MegMinden
2021-12-01

Meta

(forbes.hu)

Rossz hír jött a Messenger-felhasználóknak

Bár a Facebook (Meta) már 2019-ben bejelentette, hogy a WhatsApp mellett két másik, hozzájuk tartozó üzenetküldő alkalmazásban, a Messengerben és az Instagram üzenetküldő platformján is bevezetik a végpontok közötti titkosítást, ez a mai napig nem történt meg, és most kiderült, tovább csúszik a fejlesztés. A titkosítás azonban veszélyeket is hordoz.

A Facebook üzenetküldő alkalmazásai közül a WhatsAppot 2 milliárd, a Messengert 1,3 milliárd ember használja világszerte, ehhez jön még az Instagram üzenetküldő funkciója. A WhatsAppot eleve úgy alkották meg, hogy titkosítja az üzeneteket, a másik két alkalmazásnál nem ez a helyzet. A tech-óriás

már 2019-ben megígérte, hogy betömi ezt a biztonsági rést, legutóbb 2022-re tervezték, de a Forbes.com beszámolója szerint most 2023-ra tolódott a határidő.

Meta globális biztonsági vezetője, Antigone Davis azt mondta, időre van szükségük, hogy megfelelően végrehajtsák a feladatot, ami valamikor 2023-ban készülhet el. Bár a cég transzparensen kommunikál, a titkosítás hiánya számos problémát felvet, megkönnyíti a hackerek, csalók és bűnözők dolgát. A csúzsást azzal indokolják, hogy egy ütős biztonsági rendszerrel akarnak kijönni és ennek érdekében még egyeztetnek a különböző szakértőkkel, civil szervezetekkel és kormányokkal. Davis szerint nem kell választani a biztonság és a magánélt között. 

A WhatsApp-főnök Will Cathcart szerint a titkosításnak alapvetőnek kell lennie minden üzenetküldő alkalmazásnál. A végpontok közötti titkosítás elzárja a techcégeket az érzékeny információktól.

Vajon tudunk valódi magánbeszélgetéseket folytatni, vagy valaki mindig hallgatózik majd?

– tette fel a költői kérdést Cathcart.

Már csak azért is aggályos a Meta részéről az immár többéves biztonsági késlekedés, mert korábban a Facebook is bevallotta, hogy figyelték, sőt biztonsági jelentések szerint bizonyos esetekben le is töltötték a felhasználói tartalmakat a Messengeren.

Ez a legnagyobb rés a pajzson

Gyermekvédelmi szempontból elég nagy rés, hogy míg a WhatsAppon nem lehet kapcsolatba lépni olyannal, aki nem ismerős (sőt rákeresni sem), Messengeren ezt simán meg lehet tenni, ami elég szélesre nyitja a kaput a bűnözők előtt. Persze van egy másik oldala is a titkosításnak, ami miatt nem könnyű megfelelni: titkosítás esetén a hatóságoknak is nehezebb dolguk van a nyomozásnál. Idén nyáron például

a brit hírszerzés, az MI5 feje, Ken McCallum azt mondta, a WhatsApp és a Facebook titkosítása ajándék a terroristáknak és a pedofiloknak, akiknek így nehezebb a nyomára bukkanni.

A Meta azt mondja, a WhatsApp-nál ennek ellenére fontos jelentéseket tudnak leadni a gyermekbiztonsági hatóságoknak. Az egyik gyermekvédelmi szervezetnél, a londoni központú NSPCC-nél úgy nyilatkoztak, a Facebook platformjain a gyermekeket érintő szexuális szabálysértéseknek mindössze 10 százaléka történik WhatsAppon. Ennek titkosítása miatt ugyanakkor hivatalosan csak a visszaélések kevesebb mint 2 százaléka köthető ide, mert nem látható a tartalom.

 

Az eredeti írást itt találja.

Tankcsapda

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek