Egyetem Tér
2024-05-07

Egyetemi delegáció Kínában

Shanghai és Nanjing több egyetemén tett látogatást a Debreceni Egyetem küldöttsége április végén. Az intézményi vezetők a 13. Educational Global Partners Conference keretében tartott kínai-magyar felsőoktatási fórumon is részt vettek.

A küldöttséget vezető Pető Károly általános rektorhelyettes, Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató, valamint Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja két nanjingi és három shanghai egyetemre látogatott el a Debreceni Egyetem képviseletében. A Nanjing University of Aeronautics and Astronautic vezetésével együttműködési megállapodás előkészítésében állapodtak meg, csakúgy, mint Kína elsőként alapított nemzeti gyógyszerészeti felsőoktatási intézményével, a China Pharmaceutical University-vel.

Shanghaiban két műszaki felsőoktatási intézményben is látogatást tettek az egyetemi vezetők: a Shanghai DianJi University és a Shanghai University of Electric Power képviselőivel áttekintették a már meglévő együttműködéseket, valamint doktori képzésről egyeztettek. Szóba került a megbeszéléseken az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéshez kapcsolódó, a Shanghai University of Electric Power által vezetett egyetemi szövetség is, melynek tíz kínai és több külföldi egyetem a tagja, a tárgyalófelek között felmerült a Debreceni Egyetem csatlakozásának lehetősége is.

Az egyetemi látogatások a Shanghai Jiao Tong University-t is érintették, ahol a School of Pharmacy vezetőivel folytattak szakmai tárgyalásokat, illetve megkezdték a két intézmény közötti együttműködési lehetőségeket rögzítő megállapodás előkészítését.   

Pető Károly általános rektorhelyettes, Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató, valamint Bácskay Ildikó dékán a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatójával, Jenei Attilával, Kozma László koordinátorral és Nagy Adriánnal, a Debreceni Universitas Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjével közösen részt vett a 13. Educational Global Partners Conference (EGPC) rendezvényén is Nanjingban. 

Az eseményen több mint 150 kínai egyetem képviseltette magát, valamint nemzetközi partnereik és a szervező iStudy Education Group-pal kapcsolatban álló ügynökök. A konferencia keretein belül kínai-magyar felsőoktatási fórumot is tartottak, amelyen Magyarországról öt egyetem – a Debreceni Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Neumann János Egyetem és a Soproni Egyetem – delegációja vett részt. 

Sajtóközpont - TH

Tudományos diákköri konferencia a BTK-n

Akadémiai Díjat vehetett át a DE professzora

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek