumot adott el, és a brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartják számon. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolták.

Az eredeti írást itt találja.

Győzelemmel indítottuk az évet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek