Egyetem Tér
2023-10-04

Rangsorok: tudatosan a világ élvonalában

A Debreceni Egyetem összehangolt tevékenységének eredménye, hogy a világ mintegy 28 ezer felsőoktatási intézménye között az első 800-ba, a legjobb 3 százalékba került a Times Higher Education legújabb ranglistája szerint. Az egyetem további céljairól és elképzeléseiről szerdán tartottak tájékoztatót az intézmény vezetői.

A Times Higher Education, neves brit rangsorkészítő legfrissebb listája a legjobb hazai tudományegyetemként a 601-800-as kategóriába rangsorolta a Debreceni Egyetemet. A legújabb globális listán az intézmény két kategóriát, azaz 400 helyezést javított a tavalyi pozíciójához képest.

- A nemzetközi rangsorok az angolszász oktatási rendszer optimalizált standardje mentén alakultak ki. A magyar felsőoktatás eredményei azonban egyebek mellett történelmi okokból nem mérhetőek ezen listák szerint. Oktatási rendszerünk teljesítményét azonban tudományos eredményességünk mutatja, hiszen az elmúlt héten két magyar kutatónak is odaítélték a Nobel-díjat – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a szerdai tájékoztatón.

Az egyetemi vezető szerint az intézmény a rangsorok rendszerében saját utat járt. Öt évvel ezelőtt rektori bizottságot hozott létre, annak érdekében, hogy a DE minél jobb eredményeket érjen el a nemzetközi felsőoktatási rangsorokon. Szilvássy Zoltán kiemelte: mára megtanultunk megfelelni a Times Higher Educations (THE) World University Rankings (WUR) elvárásainak.

- Az alkalmazkodásunk első eredménye, hogy 400 helyet javítottunk az egyik legmeghatározóbb globális listán és ezzel a világ 28 ezer egyeteméből a legfelső 3 százalékában szerepel az egyetemünk – tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja kiemelte: a DE évekkel ezelőtt felismerte a nemzetközi ranglisták jelentőségét. A felsőoktatási rangsorokon való sikeres szereplés érdekében tett munka most mutatja meg eredményeit.

-  Ezen rangsorok összeállításakor a szakemberek arányszámokat, szubjektív véleményeket is figyelembe vesznek, összetett indikátorrendszerekkel dolgoznak. Az oktatási, kutatási, minőségi és publikációs adatok mellett az intézmény gazdálkodását is nyomon követik. A ranglisták nagyban segítik az egyetem nemzetközi láthatóságát, ezért a Debreceni Egyetem a legelismertebb rangsorokon kíván megjelenni – emelte ki a kancellár.

Bács Zoltán szerint a DE sikerességét mutatja, hogy a 2022 végén nyilvánosságra hozott Round University Ranking tematikus rangsorában természettudományok területén a 89. helyet szerepelt.

A kancellár kifejtette: a rangsorokon elért jelentős előrelépés gazdasági szempontból is meghatározóak az egyetem számára, mivel az állammal kötött keretmegállapodás alapján bónusz finanszírozásra, az ösztönző rendszerek fejlesztésére ad lehetőséget.

- A most elért eredmény egy tanulási folyamat eredménye. Az elmúlt öt évben olyan pontos adatszolgáltatási módszert dolgoztunk ki, amely hűen tükrözi a Debreceni Egyetem teljesítményét, egy éve pedig a tudományos publikációk és pályázatok támogatásáról döntöttünk. Ennek a szemléletváltásnak köszönhetően nemzetközi szinten is egyre inkább látható az intézmény. Ez azért is kiemelten fontos, mivel a külföldi hallgatók nagy többsége a továbbtanuláskor, az iskola kiválasztásánál a nemzetközi rangsorok alapján döntenek – fejtette ki Jenei Attila.

A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója úgy véli az egyetem nemzetközi rangsorokon elért eredménye biztató, és amennyiben bizonyos kritériumokban – mint a külföldi oktatók, illetve a tudományos publikációk száma – képes javulni, még több helyet léphet előre a nemzetközi rangsorokon.

Sajtóközpont - ÉE

Meseterápia

Elkészült a Kemény Zsigmond utca III. ütemének nagyfeleületű aszfaltozása

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek