Egyetemi Élet
2023-12-21

Young fly fly to...

November 8-án a Campus Partyn lépett fel Young Fly, Magyarország jelenleg egyik legfelkapottabb előadója. A 27 éves Schüller Álmos, két éve, szóló karrierét folytatva hódította meg a toplistákat fülbemászó, dallamos számaival.

A legsikeresebb dalai: a „Rampapapam”, amit közösen ad elő Azahriah-val, Desh-el, és Lord Panamo-val, ez az elmúlt időszakban elérte a 10 milliós Youtube nézettséget, a „Pakisztáni/Popo” sláger szintén Desh-el, a „Rollin’”, pedig közös KKevin-el és Desh-el.
 
EÉ: - A “Young Fly fly to Dubai new aeroplane” mondat a nyár egyik leghíresebb idézetévé vált a “Pakisztáni/Popo” refrénjéből. A dal a Desh-el közös albumotok a Carpe Diem, ötödik száma. A dal először TikTok.on lett népszerű, utána összesen több, mint 15 milliós nézettsége lett a Youtube-on, és Spotify-on. Miért lett ilyen népszerű?
 
- Nagy meglepetés volt számunkra is, ugyanis egészen az utolsó pillanatig hezitáltunk, hogy ez egyáltalán rákerüljön-e a kislemezre, mert úgy láttuk, hogy van rajta sok jó dal: a „Walk in” is tök banger volt, a „Rollin’”-t gondoltuk egyértelműen a legerősebbnek, és ott volt ugye a Rampapapam, Azi-val. Ezek mellett nem éreztem annyira a Pakisztánit, a slágeres feelinget éreztük, de nem számítottam ilyen sikerre. Őszinte leszek veled, az alap egy másik dal volt, ami a Popo és ebből „hegesztettük össze” és született meg a végső verzió. Nyilván kellett hozzá a stúdió meg Somogyvári Daninak a komoly szaktudása, hogy ezt megvalósítsuk. A Pakisztánin úgy éreztük, hogy az én verzem lett az erősebb, míg a Popo-n pont fordítva. Mind a kettőnek van egy verze, meg egy refrénje, így készült el a dal.
 
EÉ: -Milyen Desh-el, Molnár Attilával együtt dolgozni?
 
- Nagyon jó a kapcsolatunk, testvérek vagyunk, sülve-főve együtt mozgunk, bár igazából nem járunk sokfelé, de egyébként van egy- két ilyen hely ahol kicsapongó éjszakáink voltak, ezt be kell vallani. Leginkább viszont stúdiókban vagyunk, így otthoni körülmények között: szóval vagy nála, vagy nálam, meg még ahova közösen járunk stúdiózni. Ez a három hely ahol legtöbbet vagyunk alapból és mindig zenélünk, így flash-eljük össze a dalokat a „24 karát” óta.
 
EÉ: - Nem kerülhetjük ki az Azahriah-jelenséget sem, mi az oka, amiért Azi és Desh ennyire sikeresek lettek?
 
- Mindkettőjüknek van egy nagyon egyedi flash-e, teljesen elkülöníthető egymástól, viszont nagyon jól összepasszolnak, náluk tök jól érvényesül, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A srácok annyira kitudnak teljesedni egymás mellett a zenében, de mégis különböznek. Ezért különlegesek nagyon a közreműködéseik, szóló számaikban pedig érvényesül, a sajátosságuk, az egyediség, amit képviselnek.
 
EÉ: - Jártál már Debrecenben, legutóbb a Főnix csarnokban megrendezett Color Bird koncert volt, ahol headliner-ként szerepeltél. Hogyan érzed magad városunkban?
 
- Voltam már itt nyáron fellépni, többek közt itt a Hall-ban is, csak az kint volt, szabadtéren, akkor még nem voltam ennyire hallgatott, mint most, ezért elsőként léptem fel. Rossz idő volt, el is mosta az eső a rendezvényt, miután lenyomtam a bulimat, sajnos akkor még nagyon sok ember be sem jutott a helyszínre, egy borzasztó hosszú sor állt, próbáltam valahogy előre csábítani a tömeget, warm up-ként felelni a hangulatért. A Főnix viszont eszméletlen brutális volt, az nagyon komolyat ment, ha jól tudom 5-6 ezren voltak. Tényleg elképesztő, amit ott az emberek beleadtak, Ekhoe volt előttem, ő eléggé jól felpörgette a közönséget, nem volt utána nehéz nagy bulit csinálni. Le a kalappal előttük, mert nagyon jól nyomták a szövegeket, jó hype-ot éreztem a színpadon. Összességében nagyon jól éreztem magam, szeretek ide járni, alig várom, hogy a Desh-el is jöjjünk.
 
 
EÉ: - Ha már Debrecen, járnál-e a Debreceni Egyetemre, és milyen szakra?
 
- Igen persze, hogy milyen szakra? Őszinte leszek, nem tudom, hogy milyen opcióim vannak, de biztos művészeti vonal lenne. Ha van olyan képzés, ami zenével foglalkozik, akkor azt biztos megnézném: hogyan folyik a tanítás, milyen a zeneelmélet, mennyire fektetnek hangsúlyt a gyakorlatiasságra, meg hasonlók.
 
EÉ: - Akkor csak művészeti vonalon?
 
- Hát amúgy meg lehetne nézni mást is, bár matekból nagyon rossz voltam.
 
EÉ: - Akkor inkább humán beállítottságú vagy?
 
- Egyébként nincs bajom a matematikával csak a gimnáziumban annyira nem találtam meg az összhangot a tanárral. Push-olva éreztem magam aztán így úgy voltam vele, hogy menjünk el inkább ilyen nyelvi vonalba, de sajnos azzal se volt valami nagy szerencsém. Így maradt ugye az önmegvalósítás csodálatos tudománya.
 
EÉ: - Egyik stílusjegyed a „hunglish” használata, ezeket a dalokba is beleépíted, mi az oka, hogy ezt használod?
 
- Nagyon jól hangzik, és sokszor segíti a rímelést, de ennek van egy konkrét oka is, hogy miért nyomom ezt a hunglish-t, miért kezdtem el eredetileg így állni a zenéimhez. A fél családom az USA-ban élt, 10 éven keresztül, édesanyám testvére és a családja, jártunk ki sokat hozzájuk. Volt egy megszokott közös dumánk, ők ugye ott szocializálódtak, mi vittük a magyart ők pedig az angol kifejezéseket és ezért a kettő összemosódott. Végül minél több időt töltünk együtt, annál jobban ilyen furán kezdtünk el beszélni. Mi angolul próbáltunk ragozni magyar szavakat, ők pedig fordítva. Nyilván sokat kellett fejlesztenem rajta, hogy ez a zenében is használható legyen, meg, hogy hype tudjon lenni, érthető legyen, viszont aztán rájöttem, hogy csak flash kell, ami maga a zene, a flow. Ha ezek rendbe vannak, akkor szerintem már simán tud valami sláger lenni azonkívül, hogy a szövegnek lenne bármilyen értelme vagy tartalma, csak a vibe-ra kell figyelni.
 
EÉ: - Régóta zenélsz, mégis a „24 karát” óta lettél nagyon népszerű, mit gondolsz erről?
 
- Általános iskola óta tanulok zenélni, hangszereken játszani, zeneelméletet tanultam, ebbe az irányba orientálódtam. De hogy miért a „24 karát” után? Előtte is voltam már egy másik kiadónál, ott is voltak milliós megtekintések, de az átütő siker tényleg utána jött. Ez volt az első olyan szám, amit szólóként adtam ki. Ekkora Desh-ék már nagyon mentek, tök jó volt, hogy akkor pont vele csináltam ezt a dalt, ez biztos közre játszott a sikerben.
 
EÉ: - Hol látod magad, három éven belül?
 
- Annyira előre nem gondolok, de azért az év vége felé elkezdek, agyalni, hogy nagyjából még miket szeretnék csinálni: most az van a fejemben, hogy amióta elkezdtem egyedül zenélni azóta kiéltem ezeket a feat-elős vibe-okat meg az ilyen jellegű törekvéseimet, és azt érzem, hogy Desh-ékkel megtaláltuk a közös hangot, szeretném, hogy tovább dolgozzunk együtt és még több zenét adjunk ki. A jövőben a saját zenéimmel is akarok foglalkozni természetesen, magamból is ki akarom hozni a maximumot.
 
EÉ: - Készül ugye egy albumod, erről tudnál-e valamit mondani?
 
- Azt hogy EP lesz vagy nagylemez, az majd a számok mennyiségétől és minőségétől függ meg, mert ha írok egy középszerű dalt, akkor azt kidobom azonnal. Mindennap leülök zenélni, általában napi egy zenét írok, de van úgy, hogy akár hármat is, de ha nem érzem elég erősnek, akkor, ahogy említettem megy a kukába.
 
 
EÉ: - Azt már tudod, hogy kik fognak az albumon közreműködni?
 
- Őszintén szólva, most annyira nem vagyok rá flash-elve hogy bárkit rátegyek az albumra, akikkel szívesen együttműködnék újra azok: Azi, Desh, Manuel, Kkevin. Viszont mégsem ezt tartom szem előtt, inkább saját magamra koncentrálok, hogy még több energia kerüljön a szóló dalokba. Ha mondjuk írnék egy jó számot és tegyük fel a második verzét nem érzem annyira, akkor arra hívnék valakit akinek a személyiségével vagy az előadó-i stílusával passzol.
 
EÉ:- Van-e olyan külföldi előadó, aki nagy hatással volt rád?
 
- Rengeteg. Nagyon sok old-school arcot hallgattam, de inkább az RnB, Hip-Hop kategóriákból mondanék, talán ilyen B2K-t, Usher. New-school-bó: Lil Baby, Drake, mindenki a YM label-től amikor ők voltak a toppon, aztán ahogy bejött a trap-es vonal akkor először Young Thug, Rea Srummerd. Ahogy egyre inkább finomodott az ízlésem a külföldi előadók terén: Justin Bieber és a Weeknd. A dalaik eszméletlenül brutálisak, és talán még Tory Lanez.
 
EÉ: - Amikor írsz egy számot, gondolsz a TikTok kompatibilitásra?
 
- Nem, csak a vibe-ra. Talán a „Rollin’”-nál volt az, mikor meghallottam a számot, van benne egy olyan feeling, egy ilyen sunyiság, ami nagyon passzolt a képbe és volt rajta olyan sor, amiről éreztem, hogy ez nagyon be fog pörögni a TikTok-on.
 
EÉ: - Egyébként Young Fly tényleg fly to Dubai? Sokat szoktál nyaralni?
 
- Igen sokat szoktam nyaralni, de Dubaiban még nem voltam, de most már azért ciki lenne nem elmenni, valljuk be.
 
EÉ: - Young Fly, mit üzen a debreceni fiatalságnak?
 
- Azt üzenem, hogy tanuljatok! Most még lehet, úgy érzitek, hogy nyűg, de később majd nagyon fogtok örülni, hogy nem vettétek félvállról. Ezen felül hallgassatok sok Young Fly-t.
 
szöveg, fotó: Schuszter Bálint

Klopp Szoboszlairól

Frontális karambolhoz és szén-monoxid miatt vonultak az egységek

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek