MegMinden
2022-10-31

Rossi

(goal.com)

Marco Rossi elárulta, hogy 2019 novembere óta miért nem hívta be Dzsudzsák Balázst!

Amikor Marco Rossi először lépett be a telki edzőközpontba, akkor letört, kétkedő futballisták arcát látta. A mai napig emlékszik a tekintetükre.

Azóta lépésről lépésre állította helyre stábjával az elillant önbizalmat, és alakította ki a csapat identitását. A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyíltan beszélt arról, miért tud csúcsteljesítményt nyújtani a válogatottban a fehérvári különítmény, és miért nem sikerül ugyanez a klubjukban, továbbá azt is elmondta, miért volt fordulópont a walesi vereség. Elárulta a Büntetőnek, miért van elege a honosítani kívánt futballistákkal zajlott játszmákból, és hogy melyik világhírű edzője jelentett számára szakmai inspirációt.

Amikor 2018 nyarán belépett a válogatott öltözőjébe, mi volt az első számú nehézség, amit kezelnie kellett?

Az első kihívás azelőtt akadt az utamba, mielőtt az öltözőbe léptem. Emlékszem a telki központ egyik termében ülő játékosok arcára. Letörtek voltak a néhány héttel korábbi eredmények miatt, igen rossz volt az atmoszféra. Kétkedést éreztem a futballistákban. Azt, hogy nem igazán hisznek magukban, nincs önbizalmuk. Ráadásul azt sem tudták, hogy mire számíthatnak egy olyan edzőtől, aki eddig leginkább Magyarországon és Szlovákiában dolgozott. Aztán lépésről lépésre megváltozott a hangulat és kiépült a bizalom is, ami természetesen kölcsönös.

Felteszem, találkozott a pályája során hasonló kihívással, és képes volt kezelni.

Ezen a szinten még nem dolgoztam korábban, ezért ez egy újfajta kihívás volt.

A kinevezése utáni első interjújában azt mondta, az lesz a legnagyobb feladata, hogy a finnek elleni szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésig megtalálják a stábbal a csapat identitását. Mikorra sikerült megtalálni, és hogyan jellemezné ezt az identitást?

Lépésről lépésre haladtunk, felhasználva azt az időszakot is, amikor épp nem együtt készült a csapat. Külön is beszélgettünk a játékosokkal, a mérkőzésektől függetlenül, és nem kizárólag a labdarúgást érintő dolgokról. Ez a mai napig így van. Annak ellenére, hogy a klubedzők folyamatosan panaszkodnak a sűrű versenynaptár miatt, az UEFA rendkívül kevés időt, többnyire nagyjából tíz napot hagy a válogatottak összetartására. Ennyi idő alatt nincs érdemi lehetőség az erőnléti, legfeljebb a taktikai és pszichológiai felkészülésre. Azt hiszem, hogy a mostani identitásunk 2019 novembere után kezdett körvonalazódni, amikor változtattunk a válogatási elveken, s a taktikai elemeket tekintve is. 2020 szeptemberére pedig már látható volt, hogy milyen felfogásban szeretnénk játszani.

Azt mondja, 2019 novemberében jött el a fordulópont. Ekkor kaptunk ki Walesben. A mérkőzés után keményen kritizált, azt mondta „fel kell fognia mindenkinek Magyarországon, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányosságok vannak.” Dzsudzsák Balázs és Baráth Botond végleg kikerült a válogatottból, Pátkai Máté kapott még két mérkőzést a kispadon. Milyen hiányosságokat látott?

A stábbal változtatnunk kellett, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a válogatási elvekben a fizikai követelményekre, hogy a játékosaink megfeleljenek a nemzetközi szintnek. Kimagasló technikai képességek híján a Manchester Cityben edződő ellenféllel csak akkor tudod felvenni versenyt, ha a játékosok fizikailag bírják a tempót. Nekünk ilyen játékosokat kellett találnunk. Gyors, komoly állóképességgel és robbanékonysággal bíró labdarúgókat, akik arra is képesek, hogy nap mint nap, a klubjaikban is dolgozzanak a hibáik kiküszöbölésén.

Dzsudzsák Balázs, Baráth Botond és Pátkai Máté azért nem kapott meghívót vagy került be a kezdőbe 2019 novembere után, mert olyan döntéseket hoztak, ami nem szolgálta a válogatott érdekeit.

Máté a másodosztályba igazolt, Balázs később egy ideig klub nélkül maradt. Hozzáteszem, minden tiszteletem a magyar bajnokságé, de onnan valóban csak a legjobbak kerülhetnek be a válogatottba, mert a nemzetközi szint egészen más, jóval magasabb a mérce.

Október elején azt nyilatkozta a molcsapat.hu-nak, hogy nagyon kedveli Ádám Martint, de nem tud kezdőként számolni vele. Taktikai vagy erőnléti oka van a döntésnek?

A Martinnal kapcsolatos kérdések március óta jönnek, amióta bekerült a válogatottba. Hagyjuk a Paksban játszott meccseit, hiszen ott nem nemzetközi szinten kellett bizonyítania, nézzük inkább a nemzetközi mérkőzéseit. Ha egy pillantást vetünk a statisztikáira, akkor azt látjuk, hogy sokkal hatékonyabb volt, amikor csereként szállt be, mint amikor kezdett. Vessünk egy pillantást arra a nagyjából hat mérkőzésre, amit szeptember eleje óta játszott a dél-koreai csapatában. Mikor rúgta a góljai jelentős részét, vagy adta a gólpasszokat? A találkozók vége felé. Lehet, hogy az edzője hallgat rám? Csak viccelek.

Mindennek ellenére Luxemburg ellen valószínűleg kezdeni fog, de ezt még meglátjuk.

Az eredeti írást itt találja.

Jóbarátok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek