MegMinden
2023-06-30

Mesterséges intelligencia

(hazipatika.com)

Egyre többen féltik a munkájukat

A Profession.hu állásportál felmérése szerint a fiatalok közül minden harmadik munkavállaló aggódik amiatt, hogy érintheti a munkáját a mesterséges intelligencia. Az álláskeresők motivációs levelet is íratnak vele, sőt már a munkavállalói oldalról is használják, a jelentkezők kiszűrésére.

A 18-65 évesek körében végzett reprezentatív felmérést a mesterséges intelligencia használatáról az állásportál ezer magyarországi munkavállaló megkérdezésével. Felmérésük eredményei szerint a munkavállalók 12 százaléka használt már mesterséges intelligenciát, ez nagyobb arányban jellemző a fiatalokra, a felsőfokú végzettségűekre és a Budapesten élőkre. A mesterséges intelligenciát használók túlnyomó többsége a ChatGPT-t vette igénybe, ezt a lehetőséget a férfiak nagyobb arányban használják, mint a nők.

Sokan üdvözlik az új irányt

A felmérés arra is rámutatott, hogy míg a 18-29 évesek negyede alkalmazta már a ChatGPT-t, a 40 év feletti korosztályban ez az arány mindössze 5 százalék körüli. A ChatGPT használata az iskolai végzettséggel egyenes arányban nő, az alapfokú végzettséggel rendelkezők 4 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűeknek 17 százaléka alkalmazta már ezt a lehetőséget.

A munkavállalók tetemes része segítségként tekint a mesterséges intelligenciára: a megkérdezettek 40 százaléka szerint hatékonyabbá teheti a mindennapi feladatok ellátását. Az átlagosnál magasabb arányban gondolják így a férfiak, a 18-29 évesek és a felsőfokú végzettségűek. Ugyanakkor a válaszadók mintegy 23 százalékának fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligencia vagy gépi tanulás érintheti a saját munkáját is.

Az eredeti írást itt találja.

Szuperautó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek