Egyetemi Élet
2023-06-06

Idén is méltó búcsút vettek sárgulók

A 2022/23-as tanévben sem maradt el a tavaszi szemeszter egyik legnagyobb szabású rendezvénye, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi (GTK) valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) végzősbúcsúztató hete: a Sárgulás.

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán – és követve az egész városban – ismét május második hetében, hétfőtől péntekig zajlott a GTK és a MÉK legnagyobb éves eseménye, amelyen ezúttal is színes programokkal vettek búcsút az végzőshallgatók. Azok az egyetemisták minősülnek sárgulónak, akik nappali vagy levelező alapszak harmadévesek, Felsőoktatási Szakképzés másodévesek, mesterszak másodévesek vagy osztatlan ötödévesek. Várható volt tehát, hogy több százan lesznek majd jelen a campuson, a várakozások pedig a szervezők -így a két kar Hallgatói Önkormányzata – legnagyobb örömére be is igazolódtak.

A rendezvények fő színtere a Kazánház előtti tér volt, ahol már hétfőn késő délelőtt gyülekeztek a résztvevők. Miután átvették egyenpólójukat és karszalagjukat, elkezdődött a főzés. Hagyományos kulináris élvezeteket nyújtó közösségépítő programon rotyogtak a bográcsokban a finomságok. A legtöbben a népszerű magyar ételek mellett tették le voksukat. Bár vasárnap nem kecsegtetett kifejezetten pozitív előjelekkel az időjárás, hétfőre kegyesek lettek az égiek, bár némileg kissé szeles, mégis kellemes körülmények között gyújthatták meg a tüzeket a főszakácsok. A főzésen csaknem hétszázan voltak jelen. Miután pedig az utolsó csapat is megfőzte és elfogyasztotta az ételét, a héten elsőízben a Kazánházban is megkezdődött hajnalig tartó buli.

A második felvonás kedden délután kezdődött. A sárgulók kipihenhették a fáradalmakat, hiszen a programpontnak már a neve is „chill délután” volt. Ezúttal a sportosabb kedvűek a helyi műfüves pályán egy focimeccsen is részt vehettek, illetve a klasszikus labdarúgás egy egészen különleges formája is megjelent, az úgynevezett bubifoci. Ez pusztán annyiban különbözik hagyományos nagytestvérétől, hogy a mókáskedvű játékosok óriásbuborékot magukra öltve kergethették a bőrt. Mindezen túl pedig sport kímélőbb és még extrémebb formáira is volt lehetőség egyaránt, a játékkonzolon, illetve a csocsóasztaloknál. Utóbbi jelzőre visszatérve pedig a harcászat szerelmesei kaptak egy kis airsoft-ízelítőt. No, de természetesen a kulináris élvezetek sem maradtak el. Noha az élvezethez affinitásnak is kellett lennie, a kijelölt asztalokhoz ülve a legmarkánsabb chiliszószok és paprikák kerültek terítékre – nem kevés izzadtságot „termelve” az intenzív ízek fanatikusainak. Azonban, ha Sárgulás, nem maradhatott el a hagyományos éjszakai túra sem, amely során újfent kegyes volt a sors, és kellemes tavaszi időben járhatták be a campust a résztvevők.

A harmadik napon, folytatódott az aktív pihenés. Ám ezúttal nem a pálya várta az érdeklődőket, hanem a keleti ízek harmóniája, hiszen különböző vízipipa-ízek gőzöltek az asztalon. A folytatásban a több mint harmincféle saját főzettel rendelkező Szent András Sörfőzde különlegességei várták ízletes, kézműves frissítőkre a végzős hallgatókat. A Szent András kínálatában olyan, mára legendás nevek is szerepelnek, mint a Magyar Vándor, a Hathárom, a Laza Morál vagy megannyi őshonos gyümölcsös íz. A szerdai és csütörtöki este a hallgatók és tanárok egymásnak készített előadásáról szólt, a rendezvények otthona pedig az oDEon Színház volt. Először a diákok álltak színpadra, és oktatóiknak kedveskedtek színre vitt egyetemi élménybeszámolóval, másnap pedig a tanárok köszöntötték elköszönő hallgatóikat. Erről a rendhagyó hagyományról Kiss Nikoletta, a MÉK Hallgatói Önkormányzatának elnöke is beszámolt nekünk:

„Diákesten a sárguló hallgatók adnak elő egy műsort oktatóiknak az egyetem falain belül eltöltött időkről. Ennek részeként hagyományosan helyet kap kedvelt oktatóik ikonikus hozzászólásainak kiparodizálása is. A Tanárest hasonló, csak fordítva. Ezúttal az oktatók várják gálaműsorral hallgatóikat, akikről gyakorlatilag szól az előadás.”

A záró etap pedig rendre a Sárgulás csúcsa, amikor az egész város megtudja, mit is jelent a DE-GTK és MÉK hallgatójának lenni. A pénteki nap programja  a hintófogatos felvonulás, amelyet a sárgulók díszes népi viseletben járnak végig, az Agrártól, a Kossuth téren és a Nagytemplomon át, a Debreceni Egyetem főépületét is érintve, majd vissza „otthonukhoz”.

A megállóknál népitáncos előadásokat tartottak, hogy egy kicsit az egyetemen kívüli cívis polgárság is megismerje a magyaros és debreceni egyetemi hagyományokat. Az Egyetem téren ugyancsak folklórműsor következett, illetve rektori köszöntő fogadta a résztvevőket. Az egész hetes Sárgulás valamennyi napján záróprogramként szerepelt a buli a Kazánházban, amely partikon többek között olyan sztárok zenéi is felcsendültek élőben, mint Pumped Gabo, vagy a Debreceni Egyetem közkedvelt, visszatérő lemezlovasa, PéGé.

Barna Marci, DEHDK PR és Sajtóiroda

Jakabfy Sámuel hosszabbított

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek