Egyetemi Élet
2024-01-08

Fedezd fel Debrecen utcáit!

Debrecen utcáin sétálva a jól ismert nevezetességek mellett lépten-nyomon helytörténeti érdekességekbe botlunk. Ha kellően nyitott szemmel járunk, a város egy olyan dimenziója tárul fel előttünk, ami új megvilágításba helyezi a Debrecenről eddig kialakított képünket. Fedezd fel velünk Debrecen kevésbé ismert arcát, rejtett értékeit egy rendhagyó, virtuális városnéző sétán!

Debrecen történelmi belvárosában elképesztő mennyiségű kultúrtörténeti nevezetesség és látnivaló jut szinte minden egyes négyzetméterre. A műemléképületek, múzeumok és szobrok mellett a város gazdag kulturális örökségét immár négy látványos falfreskó is őrzi. Az új turisztikai attrakciók nemcsak egyszerűen dekorálják a várost, hanem fontos üzenetet is adnak számunkra arról, hogy mi Debrecen.

A világ nagyvárosaiban komoly hagyományai vannak a tűzfalfestésnek, elég New Yorkra, Párizsra vagy akár Budapestre gondolni, ahol a város látképéhez ma már szorosan hozzátartoznak a hatalmas tűzfalakra álmodott látványos grafikák. Ha a műfaj történetét kutatjuk, gyakorlatilag a civilizáció kezdeteihez is visszanyúlhatnánk, hiszen már az ősember is dekorálta a lakhelyéül szolgált barlang falait. Ha mégis a street art szorosan vett műfaji kereteit nézzük, mégiscsak kortárs művészeti irányzatról beszélhetünk, ami az elmúlt évtizedekben indult hódító útjára azzal a szándékkal, hogy művészetet csempésszen az utcákra és a közösségi tereket nyitott galériává alakítsa. Ebbe a nemzetközi trendbe kapcsolódott be Debrecen 2021-ben, amikor megjelent az első falfestmény a városban a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum Kálvin térre néző tűzfalán, melyet idén három másik követett. A kissé eldugott helyszíneken található alkotások olyan történeteket mutatnak meg, amelyek kevéssé ismertek, ezzel késztetve rá az érdeklődőket, hogy egyrészt kutakodjanak a város története, kulturális öröksége után, másrészt járják be a város azon szegleteit is, amelyeket egyébként nem keresnének fel. Az új turisztikai látványosságok ugyanakkor nemcsak egyszerűen kedvesek a szemnek és dekorálják a várost, de fontos üzenetet is adnak a látogatók számára.

Debrecen első falfestménye a Református Nagytemplom és a nagy múltú Református Kollégium szomszédságában 2021-ben készült el. Az alkotást a Debreceni Szakképzési Centrum készíttette a helyi nyomdászat megalakulásának 460-ik évfordulójára, így nem meglepő, hogy a tűzfalra egy könyv borítója került. Az egész falat beborító alkotás Werbőczy István Hármaskönyvének a magyarra fordított címlapját ábrázolja. A könyv a 16. századi Magyarország szokásjogainak gyűjteményét tartalmazta, magyar nyelvű fordítását 1565-ben az Alföldi Nyomda jogelődjében nyomtatták.

A művész és a város címmel 2023. júliusában készült el Debrecen második falfestménye, ami a Piac utca 28. szám alatti épület Gambrinus köz felé eső tűzfalán kapott helyet. A 28 méter magas alkotáson megjelenik a Simonffy utcai iker bérpalota, valamint előterében a művész, László Ákos, akinek mappájából éppen a Református Nagytemplom grafikai vázlata csusszan ki. Mellette pedig egy Ady-idézet olvasható: "Mi Köt ide engem / Hol nem szeret senki? / Ez idegen helyen / Mit tudok szeretni? / Ha elmegyek innen / Minek vágyom vissza? / Lefekvő órámban / Miért fakadok sírva?" A falfestményen látható László Ákos Debrecen egyik népszerű alakja, egy olyan igazi debreceni, aki bár nem itt született, de itt talált otthonra és ily módon a debreceniség hagyományait hitelesen tudja megjeleníteni.

A harmadik falfestmény egy ikonikus Piac utcai kereskedőház udvarán kapott helyet. A Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát 2023. szeptembere óta díszíti a 90 négyzetméteres freskó, ami egy 19-20. század fordulójáról származó képeslapot ábrázol rajta Debrecen főutcájával. A falfestményen rengeteg helytörténeti érdekesség jelenik meg a villamos elődjének számító gőzvontatású városi vasúttól a Török Császárhoz nevű üzletig, amelyet Szabó Magda anyai felmenői, a Rickl-család üzemeltetett és amely csaknem 130 évig volt meghatározó pontja Debrecennek. Az üzlet helyén napjainkban egy hangulatos kávézó, a Wellington & Pie működik, mely berendezésével – és a Déri Múzeum jóvoltából a falfestményhez készült kiállítással – megidézi az egykori bolt szellemét.

A Bajcsy-Zsilinszky utca és a Hal köz közötti átjáróban, a Sesztina-udvarban készült el 2023. október elején a város negyedik falfestménye. A 22 négyzetméteres freskót a másik három alkotást is jegyző Grafik Trafik csapata készítette, akiket annyira meghatott az az élénk érdeklődés, amely a falfestményeket övezi, hogy úgy döntöttek, szeretnének egyet ajándékba adni a városnak. Így készült el a Sesztina-udvarban látható freskó, amely az évszázadokkal ezelőtti Debrecent ábrázolja a szántóföldeken dolgozó emberekkel, a korabeli cívisházakkal, valamint akkori négy templomával: a Nagytemplommal, a még hagymakupolás Kistemplommal, a Szent Anna- és az Ispotály-templomokkal. A falfestmény egy régi rézmetszet alapján készült, melyet ismeretlen diákok készítettek. Az 1800-as évek elejére kalandoz az, aki ellátogat a Sesztina-udvarba, egy olyan korba, amikor Debrecen az ország legnépesebb városának számított.

Erdei Nóra

Sorozatajánló

Harmincéves lett a salgótarjáni Macskanadrág zenekar: koncerttel ünneplik a jubileumot

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek