MegMinden
2022-10-18

Fullánk

(berek.hu)

Hatalmas szárnyas rovar, de nem bánt.

Itt a fűtési szezon, favágás, hasogatás közben nagy esélyünk van rá hogy előbújik a fából egy ilyen gyönyörűség, aki ilyenkor hangosan sír.

Nem kell tőle megijedni, téli álmát alussza. Kiszáradt fákban, régi, kevésbé háborgatott faépületekben lakik. Egy kifejlett kék fadongó 2,5-3 centiméteres, repülés közben pedig a nyitott szárnyainak köszönhetően egy 4-5 centis fekete óriás döngicsél majd melletted. De pánikra semmi ok, ugyanis legkevésbé sem foglalkozik veled, a virágokról gyűjti szorgosan a virágport és issza nektárjukat, vagy épp egy korhadt fa közelében sertepertél, ugyanis utódait ott neveli.

Ivadéktáplálékul virágpor, és nektár keverékét halmozza fel. Gyönyörű kékes-feketés színekben pompázik ez a beporzó rovarunk, mely fontos szerepet tölt be életünkben. Óriási termete lehet riasztóan hat, de ártalmatlan. Esze ágában sincs bántani minket, békésen eldöngicsél, ha nem piszkáljuk, nem bántjuk. Illetve ha számára zavaró közelségbe kerülünk a bölcsődéjéhez, akkor mérgesen zümmöghet, de még ekkor sem lesz agresszív. Csípés akkor fordulhat elő – hiszen azért neki is van fullánkja –, ha véletlenül megfogjuk mondjuk egy virágon. Az eredmény egy darázscsípéshez hasonló “élmény” lesz, fájhat és dagadhat, és azoknak kell nagyon vigyázni vele, akik allergiások rá.

Toll nélküli szárnyasok

Már lehet szavazni az év lepkéjére is, míg Paks mellett egy majdnem kihalt lepkét találtak. Legutóbbi tavaly adtunk hírt arról, hogy kéttenyérnyi nagyságú óriáslepkét találtak Ausztráliában. Arról is szóltak a híradások, hogy gyászlepkét találtak a Kék-Kálló-völgyben, de említésre méltó az is, hogy veszélyben vannak a pompás királylepkék. 2021-ben a lepkék kolibrija lett az év rovara? Elárultuk a titkot is, hogy hogyan miként telelnek a lepkék. A tavalyi év bombahíre volt, hogy lepetézett Rábapatyon a világ egyik legszebb lepkéje. Sőt, bemutattuk a legmérgesebb lepkét is.

Fotó: Wikipedia

Az eredeti írást itt találja.

Különleges élményt ígér a kupamérkőzés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek