MegMinden
2023-10-10

Szingli vagy svindli

(port.hu)

Ez a népbutítás, nem a Kőgazdag fiatalok.

A Viasat3 is felszállt a társkereső reality-vonatra, amin jól láthatóan nincsen fék. A Szingli vagy svindli igazából jó, de van egy apróság, ami nem hagyja békén a minden emberben ott szunnyadó leggonoszabb énjét, a Facebook-kommentelő nyelvtannácit. 

2023 nyarán hirtelen elkezdett ömleni a nézőre mindenféle társkereső műsor. Volt a Celebrandi az RTL-en, aztán jött a Power of Love a Super TV2-re, és most itt van a Viasat3 versenylova, a Szingli vagy Svindli. (Év végéig lesz még pár ehhez hasonló kontent, mert jön még A Nagy Ő meg az Éden Hotel is) 

A Viasat3 mindig is jó volt az ilyen műsorokban. Nekik köszönhető az Éden Hotel első két évada. De a pucér párkeresős reality se volt rossz, az Ádám keresi Évát, és még lehetne sorolni. A Szingli vagy svindlivel sincs baj. Van a főszereplő nő, aki a szerelmet keresi, ugye, és elvileg az a feladata, hogy kinyomozza, hogy a kegyeiért küzdő fickók közül ki szingli és ki SVINDLI, értsd: kinek van csaja. Eddig ez olyan, mint az HBO MAX kínálatában is megtekinthető Fuckboy Island. A csavar az, hogy a párkapcsolatban élő csávók női jó, hogy nem a szomszédból nézik végig, ahogy a pasijuk flörtikézik. Ez a kis apróság rengeteget dob a műsoron. Kellenek bele a féltékenységi idegrohamot kapó nők, meg a toxikus maszkulinitásban “szenvedő” férfiak. 

Megér egy kis flört, egy csók 20 millió forintot? 

Ez itt a kérdés. Mert az, hogy a főszereplő, aki amúgy a tipikus valakinek a valakije kategóriába eső, rokoni szálon adott hírnév farvizén evickélő nő, történetesen Tápai Szabina testvére, Tápai Andi, hogy ő tényleg megtalálja-e az igaz szerelmet, na az teljesen lényegtelen. Ezt érezheti a néző, ugyanis nem látszik, hogy különösebben megviselné vagy élné a szituációt, amiben éppen van. Nincs igazi csalódás, nincs igazi örömködés. Nem működik a kémia a szereplők között, ami betudható annak, hogy Tápai nem tudhatja, hogy kiben bízhat, nem tudhatja, hogy melyik fiú veri át. Bár így lenne. De a valóság az, hogy nem ez adja a műsor magját, hanem a srácok pöcsméregetése és az asszonyaik féltékenykedése. Ez a kettő viszont nagyon működik. 

Mégis van egy kis baj az egésszel. Ugyanaz, mint a Séfek séfe című műsorral. HOGY AZ SÉFEK SÉFJE!!! A Szingli vagy svindli ugyan jól hangzik, de elviszi az embert egy sötét útvesztőbe. Érthető, hogy a svindli, az a svindler szóból eredeztethető, és azt akarja jelenteni, hogy hazárdjátékos, aki ügyeskedik és csal. Amíg a címben értjük, hogy mire gondolhatott a költő, amikor ezt a rímpárt megalkotta, addig folyó szövegben már nagyon nem adja ki. 

Szerintem te vagy a svindli.

Itt ha nem is létszükséglet, de azért el-elbírna egy melléknévképzőt a svindli szó. Lehetne ugye a már jól ismert svindler. Csak akkor meg miért svindli van a műsor címében, ugye. A szó jelentéstani bukfenceit kikerülve egészen frappáns megoldás lenne, ha a készítők a simlis kifejezést használták volna. Egyrészt az egyik generációnak van is kötődése ehhez a szóhoz, hisz A simlis és a szende címen futott Bruce Willis nem éppen korszakalkotó sorozata. Másrészt a simlis ha nem is pont ugyanazt, de megközelítően hasonló jelentéssel bír, mint a svindli. Utóbbinak még van is egy fura hangzása, mintha valami bajor grill kolbász lenne. Möchtest du essen ein svindli? Mennyivel életszerűbb szövegkörnyezet ez, mint bármi, amit magyarul a svindli köré lehet költeni.

A simli megoldaná a címben kötelezően erőltetett rímelést is. Íme, Szingli vagy simlis. De lehetne volna az is, hogy Facér vagy kacér. De nem akarok felesleges ötleteket adni, mert már ez a címe, és kész. 

Nyilván ez legyen egy műsor esetében a legnagyobb baj, hogy magyar szakos bölcsészek kapnak agyvérzést a nyelvújításnak erős jóindulattal sem nevezhető szóhasználattól. 

Az eredeti írást itt találja.

XSPEE3D

Ádám Martin

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek