Egyetem Tér
2023-12-02

Tudományok találkozása a Journal Clubban

Az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjának nyertesei mutatták be tudományos eredményeiket, valamint a cikkek közlése óta végzett tevékenységüket a Journal Club csütörtöki eseményén. Az előadás-sorozat legutóbbi rendezvényén az orvostudomány és a gyógyszerésztudomány díjazott kutatásainak eredményeit hallgathatta meg a közönség.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA), valamint a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület által szervezett GTIDEA Journal Clubban mutatkoznak be azok a tudományos szakemberek, akiknek kutatói tevékenységét nemrég Publikációs Díjjal ismerte el az egyetemet fenntartó alapítvány.  Publikációs Díjjal jutalmazott kutatók közül szerda este újabb öt szakember tárta fel kutatási témájának részleteit, vizsgálati módszereit és a téma feldolgozásának hátterét a Kenézy-villában.

Balla József, a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület Élettudományi Munkacsoportjának vezetője a tudományos előadásokat megelőzően kiemelte, hogy a rendezvény különböző tudományterületeket találkozása, melyen a résztvevők nemzetközi tudományos lapokban megjelent nagyszerű eredményeket ismerhetnek meg.

- Mindegyik munka rendkívül előremutató és aktuális, olyan tudományos eredmények születtek, melyek nagy hatást gyakorolnak a mindennapokra. Ezeknek a tanulmányoknak mindegyike  a legmagasabb tudományos minősítést kapta, ami jól mutatja azt, hogy a Debreceni Egyetemen milyen kiemelkedő kutatói erőforrások állnak rendelkezésre az egyes tudományterületek kapcsán – tette hozzá a professzor.  

Az innovatív következtetésekkel zárult tanulmányok szerzői között volt ezúttal Bakai-Bereczki Ilona, a DE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémia Tanszékének egyetemi docense, aki előadásában arról beszélt, hogy megoldást találtak az antibiotikumok hatékonyságának növelésére. A kutatás keretében olyan lehetséges gyógyszerhatóanyagokat állítottak elő, amelyek multirezisztens baktériumok és akár a Covid ellen is hatékonyak lehetnek. A publikáció a Scientific Reports című angol nyelvű lapban jelent meg.

A következő publikációt Szentandrássyné Gönczi Mónika, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének adjunktusa mutatta be, aki kutatótársaival arra kereste a választ, hogy az öregedéssel, betegségekkel összefüggő izomgyengeség, izomsorvadás kialakulásában szerepe lehet-e a citoszkeletális szeptin 7 fehérjének. Elsőként ők bizonyították, hogy ennek a fehérjének jelentős funkciója van az izomfejlődésben és az izomregenerációban. A kutatásról szóló tanulmány az eLIfe című lapban olvasható részletesen.

Herczeg Mihály, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) Gyógyszerészi Kémia Tanszék docense előadásában részletezte azt a molekulát, melynek alkalmazása egyszerűbbé, olcsóbbá tehetné a véralvadásgátló gyógyszerek előállítását. Az erről szóló publikáció a The Journal of Organic Chemistry folyóiratban, angol nyelven jelent meg. 

Matta Csaba, a DE Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa is beszámolt előadásában a kutatási eredményeiről, mely szerint a mechanikai ingerek a fejlődő porcsejtek biológiai órájának szinkronizálása révén fejtik ki porcképződést elősegítő hatásukat. A kutatásnak köszönhetően ízületi gyulladás, illetve a porckopás kezelésében új típusú, hatékonyabb gyógymódok kifejlesztése és jobb minőségű porcpótlás érhető el. A kutatók a Journal of Pineal Research című folyóiratban publikálták tudományos cikküket.

Újratölthető cink-levegő akkumulátor környezetbarát, nagy teljesítményű prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói – erről beszélt prezentációjában Nagy Tibor, a DE TTK Kémiai Intézet Alkalmazott Kémiai Tanszékének docense. Mint kifejtette: kutatások folynak a lítium-alapú rendszerek nehézségeinek megoldására, illetve a lítium más fémekkel történő kiváltására, ilyen cinkanódot alkalmazó egyetemi fejlesztés is. Az eredményt a kutatók a Journal of Energy Storage folyóiratban publikálták.

A GTIDEA Journal Club a tervek szerint minden hónapban jelentkezik, ezeken az alkalmakon újabb kutatók ismertetik majd meg publikált kutatásaik részleteit a Kenézy-villában.

Sajtóközpont - BZ

Szakkollégisták tudományos tanácskozása

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek