Gazdaság
2024-01-04

Fokozatosan jelennek meg az üzletekben az új rendszerben visszaváltható italospalackok

Országosan több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepített a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. január elejére, a boltokban fokozatosan jelennek meg azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

 A MOHU felhívta a figyelmet: a gyártók 2024. június 30-ig még forgalomba hozhatnak jelölés nélkül palackokat, ezért a fogyasztók csak lassan, fokozatosan találnak majd visszaváltható termékeket a boltok polcain.

 Azt a csomagolást lehet majd visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló a visszaváltási díjat. A most használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni.


 A MOHU a szerződéssel rendelkező 400 négyzetméternél nagyobb boltokban és az eddig önkéntesen csatlakozó kisebb üzletekben is telepítette és beüzemelte az automatákat. Az automaták telepítése folyamatos 2024-ben is, a MOHU folyamatosan telepíti a gépeket és várja az önkéntesen csatlakozni kívánó visszaváltó pontokat.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjai több mint a felét adják a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi forgalomnak; a szervezet információi szerint az üzletláncok boltjaiba még nem érkezett olyan termék, amelynek csomagolása az új rendszerben visszaváltható lenne.

Vámos György kiemelte: fokozatos az átállás, lesz olyan időszak, amikor kétféle termék, visszaváltási díjas és nem visszaváltható csomagolású is lesz az üzletekben.

A belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerének lényege, hogy a jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermékek értékesítésekor palackonként, egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot.

Eddig korcsolyázhatunk a főtéren

Vajay Kitti

MTI

Szerző
Hasonló cikkek