MegMinden
2021-07-10

Beretvás Gábor

(www.filmtett.ro)

Futball a magyar filmművészetben

Legyen az dokumentum- vagy játékfilmen, sportolói cameóval vagy focizó színésszel, egzisztencialista drámán vagy romkomon keresztül, a foci szerves része a magyar filmnek a második világháború óta.

A magyar labdarúgás állandó szereplője a második világháború utáni magyar filmtörténetnek. És bár a következőkben csak azokat a filmeket igyekszem górcső alá venni, amelyekben a futball szerepe jelentős, azért meg kell említenem, hogy focis utalások amúgy számos alkalommal felbukkannak a magyar filmek cselekményeinek hátterében. Gondoljunk arra, ahogy a Latinovits és Bujtor által játszott karakterek együtt drukkolnak A legszebb férfikorban, jusson eszünkbe a Gyula vitéz télen-nyáron, amelyben Bácskai Lauró István a törökverő magyarokhoz hasonlítja a labdarúgóinkat, vagy a Tarr Béla-féle Panelkapcsolat, amelyben az irányítóközpont dolgozói irodaszékeken ülve gurulnak a labda után az üzemi környezetben. Vagy idézzük fel az Az elvarázsolt dollár című Bujtor-filmet, amelyben az idősödő Puskás Öcsi és Albert Flórián együtt lábteniszeznek.

De térjünk vissza a kezdetekhez. A háború utáni magyar sportfilmek sorában a Keleti Márton által rendezett 1951-es Civil a pályán az első. És bár a népnevelő jellegű alkotásban általában a tömegsportra való buzdítás érhető tetten, mégis emlékezetesen a futball mint élsport köré szerveződik a történet. A valósággal való összemosás kedvéért a film rendezője a focista Teleki Jóska szerepét nem is egy „futball-amatőr” színészre bízta, hanem Szusza Ferenc válogatott labdarúgóra. Szusza már ekkor az Újpest játékosa volt. Legenda. (Nevét ma az újpesti stadion viseli, a róla készült szobor pedig épp e film egyik jelenetét idézi.)

Keleti filmje mellesleg követte a korszakban megkívánt sablonokat, a Soós Imre főszereplésével készült propagandisztikus alkotásban Szuszának egy megkísértett focistát kellett eljátszania. A történeti szál szerint a magyar nép ellenségei összefognak azért, hogy a tehetséges magyar focistát kicsalják nyugatra. Ez végül nem sikerül nekik: Szusza sem disszidált, akárcsak filmbeli karaktere. Ezért is mondhatjuk, hogy Szusza majdhogynem önmagát alakítja 1951-ben.

Érdekesség, hogy Keleti az újpestiek csapatának tényleges mérkőzését szerepeltette a filmben. És bár a filmbeli meccs csapatait Vörös traktornak és Turbinának hívják, a rendező a profik játékának bevágásával sportcsemegét kínál a korabeli mozik közönségének és az utókornak is. Szusza színészi játékán amúgy érzékelhető a képzetlenség: mondatai, gesztusai érthető módon kissé mesterkéltnek hatnak, még annak ellenére is hamisnak tűnnek, hogy a korszak filmjeire a sematikus karakterek a jellemzőek.

Az eredeti írást itt találja.

Ukrajnában mintegy ötszáz új fertőzöttet jegyeztek fel

Aranyérmet nyert Kardos Bence és a férfi csapat az Öttusa Eb-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek