Egyetemi Élet
2023-04-17

Spanyol Kulturális Napok: zene, tánc, gasztronómia, filmek és zarándoklat

Az ALL IN Debrecen bemutatja a velünk élő nemzetek kultúráit, és a közös élményeken keresztül hidat teremt az emberek között. Április 15-22. között a spanyol kulturális örökséget hozza közelebb eseményein keresztül a résztvevőkhöz.

Április 15 – május 5. Déri tér, Verskert

Verskert a spanyol költészet jegyében

Kortárs és klasszikus spanyol költők válogatott verseiből csemegézhettek a Déri téren.

 

Április 15- május 13. Bényi Galéria

García de Marina: Ártatlanok (fotókiállítás)

A spanyol művész kiállítása az emberi jogok témakörével foglalkozik: a nők szerepéről, az etnikai tisztogatásokról, az emberi kapcsolatokról, valamint az emberkereskedelemről szól, mely történetek kidolgozásához kristály sakkfigura készletek szolgáltak García de Marina eszközéül. A tárlatot április 15-én 17 órakor a spanyol attasé nyitja meg, és egészen május 13-ig ingyenesen látogatható.

Április 17. 18:00-19:00 Kölcsey Központ

Mi is az a Flamenco?

Ősi tradíció vagy modern művészeti ág? Kortárs műfaj, népszerű szórakoztató tánc vagy dalba öntött ballada? Rituális spanyol folklór vagy folyamatosan változó előadásmód? Szigorú rend vagy improvizációs technika? Előbb ismerd meg, majd próbáld ki: a rendhagyó táncelőadás és interaktív táncszínházi oktatás mentorai Lippai Andrea és Pirók Zsófia, anya és lánya flamenco művészek. 

 

Április 17-19. 18:00 Apolló mozi

Spanyol Filmnapok

Eredeti spanyol nyelven, magyar felirattal érkeznek nagysikerű, elgondolkodtató spanyol filmek Debrecen art mozijába: Carla Simón és Pedro Almodovar alkotásai érzékeny családi és személyes drámákat dolgoznak fel, míg Cesc Gay öt komikus történeten keresztül pörgős, humoros és akciódús filmben operál az érzelmekkel.

Április 20. 18:00-19:30 Apolló mozi

Hová visz az El Camino? Zarándoklat kint és bent

A Camino minden ága Santiago de Compostelába vezet. De nemcsak Szent Jakab apostol sírhelyéhez visz minket közelebb a zarándokút, hiszen a több száz kilométeres, több hetes vándorútnak nemcsak hossza, de mélysége is van, és mi járhatjuk ezt a különleges utat kint is és bent is. Kint megcsodálhatjuk a kedves emberek lakta városok látnivalóit és a lenyűgöző tájakat, benti utunkon pedig bebarangolhatjuk lelkünk mélységeit. Az esten Dukát Csilla mesél gyalogos zarándokként megtett hetekig tartó útjáról, és arról, hogyan építette ki és gondozza mai napig a Camino magyarországi szakaszát, a Szent Jakab zarándokutat, hogy mások is járhassák az ösvényeket zarándokként.

 

Április 21. 18:00-22:00 MODEM kert

Fiesta española

Péntek este garantált az igazi mediterrán hangulat! A minden érzékszervre ható, hamisítatlan spanyol életérzésről többek között ínycsiklandó gasztronómiai kóstolók, spanyol dallamok, pezsdítő táncelőadás, exkluzív cava workshop, izgalmas vetítések és spanyolos élményelemek gondoskodnak a MODEM belső kertjében.

 

Április 22. 19:00-20:00 Kölcsey Központ

Caminos - Egy utazás térben, időben, gondolatban, lélekben

Pirók Zsófia flamenco táncelőadásával olyan utazásra hív, melyben a megállók helyszínének csakis a képzeletünk szab határt. Ha kifelé figyelünk, azt érezhetjük állandó korlátok szabdalják sorsunkat, de ha befelé figyelünk, érezzük meg igazán, hogy a belső utazás lehetősége: végtelen.

 

Május 13. 17:00-18:00 Bényi Galéria

Finisszázs - Az éjszaka hangjai - Mediterrán impressziók

A nyugalom és a tényleges látás elvesztése a napnak ezt a pillanatát az érzések különleges időszakává teszi. A projekt reflektál, és újragondolja a művészi teremtés pillanatát. Egy utazásba csöppen a résztvevő, ahol Európa művészettörténetének éjszakai színtereit, beleértve a zenét, az irodalmat és a festészetet járja be. A koncert zongorajáték és az éjszakáról szóló szövegek, festmények szembesítéséből áll – megelevenedő tájkép és zenei program váltja egymást. Az esemény naplementével kezdődik, végül a reggeli első napsütéssel ér véget.

További információ: http://facebook.com/allindebrecen

iDEa│bUDs

Éremeső a társadalomtudományi OTDK-n

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek