Hajdú-Bihar
2021-06-02

Járványhelyzetben is eredményes évet zárt a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség hagyományos évértékelő értekezletét a pandémia miatt idén sem lehetett megtartani, azonban a 2020-as évre vonatkozó tevékenység összegzése alapján a főügyészség a rendkívüli körülmények közepette is helyt állt.

A tavalyi évben a világjárvány miatt az ügyészi szervezetben is alkalmazkodni kellett a megváltozott körülményekhez és a folyamatosan változó jogszabályi háttérhez. A munkavállalók egészségének és az ügyészi szervezet működőképességének kulcsa a védelmi intézkedések maradéktalan betartása volt. Emellett jelentős informatikai fejlesztések történtek, amelyek az online munkavégzés feltételeit biztosítva hozzájárultak ahhoz, hogy az ügyészségi szervezet időszerűen és hatékonyan teljesítse feladatait.

A büntetőjogi szakág munkájában a sajátos helyzet miatt emelkedett a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratok aránya, amely az összes vádemelés 69,5%-át tette ki. Ezzel párhuzamosan csökkent a személyes jelenlétet igénylő bíróság elé állításos büntetőeljárások aránya, ezek a vádemelések 7%-át tették ki, ami meghaladja az országos, 5%-os átlagot.

Az általános szabályok szerinti vádemelések és a büntetések konkrét mértékére vonatkozó indítványok alapján a bíróság előkészítő ülésén 289 vádlott tett beismerő vallomást, melyek legnagyobb részét elfogadta a bíróság, így már az előkészítő ülésen ítélet született.

A megye ügyészi szerveinek váderedményessége felnőttkorúak ügyeiben 99,03%, míg fiatalkorú terhelteknél 98,12% volt.

A közjogi szakágban az ügyek legnagyobb részét a szabálysértési elővezetéssel kapcsolatosan hozott határozatok alkották. A büntetés-végrehajtási területen végzett törvényességi felügyeleti tevékenység során az ügyészek több mint 11000 intézkedést tettek.

A büntetőjogi és a közjogi szakág együttműködése tavaly is hatékony volt, kiskorúak veszélyeztetettsége miatt a büntetőjogi területen dolgozó kollégáktól 170 megkeresés érkezett a közjogi szakághoz.

Az elmúlt évben csökkent az ügyérkezés, az elintézési módok azonban az év közbeni új szabályok miatt speciálisabbá váltak, az ügyészi szervezet munkatársai a járványhelyzet okozta nehézségek során is lelkiismeretesen, szakszerűen és hatékonyan látták el feladataikat és tettek eleget a helyzet okozta sajátos kihívásoknak.

Tizenegy évig bujkált a rendőrség elől egy férfi, Németországban fogták el

Elkerülheti a bírósági felelősségre vonást a csalást elkövető unoka

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek