MegMinden
2023-08-15

Trükk

(greendex.hu)

Szódabikarbóna a kiskertben.

Az élelmiszerboltokban is beszerezhető olcsó, leginkább a sütéshez használt szódabikarbónát nem csak a konyhában érdemes bevetnünk.

Érdemes betárazni otthon szódabikarbónából, hiszen nemcsak a háztartásban, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Tökéletesen alkalmas például bizonyos kártevők és kórokozók távoltartására, valamint a zöldségtermesztés során a termések aromásabbá, ízletesebbé tételére.

1. Garantáltan édes paradicsomok

Szórjunk 2-3 evőkanál szódabikarbónát a paradicsomnövények tövébe, ami a talajba szívódva csökkenti a paradicsom savasságát, ezáltal pedig édesebbé teszi a termést.

2. A káposzták védelmezője

Keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, az így kapott elegyet pedig szórjuk a fertőzött, megrágcsált növényekre. A káposztánkat jóízűen fogyasztó hernyók így a keveréket is megeszik majd a lombozattal együtt, és végül elpusztulnak.

3. Egészséges bazsalikomlevelek

Sokféle bakteriális fertőzés okozhatja a bazsalikom levelein lévő fekete foltokat. Keverjünk össze néhány csepp mosogatószert fél teáskanál szódabikarbónával és két liter vízzel, majd az így kapott oldattal permetezzük le a bazsalikom fertőzött leveleit.

4. Szabaduljunk meg a paradicsomhernyóktól

A szódabikarbóna segít elűzni a paradicsomhernyókat, ehhez csupán szórjuk be közvetlenül a kártevőket vele. Liszttel egyenlő arányban összekeverbe pedig tegyünk belőle a növény azon részeihez, ahol a hernyók legjobban pusztítanak.

5. Távol tartja a rágcsálókat

A szódabikarbóna segít elriasztani a növényeinktől a pockokat, az egereket és az egyéb rágcsálókat. Mindössze annyi a dolgunk, hogy készítsünk egy úgynevezett „védőkört” szódabikarbónából az egyes növények köré, és mivel ezek az állatok nem szeretik az illatát és az ízét, biztosan távol maradnak majd a kertünktől.

6. Lisztharmat ellen

Védjünk meg az uborkát és a tököt a lisztharmattól! Keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát, 2-3 csepp folyékony szappant és 1 liter meleg vizet, töltsük az így kapott oldatot egy palackba, rázzuk fel jól, majd permetezzük a növények fertőzött részeire.

7. Tuti tipp gombásodás ellen

Keverjünk el egy kanál szódabikarbónát 3-4 csepp folyékony szappannal egy liter vízben. Az így kapott oldatot permetezzük a növények lombozatára, ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a gomba megfertőzze őket. Emellett ezzel az eleggyel a levéltetveket és a takácsatkákat is távol tarthatjuk a növényektől.

8. Talaj méregtelenítése

Ha a közelmúltban váltottunk kémiai szerekről szerves trágyára a kertben, akkor érdemes szódabikarbónát adnunk a talajhoz annak érdekében, hogy méregtelenítsük azt. Egy teáskanál szódabikarbónát keverjünk el egy liter vízben, majd az így kapott oldattal öntözzük meg a talajt, így könnyebben megtisztíthatjuk azt a vegyszermaradványoktól.

Az eredeti írást itt találja.

Negyedszer is bűnvádat emeltek Donald Trump ellen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek