MegMinden
2023-07-13

Mozi

(forbes.hu)

Barbie vagy Oppenheimer?

Közeleg a Barbenheimer, egy napon debütál a mozikban a Barbie és az Oppenheimer. Vajon ki dobja le a rózsaszín atomot, a világhírű játékbabáról készült vígjáték, vagy pedig az audiovizuális szőnyegbombázásairól ismert rendező? Megkérdeztük a Cinema Cityt, hogy nálunk melyik film áll jobban.

A„hogyan hordanának a kutyák farmernadrágot” vagy a „milyen színű a ruha” óta nem osztotta még ketté a társadalmat egy mém úgy, mint a modern kor egyik legfullasztóbb mozis kérdése: hogy jövő héten melyik filmre előbb beülni az egy napon debütáló Barbie és Oppenheimer közül.

Mi az a Barbenheimer?

Barbenheimerre keresztelt dilivonaton tényleg nincsen fék, a kérdésből nemcsak a közösségi médiában lett vérre menő poén, hanem a két stúdió (Warner Bros. és Universal), velük pedig a filmek alkotói (Greta Gerwig és Christopher Nolan) és sztárjai (Margot Robbie és Cillian Murphy) is beszálltak a buliba – hogy elegáns módon a versenytársat, meg úgy en bloc a mozit népszerűsítsék. Nevető harmadikként Tom Cruise is megjelent a Paramount stúdió Mission: Impossible: Leszámolás – Első rész című filmjéből, hogy ő is a fair play szellemében buzdítsa a nézőket a konkurens filmekre. Ő egyébként jövő hét pénteken az Oppenheimerre fog beülni, a Barbie-ra pedig csak szombaton.

Valahol tehát a filmipar össznépi örömünnepet kreált a jelenségből – persze, jól kiszagolva azt is, hogy a helyzeten igazából mindenki csak nyerni tud, és nyilván lényegtelen, ki melyik filmre ül be előbb. Annyit tegyünk hozzá, hogy az Insider híresztelése szerint az Oppenheimer rendezője, Nolan elvileg ideges, hogy korábbi stúdiója, a Warner, akivel a covid alatt szakított zűrös körülmények között (a Warner-mozifilmek azonnali HBO Max-premierje miatt), egy napra rakta a Barbie premierjét az ő háromórás atombombafilmjével. Habár azóta az IGN-nek azt nyilatkozta (diplomatikusan): „Szerintem a filmek iránt érdeklődők már régóta ezt az időszakot várták, amikor végre újra zsúfolt a filmpiac, és ez fantasztikus dolog.”

Előrejelzések

A legutóbbi, e heti észak-amerikai előrejelzés szerint a két közönségfilm közül nagyon is a Barbie-nak áll a rózsaszín zászló, már 93 millió dollárost nyitóhétvégét jósolnak neki az Egyesült Államokban. Eközben az Oppenheimer nyitóhétvégi jóslata 43 milliós dollár – ez Nolan-szinten korrekt nyitásnak számít, az Interstellar 2014-ben 47,5 millió, a 2017-es Dunkirk pedig 50,5 millió dollárral nyitott. (A covid alatt mozikba erőszakolt Tenetet nem érdemes bevenni az összehasonlításba, ahogy a sokkal nagyobb tömegeket mozgató Batman-filmeket sem.) Az amerikai AMC mozilánc hétfői közlése szerint náluk már több mint 20 ezer amerikai mozinéző foglaltla le egy napra mozijegyeit mindkét filmre.

Az eredeti írást itt találja.

Fábián Johanna a legjobb magyar Olaszországban

Máthé András

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek