MegMinden
2023-11-02

V8

(player.hu)

Nem lett semmi a Nissan V8-as luxuskupéjából.

Gyönyörű forma, kényelmes utastér és erős motor is van a Nissan Tri-X-ben, de a japánok luxuskupéja végül maradt egyszeri tanulmányautó.

Harminc évvel ezelőtt egészen más jelentette a jövő autózását, mint most. A 2023-as Japan Mobility Show ilyen szempontból egészen meglepő volt, hiszen az elektromos szabadidő-autó tanulmányok helyett a főszerep a sportautóknak jutott. Ez azonban az üdítő kivétel, mert az ilyen autók folyamatosan tűnnek el. Veszélyeztetett fajnak számítanak az olyan örömautók, mint a szellős kabriók, a gyönyörű vonalú kupék és a vidám hot hatch-ek.

Igaz ez a Nissanra is, akik mindig egyszerre gyártottak megfizethető és bitang gyors autókat. Ez a széles skála azonban folyamatosan szűkül és mostanra az Almera és a Skyline helyett inkább a furcsa Juke és a szörnyű Ariya van. A 80-as és 90-es években azonban a Nissan egy sor olyan tanulmányautót mutatott be, amikből csak apró részletek valósultak meg, de tökéletesen bemutatják a korszakot. Ilyen a nyolchengeres, szokatlan ajtós Nissan Tri-X kupé koncepció is.

Lágy vonalak, elnyúló karosszéria és négy kényelmes fotel az utastérben.

Azok fogadták lelkesen ezt a tanulmányautót, akik a teljesítményt nem a versenypályán vagy a hegyi szerpentineken szerették volna elsősorban élvezni, hanem az utazás kényelme miatt. Ellentétben a Skyline és Skyline GT-R modellekkel a Tri-X igazi gran turismo, melyben a hathengeres turbómotor helyett egy finom szívó V8-as van a gépháztető alatt, a váltója pedig automata, hogy azzal se kelljen foglalkozni, csak élvezni az utazást.

Tökéletesen a helyén volt az 1991-es Tokiói Autószalonon ez a gömbölyded vonalú karosszéria, melyen nincs egyetlen él sem, csak lágyan hullámzanak a lemezek a Nissan Tri-X-en. Hűtőmaszkja szinte nincsen, csak a lökhárítóban van egy légbeömlő, a fényszórók pedig egészen vékonyak. Háromküllős felniken gurul és összeszűkülő hátulján vastag csík a lámpa, ez mostanában tér vissza a divatba.

Az eredeti írást itt találja.

Garai András

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek