Egyetem Tér
2023-11-22

A modernista építészet magyar úttörőjéről a DE MK-n

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatban Lovra Éva építőmérnök, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar adjunktusa A miskolci modernizmustól New Yorkig, Bőhm Viktor építészete című könyvét mutatta be a kar hallgatóinak és kollégáinak. Ezzel párhuzamosan kiállítás is nyílt az Ótemető utcai épületben.

Előadásában Lovra Éva felidézte, hogy az 1900 és 1981 között élt Bőhm Viktor az 1920-as évek végétől 1939-ig szülővárosában, Miskolcon és Miskolctapolcán sok olyan, a megrendelői igényeket kielégítő, egyedi kialakítású épületet, főleg lakóházakat tervezett, melyek közül néhány még ma is áll. Már akkor elhozta a modernizmust az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után regionális központtá vált Miskolc építészeti színterére, amikor ez a formavilág és eszme az országban még újdonságnak számított.

Bőhm Viktor az elsők között foglalkozott az építészet és a pszichológia kapcsolatának vizsgálatával. Tervezés közben gyakran egyeztetett a leendő lakókkal, igyekezett minél inkább figyelembe venni az ő igényeiket – emelte ki a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék (DE MK) adjunktusa.

Bőhm a II. világháború kitörésekor, 1939-ben az Egyesült Államokba, New Yorkba emigrált, ahol kiteljesedett a karrierje. Ott lakóházak helyett bemutatótermek, üzletek belső tereinek kialakítására, egészségügyi intézmények tervezésére kapott megbízásokat.

- Munkája mellett aktívan részt vett a közéletben és gyakran publikált szakmai kérdésekről, hirdette a modern építészet esztétikai és funkcionális elveit. Ott is sokat foglalkozott az építészet és a pszichológia kapcsolatával. 1969-ben a tengerentúlon könyve is megjelent erről, a kötetet Szent-Györgyi Albert is méltatta. Több díjat is kapott – hangsúlyozta az adjunktus.

Lovra Éva elmondta: Bőhm néhányszor hazalátogatott. 1980-ban Budapesten a Magyar Építőművészek Szövetségében nagysikerű előadást tartott fiataloknak az építészet és a pszichológia kapcsolatáról, utoljára életében – osztotta meg a hallgatósággal a mester életét több évig kutató Lovra Éva, aki eredményeit A miskolci modernizmustól New Yorkig, Bőhm Viktor építészete című új könyvében foglalta össze.

- Ezzel az volt a célom, hogy a Miskolcon a harmincas években ismert és elismert építészt visszahozzam a köztudatba, megmentsem az épületeit, illetve a munkásságát elhelyezzem a magyar építőművészetben – ismertette motivációs tényezőit az építőmérnök. 

A Fulbright Ösztöndíj és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával végzett kutatás során összegyűjtött dokumentumokból kiállítást is összeállított Lovra Éva, amely a DE Műszaki Kar első emeleti erkélyén kapott helyet.

Sajtóközpont – OCs

Repüljenek a plüssállatok!

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek