MegMinden
2022-12-11

Xiaomi

(raketa.hu)

A Xiaomi arc nélküli robotja új képességet tanult és az emberek munkájára pályázik

A CyberOne humanoidot augusztusban mutatta be a Xiaomi és az elmúlt néhány hónapban újabb képességgel ruházta fel: megtanította dobolni.

A főként okostelefonjairól, viselhető eszközeiről és okosotthon-felszereléseiről ismert Xiaomi augusztusban egészen új típusú produktumot mutatott be a nagyközönség számára: a CyberOne névre keresztelt kétlábú robotot, amelyet humanoid, vagyis emberszerű formára alakítottak ki. A gépet, hasonlóan a leendő Tesla robothoz, Optimushoz, általános célú felhasználásra szánják, ami azt jelenti, hogy nem határozták meg előre a pontos tevékenységi körét, hanem a jövőben derül majd ki, hogy milyen területen lesz igény a szolgáltatásaira.

Az univerzális robotnak azonban sokkal komplexebb architektúrával kell rendelkeznie, mint a specifikus feladatokra szánt társainak, a mozgás, a koordináció és más aspektusok tekintetében is jól kell teljesítenie, méghozzá, humanoid lévén, az emberekkel való együttműködésre is képesnek kell lennie. Az emberi munkahelyeken alkalmazott társ-, vagy segítő robotok kialakítása során az egyik lényeges szempont az interakcióra való képesség és az, hogy a gép a humán kollégáihoz hasonló módon tudjon mozogni, mivel egy emberekre szabott környezetben kell boldogulnia. A kétlábon való egyensúlyozás megoldása eleve az egyik legnehezebb feladat a mérnökök számára, de az univerzális robotok emellett jó kézkoordinációval és megfelelő sebességgel is kell, hogy rendelkezzenek.

A Xiaomi egyik mérnökének, Zeyu Rennek az IEEE Spectrumnak adott nyilatkozata szerint a cég a humanoidját az emberi munkaerőhiány megoldására szánja, vagyis valóban arra készül, hogy a humán dolgozók munkáját robotoknak adja, de ezt a Kínában tapasztalható munkaerőpiaci problémák kezelésének érdekében teszi. Bár azt gondolhatnánk, hogy a humanoidok "hatalomátvételétől" a munkahelyeken még nagyon távol állunk, de valójában ezeknek a gépeknek a kezdetlegesebb, például avatárként használat verziói már most is dolgoznak a világ különböző területein, például Japán élelmiszerboltjaiban. Az Agility Robotics gépe, Digit is kifejezetten gyári rakodási feladatok elvégzésére készült és a Boston Dynamics Atlasa, noha még nem került kereskedelmi forgalomba, de könnyen találhat magának munkát a jövőben, egy amerikai adatközpont már tervezi is az alkalmazását az ügyfelek kiszolgálásának terén.

A Tesla ősszel bemutatott Optimusa, ami CyberOne-hoz nagyon hasonlít kívülről, járni még nem tudott a demonstráció alatt, de később milliós példányszámban készülhet és állhat munkába a gyárakban, vagy bárhol máshol, ahol szükség van rá. CyberOne pedig szintén fejlődik, Optimusnál gyorsabb tempóban és nemrégen egy új képességet is elsajátított: megtanult dobolni.

Az eredeti írást itt találja.

Szentesi Éva

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek