MegMinden
2023-12-22

Díj

(futureofdebrecen.hu)

A Vitesco Technologies Hungary Kft. nyerte el az idei Fenntartható Debrecen nagydíjat.

A Vitesco Technologies a fenntartható mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója. Az elektromos, hibrid és belső égésű hajtásokhoz használható intelligens rendszermegoldásokkal és alkatrészekkel a Vitesco Technologies tisztává, hatékonnyá és megfizethetővé teszi a mobilitást. A termékportfólió elektromos hajtásokat, elektronikus vezérléseket, érzékelőket és működtetőket, valamint kipufogógáz-utókezelési megoldásokat tartalmaz. Technológiai megoldásaik az emberek, az áruk és a szolgáltatások fenntartható, hatékony áramlását szolgálják. Mintaszerű beruházásukat Debrecenben a Déli Ipari Parkban hozták létre.

A Vitesco Technologies elkötelezett, hogy termékei mellett a mindennapi életben is egy zöldebb jövőért dolgozzon.

A szeptember első felében megrendezett belső kampánysorozat, a Zöld Hét során arra ösztönzik kollégáikat, hogy a mindennapi szokásaik apró változtatásaival váljanak környezettudatosabbá.

Támogatják a tömegközlekedést, mint a munkába járás környezettudatos módját. A DKV helyi bérletek, vármegyebérletek árát megtérítik az igénylést benyújtó munkavállalóknak. Mindezek mellett a gyár előtt található egy egyedi kivitelezésű kerékpártároló és elektromos kerékpár töltő is. 

Telephelyükön parkosított érkeztetővel és köztes terekkel rendelkeznek, melyekre számos különböző fajú és méretű cserjét, csemetét, bokrokat ültettek. Az idei év során a cég megvásárolta a szomszédos telket bővítés céljából, mely terület jelentős részét zöld felületek kialakítására szánják, összefüggő füvesített felületet szeretnének létrehozni, jelentős számú fa telepítése mellett. 

A fenntarthatóság jegyében az esővizet az épület tetejéről a gyár mellett található óriási, 763 m3-es esővíz tárolóba gyűjtik, az összegyűjtött vízzel gondoskodnak a mosdók öblítéséről és a kert locsolására is ezt tervezik használni. 

A papíron, műanyagon és fémen kívül elkülönítve gyűjtik az elektromos hulladékot és az elemeket is. A folyosói osztott hulladéktartók az épület minden részében megtalálhatók. Saját szelektív hulladékudvarral is rendelkeznek, ahol az irodában és az étteremben felgyülemlett anyagokat tárolják. 

Az épület minden helyiségében intelligens vezérlésű LED világítás található, mely figyelembe veszi az automatizált árnyékolókat, valamint a kinti és benti fényviszonyokat is. A lámpák teljesen önműködők, így senki nem hagyhatja felkapcsolva a világítást. Hőmérséklet-szabályozás is történik az épületben, összhangban az éves átlag középhőmérséklettel. 

A telephely építése során szem előtt tartották a világszerte elismert LEED standard (Leadership In Energy and Environmental Design) követelményeit, emiatt 2021. december 21-én megkapták az elismerésre méltó Gold minősítést. E minősítés tartalmazza az energiahatékony mérnöki megoldások alkalmazását, energiatakarékos világításrendszer kiépítését, elektromos autótöltés lehetőségét, valamint a termelt hulladék újrahasznosítását. Maximális pontot értek el többek között a vízhatékonyság, szürkevíz használat, valamint esővíz felhasználás kategóriájában is.

Az iroda első szintjét hővédő fóliákkal látták el, mellyel jelentős energiafelhasználás csökkenést érnek el. Kompresszor hővisszanyerővel az épület fűtését is kisegítették, mellyel szintén fűtésteljesítményt takarítanak meg.

A gépek tisztítására használt MEWA textilek újrahasznosított anyagból készülnek, melyeket az igénybevétel után újra is hasznosítanak. 

A telephelyen található éttermük rendkívül büszke arra, hogy megannyi hozzávalóját termelői forrásból szerzi be vagy pedig saját farmján állítja elő. Ilyenek a Barna Tanyától és a Szentesi Tejtől, valamint a Böszörményi Baromfitól beszerzett alapanyagok, például tojás, tej, vagy éppen a házilag termesztett koktélparadicsom, melyeket a munkavállalók jóízűen fogyasztanak.

Intézkedéseikkel nem csak a fenntartható termelést szolgálják, hanem a magas hozzáadott értéket produkáló munkavállalók elismerésén keresztül szolgálják a debreceni családok jóllétét is.

 

Az eredeti írást itt találja.

Szalai Ádám

Punk-podcast

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek