MegMinden
2024-01-04

Kollagén

(greendex.hu)

Nagyító alatt szöveteink ragasztója.

A kollagén testünk fontos fehérjéje. Hiánya akár súlyos egészségügyi gondokat is eredményezhet. A megfelelő kollagéntermelés és -feldolgozás az egészséges szervezet ismérve, azonban vannak állapotok, amikor nincs belőle elég. Hogy miért olyan fontos, miként hat, és hogyan növelhető a mennyisége a szervezetben, kiderül a cikkből.

Kétségtelen, hogy a kollagén fontos és nélkülözhetetlen fehérje, a test 30%-át teszi ki.

A test szerkezetét és erejét köszönhetjük neki, hiszen nemcsak a bőr alkotóeleme, hanem az izmok, a csontok és a kötőszövetek lényeges része is. A kiegyensúlyozott étrend segít abban, hogy a tested megfelelő mennyiségű kollagént termeljen. Persze a kollagén pótlásáról sem kell lemondani, a kérdés csak az, melyik étrendkiegészítőt érdemes használni. Többek között erre keressük a választ.

Mi a kollagén, és milyen funkciókat tölt be a szervezetben?

A kollagén görög eredetű szó, a görög κόλλα (kólla) szóból ered, amely ragasztót jelent. Ebből már lehet következtetni, milyen funkciót is tölt be a testben.

A kollagén a bőr, az izmok, a csontok, az inak és a szalagok, valamint más kötőszövetek elsődleges építőeleme. A szervekben, az erekben és a bélnyálkahártyában is megtalálható.

A fehérjék aminosavakból állnak, így a kollagén is. A kollagént alkotó fő aminosavak a prolin, a glicin és a hidroxiprolin. Ezek az aminosavak csoportosulva hármas hélix szerkezetű fehérjeszálakat képeznek. A szervezetnek megfelelő mennyiségű C-vitaminra, cinkre, rézre és mangánra is szüksége van a hármas hélix létrehozásához. 25-féle kollagénmolekulát különböztetnek meg, amelyek igen fontos szerepet kapnak a testünkben. Római számokkal jelölik őket.

A kollagén hatása vitathatatlan, hiszen

  • segíti a fibroblasztok kialakulását a dermis-ben (a bőr középső rétegében), ami elősegíti az új sejtek növekedését,
  • szerepet játszik az elhalt hámsejtek pótlásában,
  • védőburkolatot biztosít a szervek számára,
  • szerkezetet, erőt és rugalmasságot ad a bőrnek,
  • segíti a vér alvadását.

Az eredeti írást itt találja.

A mandalóri 

90 éves a DE díszpolgára

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek