MegMinden
2023-09-07

NASA

(divany.hu)

A NASA ÖTVEN ÉVE ELPUSZTÍTOTTA A MARSI ÉLETET EGY TUDÓS SZERINT.

1976-ban két Viking Mars-járó landolt a vörös bolygón: a német kutató szerint a marsi életet kioltották az általuk végzett tevékenységek.

Dirk Schulze-Makuch, a Berlini Műszaki Egyetem munkatársa szerint az a hetvenes években végzett kísérlet, melynek során vizet juttattak a talajba, végzetes következményekkel járt.

A Mars-járók végezte kísérlet először anyagcsere nyomát mutatta ki, de a további vizsgálat során nem találtak életre utaló jeleket. Schulze-Makuch úgy véli, hogy a víz használata volt a hiba. A feltevés abszurdnak tűnhet, a Marshoz hasonló domborzati viszonyokkal rendelkező Atacama-sivatagban ugyanakkor a sós kőzetekben élő baktériumoknak nincs szükségük esőre az élethez, sőt: túl sok víz végezne velük. 

A két Viking leszállóegység életre utaló jeleket keresett, valamint a talaj és a környezet fizikai és mágneses jellemzőit vizsgálta.

A német kutató szerint rejtélyes, hogy két, ellentétes eredményt adó vizsgálatot folytattak.

Ezek során vizet adtak a talajhoz, az elmélet ugyanis az volt, ha létezik élet a Marson, a baktériumok elfogyasztják a tápanyagot, mely a vízben található, majd gázt bocsátanak ki.

„Ha feltételezzük, hogy a marsi élet úgy alkalmazkodott a környezethez, hogy hidrogén-peroxidot épített be a sejtekbe, az megmagyarázza a Viking-eredményeket. Ha a marsi sejtek hidrogén-peroxidot tartalmaztak, akkor a víztől elpusztultak, ráadásul a hidrogén-peroxid ilyen esetben reakcióba lép a környezetében lévő szerves molekulákkal, ami nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátását eredményezi – pontosan azt, amit a berendezés mért” – vélekedik Dirk Schulze-Makuch. A NASA mindenesetre továbbra is kitartóan kutatja az élet nyomát: úgy tűnik, nem értenek egyet a kutatóval.

Az eredeti írást itt találja.

Itthon tartotta a pontokat U18-as csapatunk

Vaddisznó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek