MegMinden
2022-07-31

Tech

(origo.hu)

Itt vannak a gyilkos robotok

A közelmúltban bejárta a világot a hír, hogy egy sakkozó robot eltörte egy kisfiú ujját. Ez az eset nem egyedi, sőt, azt is mondhatjuk, hogy a gyermek járhatott volna sokkal rosszabbul.

Ha tetszik, ha nem, a robotok, azaz az önműködő gépezetek mostanra a fejlett technológiájú társadalmak mindennapjainak szerves részévé váltak. Ugyan ott még nem tartunk, hogy lépten-nyomon androidokba ütközzünk az utcákon, de a könnyű- és nehéziparban, az egészségügyben, valamint a közlekedésben az ilyen berendezések kulcsszerepet játszanak, hogy tényleg csak néhány példát említsünk. A hasznosságuk elvitathatatlan, hiszen segítségükkel növelhető a munka hatékonysága és pontossága, gazdaságosabbá tehető a termelés. Nem csoda, hogy rengetegen minden követ megmozgatnak, hogy új és új területre vezessék be a robotokat. 

Azonban ezek a masinák veszélyt is jelentenek az emberekre. És itt nem arról van szó, hogy öntudatra ébredt terminátorként kaszabolnák a humanoidokat, hanem hogy meghibásodás, vagy rossz tervezés miatt okozhatnak súlyos vagy akár végzetes sérülést is. Pont most járta be a világot egy hír, miszerint egy sakkozó robot eltörte figyelmetlen ellenfele ujját. A kisfiú túl gyorsan nyúlt a táblához, mielőtt még ő következett volna, az intelligensnek mondott gépezet pedig nem kegyelmezett. Ez az eset viszont nem egyedi, sőt gyakoribb, mint gondolnánk. 

Az első halálesetek

Az első hivatalosan dokumentált haláleset durván negyven éve történt. 1979-ben a Ford egyik üzemében az egyik alkatrészkereső robot lassulni kezdett. Egy Robert Williams nevű munkás úgy döntött, hogy megpróbálja saját maga megkeresni a szükséges komponenseket a futószalagon. Azonban ekkor a gépezet hirtelen megrándult, az egytonnás robotkar kiugrott a helyéről és fejbe vágta a szerencsétlen férfit, aki azonnal életét vesztette.

Nem sokkal később, Japánban egy újabb baleset történt. 1981-ben Kenji Urada, a Kawasaki nehézipari üzem mérnöke észrevette, hogy az egyik robotuk elakadt. Elkezdte piszkálni a gépet, hogy megjavítsa, amely életre kelt, hirtelen felé fordult, a hidraulikus karjával megragadta és bedobta egy hatalmas aprítóba. 

Ma is veszélyes az ipar

Mint látható, ezek az esetek a robotizáció hőskorában történtek, azonban az ilyen jellegű hibák és az ezekből fakadó vészhelyzetek mind a mai napig fennállnak. 2015-ben például a Volkswagen egyik gyárában hibásodott meg egy nagy teljesítményű eszköz, amelyet hatalmas járműalkatrészek mozgatására terveztek.

EGY ÉLŐ EMBERT RAGADOTT MEG UGYANIS ÉS VERT ODA ELKÉPESZTŐ ERŐVEL EGY ACÉLLEMEZHEZ.

A 22 éves munkás olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy még aznap meghalt a kórházban.

2007-ben a svájci Lenco alkalmazottja egy CD-tokok eltávolítására tervezett robotkart akart megjavítani. Az eszköz azonban hirtelen vadul elkezdett körbeforogni és hatalmas ütéseket mért a mérnökre. Annak több bordája és koponyája is súlyosan megsérült, és néhány héttel később életét is vesztette a sérülések következtében. 

Harci robotok

Az ilyen automatizált gépeket a hadseregekben is előszeretettel alkalmazzák, ami bizony olykor borzasztóan sül el. Az egyik legszörnyűbb eset 2007-ben történt Dél-Afrikában, amikor is a hadsereg önműködő, szoftveresen vezérelt légelhárító ágyúja egyszerűen "megőrült".

Az eredeti írást itt találja.

Boros Lajos

Az utolsó percig küzdve hozott el egy pontot Kisvárdáról a DVSC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek