MegMinden
2024-01-04

Képernyő

(index.hu)

Mit mond el önről a telefonjának képernyője?

Egy gondosan összeállított okostelefon kezdőképernyő sokat elárul az emberről. Használunk-e mappákat az alkalmazások csoportosításához? Mi a helyzet a widgetekkel? Színek szerint rakják sorba alkalmazásaikat vagy ábécésorrendben? Mi van azokkal, akik csak úgy ott hagyják az alkalmazásokat véletlenszerű, telepítési sorrendben?

A kezdőképernyőnk számunkra optimális elrendezése során több mindent át kell gondolnunk, különösen akkor, amikor egy átlagos magyar okostelefonon az ICT Global felmérése szerint ma már 40 alkalmazás van telepítve. Telefonunk kezdőképernyője könnyen testre szabható, és az, hogy hogyan rendezzük be, sokat elárul arról, hogy kik vagyunk. Ahogy a munkaasztalunk, úgy a telefonunk képernyőjének elrendezése is tükrözi személyiségünk bizonyos részeit.

Számos pszichológiai tanulmányt végeztek annak elemzésére, hogy a különböző munkavállalók hogyan szervezik meg a munkahelyüket, és ez mit árul el a személyiségükről: A vagy B típusúakesztéták vagy haszonelvűek, rendezettek vagy rendetlenek. Ezek a személyiségtípusok közvetlenül befolyásolják, hogy hogyan közelítjük meg a munkahelyi vagy otthoni termelékenységünket, vagy hogy hogyan kellene.

Az emberek hatékonyabbak, ha kognitív stílusukat összehangolják a feladatvégzési stratégiájukkal. Ez azt jelenti, hogy az erősségeiknek és preferenciáiknak megfelelő módon osztják be erőforrásaikat és idejüket. Ezek a kognitív stílusok az információk észlelésének, feldolgozásának és kezelésének megszokott mintái, amelyek a viselkedésünket irányítják. És mivel a telefonunk önmagunk kiterjesztése, ezek a stílusok nyilvánvalóan abban is jelentkeznek, hogy hogyan használjuk őket a magánéletünkben és a munkánkban egyaránt.

Négyféle alapstílust tudunk megkülönböztetni, ezek: a priorizáló, a tervező, a rendszerező és a vizualizáló. Mindegyiket megvizsgáljuk jellemzőik alapján, és azt, hogy ezek hogyan jelennek meg telefonunk kezdőképernyőjén.

Priorizáló

A priorizáló olyan ember, aki a logikus, analitikus, kritikus, tényeken alapuló és reális gondolkodást részesíti előnyben. A priorizáló az olyan információkat részesíti előnyben, amelyek rövid, világos és technikailag pontos formában kerülnek megjelenítésre.

Ahogy irodai környezetük általában üzleties, tiszta és funkcionális, úgy a priorizálók telefonjuk kezdőképernyőjét is tisztán, rendezetten és minimalista módon tartják rendben. A priorizálók telefonjának kezdőképernyője jellemzően az általuk gyakran használt applikációkból áll.

Az eredeti írást itt találja.

Szemtanúkat keres a rendőrség

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek