MegMinden
2023-11-21

Meatless Monday

(greendex.hu)

A különleges gesztenye.

Barátságos megjelenése mellé csodálatos íz társul: nem véletlenül népszerű a gesztenye. Idén se feledkezzetek meg a gesztenyeszezonról! Mutatunk is pár remek felhasználási módot.

húsmentes étkezés nem csak friss zöldségeket és roppanós gyümölcsöket jelenthet: a Felelős Gasztrohős segít nekünk abban, hogy most a gesztenyét is a szívünkbe zárjuk.

A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke a lefagyott ujjainkat és a lelkünket is felmelegítő, éhségűző csemege, a sült gesztenye. Szerencsére egyre több piacon, termelőnél találkozhatunk vele, így olcsóbban és sokrétűen felhasználhatjuk ezt a régóta ismert növényt. 

A sokat érő gesztenye

A rómaiak úgy tartották, hogy ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye megél. Nagy becsben tartották a fát, mivel ínséges időkben egy fa egy ember teljes élelmezését biztosította. 

Egyes források szerint a harcba induló katonák is gesztenyekását fogyasztottak. Ez jól szemlélteti, hogy tápanyagokban mennyire gazdag alapanyagról van szó. Hazánkban már az ősember is ismerte a szelídgesztenyét, a 13. században pedig már honos lehetett. 

Napjainkban már több szelídgesztenye-termő vidéket is ismerhetünk itthon: megterem a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli részén is. 

Az eredeti írást itt találja.

Jason Bourne

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek