MegMinden
2023-02-22

Könnyűzenei Intézet

(poptanitas.blog.hu)

Egyedülálló képzés Debrecenben.

A kortárs könnyűzene alapképzési szak elindításával hatéves előkészítő folyamat ér véget

Szeptemberben indul a Debreceni Egyetem kortárs könnyűzene alapképzési szakja. Tóth Ákos, a Könnyűzenei Intézet igazgatóhelyettese a „Ki viszi át a popzenét?” című fórumon tartott előadásában elmondta, hatéves előkészítő folyamat ér ezzel véget. Előadásában áttekintette könnyűzene nemzetközi helyzetét a felsőoktatásban, valamint bemutatta a Debreceni Egyetem iskolateremtő képzését. Az új szak meghirdetésével olyan nagy múltú intézmények példáját követik, mint a Berklee College of Music vagy a liverpooli egyetem könnyűzenei képzése. A cél olyan zenészek nevelése, akik a könnyűzeneiparban keresett zenészekké válhatnak.

Az alapképzési szak elindításának ötlete 2016-ban merült fel a Debreceni Egyetem vezetésének részéről. Persze a bíztatás mellett sok kritikát is kaptak, mivel elsőként álltak bele egy olyan kezdeményezésbe, amely intézményi keretek között próbálja közelebb hozni egymáshoz a jelenlegi, meglehetősen szeparált zenei oktatás két területét, a könnyűzenét és a klasszikus zenét. Erre az intézmény vezetői szerint azért van szükség, mert bár Magyarországon a klasszikus-, a jazz- és a népzene területén is elérhetők a legmagasabb szintű képzések, akár doktori fokozatot is lehet szerezni, a könnyűzenéről ez nem mondható el. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, van igény az ilyen jellegű oktatásra, a nyugat-európai egyetemeken sorra jelennek meg ugyanis a könnyűzenével kapcsolatos képzések.

A Hangőr Egyesület Ki viszi át a popzenét? című fórumának Nem várunk holnapig szekcióját nyitó előadásában a Könnyűzenei Intézet igazgatóhelyettese emlékeztetett arra is, hogy a Debreceni Egyetem kortárs könnyűzene alapképzési szakjának esetében nem tanárképzésről van szó, hanem egy hat féléves alapképzési szakról. A képzés érettségire épül, Tóth Ákos szerint éppen ezért olyan diákoknak is lehetőséget tudnak biztosítani a továbbtanulásra, akik korábban esetleg nem is gondolkodtak azon, hogy felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek. A tanterv összeállítása során a klasszikus könnyűzenei felállásból indultak ki, vagyis ének, gitár, basszusgitár, dob, billentyűs, valamint kiegészítés képpen fúvós szakirányok közül választhatnak a leendő hallgatók.

A képzés során olyan tudást szeretnének átadni a diákoknak, ami széleskörű szakmai tapasztalatokra épül, és a hangszeres képzettségtől a produceri munkán át egészen a menedzsmenti ismeretekig terjed. Az oktatás alapját természetesen a könnyűzenei képzés során is a szolfézs adja, amelynek ismerete révén a könnyűzene akár egyfajta kulcs is lehet a komolyzene megismerése felé, így valóban összekapcsolódik a két terület. Tóth Ákos hozzátette, ebből is jól látszik, hogy egyáltalán nem a két zenei világ versenyeztetése a cél.

Az új tanév kezdete után az intézet vezetői szeretnék, ha az egyéni hangszeres órák mellett olyan produkciók is születnének, amelyekkel a diákok már egyetemi tanulmányaik alatt be tudnak kapcsolódni a haza könnyűzeneipar vérkeringésébe. A Könnyűzenei Intézet igazgatóhelyettese előadása zárásaként kiemelte, elhivatott diákok jelentkezését várják, akik professzionális szinten szeretnének foglalkozni a zenével, és akik a képzés elvégzése után keresett zenészekké válhatnak, miközben az egyszerűbb irányítási és menedzsmenti feladatokkal is elboldogulnak. A felvételi eljárás – mivel képességalapú szakról van szó – kizárólag gyakorlati vizsgából áll, amelynek során az elérhető maximális 200 pont megduplázódik. Így azonban semmilyen többletpontot nem tudnak elfogadni.

Az eredeti írást itt találja.

Paul McCartney gitározik a Rolling Stones új lemezén?

DE delegáció a felkelő nap országában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek