MegMinden
2023-10-17

Lakáspiac

(forbes.hu)

Itt a fűtési szezon: mennyit módosít a lakás értékén a fűtés és a szigetelése?

A lakáspiacon nagyon nem mindegy, milyen fűtési rendszerrel és szigeteléssel rendelkezik az értékesíteni kívánt ingatlan. Felértékelődött az energiahatékonyság.

Az országos adatokból kiderül, hogy a hőszivattyús és mennyezeti fűtéssel rendelkező lakóingatlanok érik a legtöbbet az ingatlanpiacon – olvasható az ingatlan.com közleményében, melyet a Forbes.hu-nak is eljuttatott.

Budapesten a szigeteléssel rendelkező házak 26 százalékkal magasabb átlagos négyzetméteráron szerepelnek a kínálatban, mint a szigeteletlen ingatlanok. A lakásoknál pedig 17 százalékos a különbség.

A fővároson kívüli piacon Győrben, Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Miskolcon és Kecskeméten 6, illetve 60 százalékos lehet az eltérés.

A lakóingatlanok piacán a tavalyi energiakrízis és drágulás miatt még fontosabbá váltak a fenntartási költségek a vevők számára, ami az idei fűtési szezonban még hangsúlyosabb lehet.

Jelentős eltérések

A budapesti eladó házak – iker-, sor- és családi házak – esetében a szigeteltek átlagos négyzetméterára 880 ezer forint, ami 26 százalékkal haladja meg a szigeteletlen ingatlanokra jellemző összeget.

A fővárosi lakásoknál pedig 17 százalékos többletet jelent a szigetelés, hiszen utóbbiak átlagos négyzetméterára 1,01 millió forint, szemben a nem szigetelt lakások 870 ezer forintos árával.

A vármegyeszékhelyeken is jelentősek az eltérések. Győrben például a szigetelt házak átlagos négyzetméterára 797 ezer forint, ami bő 60 százalékkal haladja meg a szigetelés nélkülieket.

Az eredeti írást itt találja.

Fenntartható Debrecen díjat kapott a Shoprenter Kft.

DNS-legók

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek