Egyetem Tér
2024-04-24

Átvették okleveleiket az MTA új doktorai

Hetvenhét kutató, köztük a Debreceni Egyetem (DE) öt munkatársa nyerte el 2023-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden az Országos Széchényi Könyvtárban vehették át oklevelüket.

Az Akadémia Alapszabálya szerint az MTA doktora címet annak ítélhetik oda, aki tudományos fokozattal rendelkezik, az általa művelt szakot a fokozat megszerzése óta is eredeti eredményekkel gyarapította, hazai és nemzetközi tudományos körei előtt ismert és elismert, kiemelkedő kutatói munkásságot fejt ki, és eredményeit doktori műben foglalja össze.

- Az MTA doktorának lenni azt jelenti, hogy az illető kutató a magyar tudományosság legrangosabb címét nyerte el – mondta köszöntőjében Freund Tamás.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: a cím a tudományos életben elért teljesítményt és a magyar tudományos közösség elismerését igazolja.

Az Országos Széchényi Könyvtárban április 23-án rendezett ünnepségen a Debreceni Egyetem tudományos tevékenységet folytatói oktatói, kutatói közül öten – Bhattoa Harjit Pal (Általános Orvostudományi Kar), Engler Ágnes (Bölcsészettudományi Kar), Jeney Viktória (Általános Orvostudományi Kar), Székvölgyi Lóránt (Gyógyszerésztudományi Kar) és Tengely Szabolcs (Természettudományi és Technológiai Kar) – vehették át a rangos cím elnyerését igazoló oklevelüket.

A Debreceni Egyetemen a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársak között ezzel 116-ra emelkedett az MTA doktora címmel rendelkezők száma.

Bővebb információ és az új doktorok névsora, méltatása az MTA honlapján olvasható.

Sajtóközpont – BZs

Forrás, fotó: mta.hu

Megtartotta újabb ülését a debreceni fejlesztések koordinációjáért felelős munkacsoport

Fejlődő immunológiai ellátás a Debreceni Egyetemen

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek