MegMinden
2022-07-27

Nyulász Lelle

(f21.hu)

Egy könyv, ami ismeri a mai fiatalokat

Ahogyan egyre idősebb leszek, egyre többet küzdök azzal, hogy leromboljam a média és popkultúra által rám erőltetett elvárásokat. Aki ma válik felnőtté, annak elkerülhetetlenül szembe kell néznie ezzel a kiábrándulással, hogy igazi boldogságot és elégedettséget élhessen meg. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiataloknak olyan történetek, filmek készüljenek, amik őszintén mesélnek az életről. Egy jó ifjúsági regénytől én ezt várom el – Nyulász Lelle első regénye, a Rajtam kívül pedig nem okozott csalódást. Sőt.

Rajtam kívül igazán frissnek számít, 2022 júniusában jelent meg a Tilos az Á Könyvek gondozásában. A történet középpontjában Márk áll; a gimnazista fiú Balatonszárszón tölti a nyarat, és váratlanul egy különleges lányba botlik. Rózival hamar összemelegednek, az egyéjszakás kalandnak tervezett este viszont váratlanul folytatásba torkollik. A történet folyamán közelebbről megismerkedhetünk a két fiatallal és barátaikkal, Somával, Ciánnal és Zsófival. Mindezt Márk nézőpontjából követhetjük végig, ami elsőre furcsának hathat, hiszen a hasonló történetek elbeszélői leggyakrabban lányok, az írónőnek azonban nem okoz problémát egy 18-19 éves srác fejébe bújnia: Márk nézőpontja jól tud érvényesülni, és hiteles marad.

A fiú karaktere eleinte nem sok különlegességet tartalmaz, jól ismert figurája az ifjúsági irodalomnak: laza, könnyen csajozik, és nem vágyik komoly kapcsolatra. Ám Nyulász Lelle nem hagyja, hogy a főszereplőjéből klisé legyen: felkaparja a fiú viselkedése mögött rejlő okokat és indítékokat. A sablonkarakter bekerül a való életbe, cselekedetei néhol helyesek, néhol pedig vezekelnie kell a korábban elkövetett hibáiért. Az írónő egyáltalán nem kíméli Márkot gyengeségei miatt, jól bemutatja az olvasónak, hogy bizony egy ilyen, a romantikus történetekben vonzónak feltűntetett személyiség nem mindig előnyös a valóságban. A fiú aztán hamar fejlődni kezd, és szerethető, kedves, sokoldalú szereplővé érik.

Nyulász Lelle írói stílusa könnyed és precíz. Kiegyensúlyozottan vezeti a cselekményt, jól adagolja az eseményeket. Kimondottan erősnek éreztem néhol a dramaturgiai vonalát a kötetnek, ami meglepő és hatalmas fordulatok helyett a valóságosságra törekedett. Hiányoznak a regényből a hatalmas érzelmi kitörések és eget rengető megoldások, és ez nekem tetszett: tetszett, hogy hiteles volt és ismerős, hogy nem csak a középiskolai mindennapok kiegészítői – a szalagavató táncpróbák, a zenék, a cigiszünetek vagy a faktok – voltak olyanok, mintha a saját életemből emelték volna ki őket, hanem a gondolatok és érzések is. Középiskolás gyerekek középiskolás problémákkal. Sajnos, sok szerző elfelejti, hogy ennyi bőven elég, és a hatás kedvéért plusz súlyokat raknak a történetbe, ahelyett, hogy magasabb szintre emelnék őket. A Rajtam kívülben nem szerepel temérdek témakör, de ez szerintem inkább előnyére vált, mint fordítva.

A szerző tömör stílusa ellenére is felvet sok olyan kérdést, ami egy mai fiatal fejében is megfordul: a szülő-gyerek konfliktus, a pályaválasztás, az iskolai bántalmazás és a rasszizmus is megjelenik a kötetben. Nem kapnak több időt ezek a témák, mint a mi hétköznapjainkban, és nem történnek meg durvábban vagy gyakrabban, mint a mi életünkben. De épp ez a hasonló arány az, ami élethűvé és fenyegetővé teszi a jelenlétüket: könnyen tovább olvashat az olvasó, ám érdemes (lenne) megállni. Az író senkire nem erőlteti rá a megfelelő hozzáállást, de jelzés értékűen felmutatja ezeket a problémákat is.

Rajtam kívülben a szerelem is épp olyan mértékben jelenik meg, mint a mi életünkben, nem mindent elsöprően és megmásíthatatlanul. Rózi és Márk közeledése esetlen, de megható és vonzó, pont a tökéletes hatást fejti ki az olvasóra: megmutatja neki, hogy bizony egy tiniszerelem – na meg általában véve a szerelem – „csak” ennyi, és mégis milyen sok! A szerző időt szán arra is, hogy felhívja a figyelmet a különböző párkapcsolati modellek problémáira. A futó kalandok okozta lelki sérülésekkel küzdő, vagy a magánytól való félelemből randizó lány képe is felsejlik a történetben. Zsófi és Soma viszonyán keresztül pedig a barátságból kialakuló románc kétségei, aggodalmai és kérdései is kibontakoznak.

Az egyéjszakás kalandok, a megcsalás és a megbélyegzés témakörén keresztül a regény a női-férfi szerepkör társadalmi megítélését is boncolgatja. Márk karaktere rávilágít arra, hogy a túlerőltetett maszkulinitás káros következményekkel járhat, Rózi kapcsán pedig megláthatja az olvasó, hogy a női szexualitás még nem tabumentes. Mindkettőjük viselkedése és értékelése reálisan van bemutatva, a szerző nem szépít a társadalmi reakciókon.

Nyulász Lelle Rajtam kívül című regényében nem riad vissza attól, hogy őszintén elénk tárja, milyen ma fiatalnak lenni. Karakterei nem szuperhősök: könnyen elmenekülnek, ha úgy érzik, túl nagy a nyomás. Verekedéskor néha alulmaradnak, és nincs mindig egy jó kontrázásuk, ha beszólnak nekik. Ám ezek a szereplők szerethetőek és élethűek, és segítenek abban, hogy a fiatalok jobban elfogadják és megtalálják önmagukat.

A történet lezárása nem válaszol meg minden kérdést, nem varr el minden szálat, nem ad minden szereplőnek elégtételt. Ezt kicsit kevésnek is érezhetnénk, de mégsem az: ez is ráerősít az őszinte mesélés hangulatára. Az író úgy zárja le a történetet, hogy szinte ismerjük a folytatást, szinte ismerjük a következő fejezetet, mert az akár a mi életünkből is származhatna.

Az eredeti írást itt találja.

Szlovén segédje lesz David Dedek vezetőedzőnek

Carson Coma

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek