MegMinden
2021-12-24

Csendes éj

(victorian.blog.hu)

A legnépszerűbb karácsonyi dal - egy Csendes éj

A Csendes éj talán a leghíresebb és legnépszerűbb karácsonyi dal, amely eredetileg német nyelven íródott, s a Salzburg melletti oberndorfi Szent Miklós templomban 1818 karácsony estéjén (egyik forrás szerint december 24-én másik szerint december 25-én) csendült fel először Conrad Franz Xaver Gruber, egy szegény takács fia és Josephus Franciscus Mohr vagyis Jozef Mohr osztrák pap előadásában.

Mohr 1816-ban írta a szöveget Mariapfarrban egy vers formájában, majd két évvel később, szenteste kérte az orgonista Franz segítségét a megzenésítéséhez, hogy gitár kísérettel is elő tudják adni.

Abban az időben a gitár csak a szórakozóhelyeken volt jellemző, így a hagyomány szerint az volt a szokatlan kérés oka, hogy a templom orgonája nem működött (állítólag az egerek rágták szét a fújtatókat). Gruber félt, hogy a híveknek nem fog tetszeni a gitárkíséret, de végül mégis beleegyezett (talán hogy az orgona hibája miatt ne maradjanak zene nélkül). Karácsony napján, alig pár órával a mise előtt végzett a dallam megírásával. Aznap este ketten adták elő, miközben Mohr gitározott. A híveket meglepte a szokatlan dal, de hamar megkedvelték a dallamot. Végül csatlakozott hozzájuk a gyülekezeti kórus is, akik a versszakok utolsó két sorát megismételték.

Az eredeti kézirat elveszett, de 1995-ben találtak egy kéziratot Mohr kézírásával, amely 1823 körül keletkezhetett. Ez a legkorábbi ismert és fellelt kézirat a dalról.

 

Az eredeti írást itt találja.

Christmas

Boldog karácsonyi ünnepeket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek